Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Rusya'nın Soçi kentinde bu yıl 12.'si düzenlenen Uluslararası Nükleer Enerji Fuarı 'Atomexpo 2022' programında bu yıl Türkiye de katılımcı olarak katıldı. Fuarda nükleer enerjinin mevcut durumu tartışıldı. Dünya'dan Hüseyin Gökçe'nin haberine göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, fuardaki oturumda yaptığı konuşmada Türkiye'nin nükleer güç alanında yaptığı faaliyetlerden bahsetti. Enerji üretimi aşamasında temiz kaynakların önemine dikkat çeken Bayraktar, “İlk tahminlerimize göre en az 16 ila 20 reaktöre ihtiyacımız var. Ya da Akkuyu’ya ek olarak, yüzyılın başında karbon nötr bir ekonomi olmak için 12 ila 16 reaktöre ihtiyacımız var” dedi.
Önceden Japonya ile imzalanan işbirliği anlaşmasının sürdürülmemesi konusunda anlaşmaya varıldığını dile getiren Bayraktar, “Bu süre zarfında üçüncü nükleer santral için Çin hükümeti ile aktif olarak görüşmelere başladık ve halen görüşmelerimiz devam ediyor” diye konuştu. Ayrıca Koreli bir şirketle de yeni bir proje için görüşmelere başladıklarını ifade eden Bayraktar, “Aynı zamanda Rolls Royce ve NuScale, Holtec gibi bazı ABD’li şirketlerle de SMR’ler (küçük reaktörler) için görüşmelere başladık” ifadelerini kullandı.
Konuşmasında, “Şimdi Akkuyu’daki ortaklarımız Rosatom ile görüşmelere başlama aşamasındayız. Ana fikir yine nükleere ihtiyacımız olduğu ve bunu daha rekabetçi hale getirmemiz gerekiyor.'' iafedelerini kullanan Bayraktar Japon hükümetiyle yapılan, Sinop'taki nükleer faaliyetler hakkındaki görüşmelere dikkat çekti.
Akkuyu ile Türkiye’nin çıtayı yükselttiğini ifade eden Bayraktar, “Öncelikli beklentimiz daha rekabetçi olmak. Tabii ki Akkuyu’da sahip olduğumuz daha sağlam bir yerelleşmeye ihtiyacımız var. Ancak bunun da ötesine geçmeliyiz. Bu arada yerelleştirme dediğimiz şey, ev sahibi ülkede nükleer ekosistem yaratmaktır” diye konuştu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürü Afşin Burak Bostancı ise, Türkiye’nin nükleer enerji alanında bilinçli bir ülke olduğunu söyledi. Yenilenebilir enerjinin temelde uzun vadeli bir süreç olmakla birlikte dönüşüm için kısa ve uzun vadeli stratejilerin belirlenmesi gerektiğini belirten Bostancı, Türkiye’nin 2053 yılına ilişkin belirlediği sıfır emisyon hedefinden bahsetti. Enerji üretiminde doğalgaz bağımlılığı yüksek olan Türkiye’nin bu alanda ne yapması gerektiğini bildiğinin altını çizen Afşin Burak Bostancı, enerji tedarikinde yenilenebilir enerjinin payının giderek arttığını vurguladı. Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjinin depolanabilmesi halinde yeşil dönüşümün daha kolay olacağının altını çizen Bostancı, bu alanda da ciddi yatırıma ihtiyaç olduğunu anlattı.
İkinci nükleer santral için görüşmeler başlama aşamasında
Enerji krizine karşı nükleer reaktör çözümü
Japonya, elektrik üretiminde nükleer santralleri yeniden aktifleştiriyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.