Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Merkez Bankası ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) ekonominin soğutulması için atacağı adımlar konuşulurken bankalar biraraya gelecek. Türkiye Bankalar Birliği 23 Haziran'da toplanarak ekonomi yönetiminin üzerinde çalıştığı olası senaryoları değerlendirecek. Zirvede, kredi kartlarında taksit sayısının azaltılması, değerinin yüzde 75'ine kadar verilebilen konut kredilerinde limitin yüzde 60'a çekilmesi, BMSV ve KKDF'nin artırılacağına ilişkin tartışılan önlemler masaya yatırılacak. Bankalar Birliği'nin ortak görüş oluşturup ekonomi yönetimine iletmesi bekleniyor. Edinilen bilgilere göre bankaların önerilerinde şunlar yer alıyor:
KREDİ ALANIN İŞTAHI KESİLSİN Bankalar kredi için gelenlerin geri çevrilmesinin mümkün olmadığını belirterek, kredi veren için kadar alan için de önlem alınması gerektiğini iletiyor. Kredi müşterisinin iştahının da ancak maliyetlerin artması yoluyla kesileceğini belirtiyor. Bu nedenle BMSV ve KKDF gibi fon ve vergilerin artırılabileceğini vurguluyor.
REEL SEKTÖRE ÖNLEM GELSİN Soğutma konusunun sadece bankalara getirilmesinin yeterli olmadığı reel sektörle ilgili de politika belirlenmesi gerektiğini öne sürüyor.
ASLOLAN FİNANSAL İSTİKRAR Aslolanın finansal istikrar olduğunu belirten üst düzey bir banka yöneticisi "Finansal istikrar için atılan her adımı destekleriz. Alınacak önlemleri bankacılık olarak arzu etmem ama memleketin çıkarı biz bankacıların çıkarının önünde" şeklinde konuştu.
Yurtdışı krediler yüzde 85 azaldı
En dikkat çeken verilerden biri de bankaların yurtdışı şubeler aracılığıyla kredi vermeyi kesmesi. Verilere göre 2010 Mart'ında Türkiye'deki 14 banka yurtdışı şubelerinden toplam 55 milyar lira kredi vermişti. Bugün rakam 8.2 milyar liraya kadar geriledi. Bir başka deyişle bankalar kredileri içeriye çektiler. Bunu da rakamlardan anlayabiliyoruz. Mesela yurtdışı krediler hariç tutulup Mart 201-2011 karşılaştırma yapılırsa artış oranı, Akbank'ta yüzde 81, Garanti'de yüzde 72, Yapı Kredi'de yüzde 64, Denizbak'ta yüzde 59, İş Bankası'nda yüzde 57 olarak hesaplanıyor. Sabah
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.