Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Fransız bankası Societe Generale'nin (SocGen) CEO'su Frédéric Oudéa, önümüzdeki yıl emekli olmaya hazırlanıyor. Oudéa büyük bir Avrupa bankasında en uzun süre CEO’luk görevini üstlenen liderler arasında yer alıyor.
2008 yılında SocGen’in CEO’luk görevini devralan Oudéa Mayıs ayında yeniden seçilmek için aday olmayacak. Financial News’in haberine göre bankadan yapılan açıklamada Oudéa’nın aday olmayacağını 17 Mayıs tarihinde gerçekleştirilen yıllık olağan genel kurulda paylaştığı belirtildi.
2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana Wall Street rakiplerinin gerisinde kalan Fransız bankası yeni CEO arayışlarına başladı. Bankadan yapılan açıklamada, "Yönetim kurulu, Frédéric Oudéa'nın kararını kabul etti ve o zamana kadar gruba liderlik etmesi için ona olan güvenini yineledi" ifadelerine yer verildi.
Oudéa, 14 yıl boyunca kesintisiz CEO’luk görevini üstlenmesine karşın Avrupalı rakipleri son 14 yılda art arda değişiklikler geçirdi. Avrupa bankalarının tepe yönetimlerindeki çalkantılı süreçler ve liderliği ele geçirecek yetenekli isim eksikliği, on yıldan fazla bir süredir Avrupa bankacılığında ortak bir tema haline geldi. Deutsche Bank, Credit Suisse, UBS, Barclays ve UniCredit, Oudéa'nın görev süresi boyunca yeni CEO’lar göreve getirdi.
Fransız bankacı bir dizi strateji değişikliğine ve göreve gelmesinden bu yana bankanın hisse senetlerinde görülen %75’lik düşüşe rağmen koltuğunu korudu. Oudéa'nın geleceği hakkındaki spekülasyonlar yıllardır yaygın bir biçimde dillendiriliyordu. Bloomberg International’ın konuyla ilgili haberinde geçen yıl bankada CEO’luk görevini yürütecek ismin bulunması için yetenek avcısı Egon Zehnder'i işe aldığını bildirmişti.
Oudéa'nın karşı karşıya kaldığı en son büyük engel SocGen’in Rusya’ya yaptığı büyük miktarlardaki yatırımlar oldu. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi uluslararası birçok bankanın Rusya’dan toplu halde çekilmesine yol açtı. SocGen ise Avrupa bankaları arasında en fazla Rusya yatırımı olan bankalardan biriydi. Nisan ayında, Fransız bankası, Rusya’daki yerel iştiraki Rosbank'ı, Rus oligark Vladimir Potanin'e bağlı Interros Capital'e satacağını açıkladı. Banka satıştan 3 milyar euroluk bir darbe alacak.
Özkaynak türevlerinde geleneksel gücünün ötesine geçmeye çalışan Fransız bankasının yatırım bankası birimi bir süredir maliyet kesintilerine gidiyor. Kasım 2020'de, 2023 yılına kadar sermaye piyasaları biriminde yaklaşık 450 milyon euro getiri sağlamayı hedeflediğini belirten Fransız yatırım bankası 640 personeli işten çıkardı. SocGen’in bu kararı bankanın 2019 yılında paylaştığı ve merkezi olmayan iş kollarından 1.200 personelin işten çıkarılması planının bir parçası niteliğindeydi.
Fransız mahkemesinden 'Lafarge' kararı
50 milyon dolarlık CEO ikramiyesine hissedar vetosu
Goldman, Çin için büyüme tahminlerini revize etti
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.