<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisSkandal banka geri dönüyor----

Skandal banka geri dönüyor

Skandal banka geri dönüyor
08 Mart 2013 - 07:46 www.finansgundem.com

O bankanın geri dönüşümü için düğmeye basıldı...

Türkbank’ta yargı süreci bitti. Kasasında 520 milyon lira olan Türk Ticaret Bankası’nın geri dönüşü için düğmeye basıldı. Vatan Gazetesi'nden Ufuk Şanlı'nın haberine göre, mafya-siyaset-iş dünyası üçgeninde yaşanan skandallar yüzünden önce Hazine’ye devredilen hemen ardından da tasfiyesi için düğmeye basılan Türk Ticaret Bankası, kuruluşunun 100 yılında lekesiz ve tertemiz bir şekilde sektöre geri dönmeye hazırlanıyor.
Kasasında 520 milyon lira nakit bulunan Türkbank’ın yeniden bankacılık yapabilmesi için Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) çalışmalarını tamamladı. Tüm kamu davalarını kazanan TMSF bankanın yüzde 5.7 hissesini elinde bulunduran Munzam Sandık ile de hisse devri konusunda el sıkıştı. Böylece bankanın hakimi haline gelen Fon, önce tasfiye işleminin durdurulması için ticaret mahkemesine başvuracak hemen ardından da yeniden lisans alabilmek için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kapısını çalacak.
Ekonomi yönetiminde de onay çıkması halinde 1913 yılında ‘Adapazarı İslam Ticaret Bankası’ adıyla ilk özel sektör bankası olarak kurulan banka, bir asır sonra yeniden hayat bulacak.
Türk Ticaret Bankası Munzam Sandığı Vakfı Başkanı Celal Balabanlı, “Bankaya el konulduğu günden bu yana yani 15 senedir verdiğimiz hukuk mücadelesinin tek bir amacı vardı; o da Türk Ticaret Bankası’nın yaşaması... Bugün bunun önünde hukuki bir engel kalmadı. Bankanın tüzel kişiliği halen sürüyor. Kasasında 500 milyon liradan fazla nakti bulunan ve çok ciddi bir marka değeri olan Türkbank’ın hayata dönmesi noktasında Ankara’dan da ciddi ilgi olduğunu söyleyebilirim. İnşallah emeklerimiz boşe gitmeyecek...” diye konuştu.
520 milyon lira nereden geliyor?
TMSF tasfiyeye girmeden önce bankaya 353 milyon liralık sermaye benzeri kredi aktarmıştı. Tasfiye döneminde ise bankanın Türkiye’nin her yerinde çok değerli olan gayrimenkulleri satılarak borçlar ödendi. Borçlar ödenip paraya ihtiyaç kalmayınca TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül de daha önce aktarılan 353 milyon lirayı geri aldı. Ancak çalışanlar Bankalar Yasası’nın 140’ıncı maddesine dayanarak “Tasfiye bitmeden alamazsınız” diyerek açtıkları davayı kazanınca para bankaya geri geldi. Bunun yanı sıra Türkbank’ın bankalarda mevduatta tutulan 120 milyon liralık bir mevduatı var. Buna gayrimenkuller de eklendiği zaman bankanın toplam nakit varlıklarının 520 milyon liraya ulaştığı tahmin ediliyor.
Türkbank skandalı nedir?
Haziran 1997’de Mesut Yılmaz’ın liderliğinde Anavatan Partisi, Demokratik Sol Parti ve Demokrat Türkiye Partisi tarafından kurulan 55. Hükümetin devrilmesine sebep olan skandallar zinciri ülkeyi derinden sarstı. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesindeki Türkbank, 1998 yılında yapılan özelleştirme ihalesiyle 600 milyon dolara işadamı Korkmaz Yiğit’e satıldı. Yiğit, Bankekspres ve Türkbank’ın yanısıra sahip olduğu üç televizyon kanalı ve satın aldığı gazetelerle bir anda ülkenin en kudretli işadamlarından biri haline geldi. Ancak gizli ortağı Alaattin Çakıcı’nın ihaleden kısa bir süre sonra Fransa’da yakalanması tüm planları bozdu. CHP’li Fikri Sağlar’ın açıkladığı Yiğit’le Çakıcı arasındaki telefon konuşmaları, ikilinin Türkbank ihalesinde etkili olmak için çalıştıklarını ortaya döktü. Bunun üzerine hükümet istifa etmek zorunda kaldı.
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • dede08 Mart 2013 23:57

    imarbankasıda geri döner mi.oda borçlarını ödedi galiba

  • Barkın Paker08 Mart 2013 22:14

    Önünüze geleni yaftalamaktan vazgeçiniz. Türk adı beni niye rahatsız etsin? Bu söylediklerimde Türk Ticaret Bankası'nı çıkarıp yerine Etibank, İmar Bankası, Yaşarbank, Ulusal Bank, İktisat Bankası, Sümerbank, Adabank, Egebank, Bayındırbank, Bank Ekspres, Toprakbank, Bank Kapital vb. yazsanız gene aynı şeyler geçerli olur. Kavramları tartışmak yerine tartışma düzlemi olarak nereden geldiği belli olmayan ön yargılarınızı koyarsanız kimse hiçbir yere varamaz. Biz marka ve pazarlamaya gönül verdik ve idealini de söylemekten haliyle geri durmuyoruz. Şöyle düşünün: Panam gibi zamanında dünyanın en prestijli havayolu şirketlerinden biri bir çok kaza ve sorundan sonra yolcu bulamamaya başladı ve sonrasında kepenklerini kapattı. Üzerinden o kadar yıl geçmişken Panam canlandırılabilir mi? Hayır. Çünkü Panam'ı bilenler onun vukuatlarını da hatırlıyor. Beynimiz hafızamızdaki izlere göre bir imajı içinde barındırıyor. Ha 50 yıl sonra Panam adını canlandırsak ne olur derseniz, Pegasus gibi sıfırdan bir şirket kurup çalışmaktan farkı olmayacağını iddia edebilirim. Çünkü o dönemde Panam'ı iyi ya da kötü bilenler zaten yaşıyor olmayacak. Son söz olarak, yaftalamaya yönelik saldırgan tutumunuzun hiç kimseye bir faydası olmayacağını tekrar hatırlatmak isterim. Pazarlama bilimiyle doğrudan ilgilenmiyor olabilirsiniz ama ilgilenenlere saygı gösterebilecek olgunlukta olduğunuzdan eminim. Pazarlama konuşuyoruz, konuşacağız da. Saygı ve sevgilerimle.

  • x08 Mart 2013 15:19

    seni rahatsız eden imajı değil de adı olmasın

  • Barkın Paker08 Mart 2013 10:13

    Marka değeri dediğiniz şey öyle bir şey değil. Türk Ticaret Bankası, her yönüyle çökmüş bir bankadır. İçi boşaltılmış, kirli emellere alet edilmiş ve kirlenmiştir. Marka imajı olumsuz; zirâ bu tür bankalar yüzünden mağdur olan yüz binlerce insan oldu. Onların çocukları da sıkıntı yaşadı. Yıllık %1000 üzerinden gecelik alınan temerrüt faizlerini gördü insanlar. Batmış bir bankanın mali bir değeri olabilir ama marka değeri yoktur. Nasıl batarsa batsın. Başka bir adla devam edilmesi düşünülmeli. TTB denince aklıma iyi şeyler gelmiyor. Emin olun, şu an 21-60 yaş arasında olan insanların çoğu da iyi düşünceler beslemiyorlar.