BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto Paralar‘Siyah Kuğu’nun yazarı Nassim Taleb: Bitcoin bir tümör, bin dolara düşebilir----

‘Siyah Kuğu’nun yazarı Nassim Taleb: Bitcoin bir tümör, bin dolara düşebilir

‘Siyah Kuğu’nun yazarı Nassim Taleb: Bitcoin bir tümör, bin dolara düşebilir
16 Eylül 2022 - 12:43 www.finansgundem.com

Kripto taraftarıyken bir kripto aleyhtarına dönüşen Taleb, Bitcoin’in bir ‘tümör’ olduğunu ve bin doları hatta sıfırı görebileceğini iddia ediyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bir dönem sıkı bir kripto taraftarı olan ancak bir süredir kripto aleyhine yorumlarda bulunan Taleb, yatırımcıları Bitcoin ile ilgili uyarıyor. Yatırımcıların baş ucu kitaplarından biri olan Siyah Kuğu’nun yazarı Nassim Nicholas Taleb, Bitcoin için ‘tümör’ sıfatını kullanırken piyasaların daha da kötüleşmesi halinde değerinin bin dolarlara hatta sıfıra kadar düşebileceğini öne sürüyor.

Z ve Y kuşağı ekonomiden anlamıyor

Decrypt.co’dan Kate Irwin’in haberine göre, Siyah Kuğu’nun yazarı, 40 yaşın altındaki herkesin, yani Y kuşağı ve Z kuşağı üyelerinin, içinde büyüdükleri faiz ortamı nedeniyle ekonominin nasıl çalıştığını anlamadıklarını söylüyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Taleb, “Bence ekonomik yapıyı temelde yok eden 14 buçuk yıllık bu süreç oldu. Bir düşünsenize, faiz yok. Yani 40 yaşında olduğunu söyleyenlerin piyasalardaki tecrübesi neredeyse sıfıra yakın, hatta sıfır. Z ve Y kuşağı üyeleri olarak bilinen bu kişiler paranın zaman değerinin ne olduğunu bilmiyorlar” şeklinde konuşuyor.

Düşük faizin sonuçlarına herkes katlanacak

Taleb'in çok satan kitabı ‘Siyah Kuğu’ (The Black Swan) şans, risk, belirsizlik ve olasılığı araştırıyor. Taleb’in kitabı, öngörülemeyen, büyük etkisi olan ve daha az rastgele ve daha öngörülebilir olması gerçeğinden yola çıkarak rasyonelleştirilen bir ‘siyah kuğu olayı’ kavramına dayanıyor.

Taleb, ABD hükümetinin Faiz oranlarını çok fazla düşürdüğünü ve nihayetinde toplumun bunun doğuracağı sonuçlarla yüzleşmek zorunda kalacağını savunuyor. Taleb, “Eğer uzun bir süre faiz oranlarını sıfırda tutarsanız ekonomiye zarar veriyor, baloncuklar oluşturuyor ve Bitcoin gibi tümörler yaratıyorsunuz demektir” diyor.

Eski kripto yatırımcısı, yeni kripto ‘hater’ı

Bundan sadece birkaç yıl önceye kadar kripto para birimleriyle ilgilenen Taleb’in bazı kripto paralara yatırım yaptığı biliniyordu. Hatta Taleb, 2020 yılı Nisan ayında Lübnan halkına, kripto para kullanmalarını tavsiye ediyor, bunun ülkenin finansal sitemini kurtaracağını söylüyordu. Bu olaydan birkaç ay sonra ise Coinbase'in Twitter'daki müşteri desteği hakkında şikayette bulundu ve ardından Coinbase hesabını kapattı.

Başarısız, ponzi, tümör…

2021 yılı Şubat ayına kadar Taleb, volatilitesi nedeniyle Bitcoin'i ‘başarısız’ ilan etmiş ve elindeki Bitcoin’leri sattığını söylemişti. Geçen yıl Nisan ayında ise Taleb, Bitcoin'in açık bir ‘ponzi'nin tüm özelliklerine sahip olduğunu iddia etti.

Taleb şimdi toplumu normal ekonomik hayata geri dönmeye çağırırken, stres faktörlerinden hala çok uzakta olduğumuzun altını çiziyor. Taleb, “Bitcoin hala kullanılıyor ve hala 20 bin dolarda; bin dolarda ya da sıfırda değil, az azından şimdilik” diyor.

Borsalar ve Bitcoin'de sert düşüş

 

Bitcoin hâlâ yatırım tercihi olabilir mi?

 

Bitcoin artık ‘swinger’ların favorisi değil

 

Bitcoin'e geçen El Salvador'da hayal kırıklığı

 

JPMorgan’dan kripto için ‘çöp’ uyarısı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)