Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Türk bankacılık sektörünün kredi toplamı 2023 yılının ilk çeyreğinde yüzde 12.3, ikinci çeyreğinde yüzde 17.5 artış gösterirken, üçüncü çeyrekte büyüme hızı yüzde 7'ye düştü. Böylece, eylül sonu itibarıyla sektörde toplam krediler 10 trilyon 709 milyon TL'ye ulaştı.
DENİZCİLİK SEKTÖRÜ İLK SIRADA
BDDK'nın açıkladığı sektörel kredi veri setinden yola çıkılarak yapılan hesaplamaya göre, kredilerde frene en sert basan sektör“denizcilik” oldu. Bankalar tarafından denizcilik sektörüne kullandırılan kredi hacmi 2023 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 24 daraldı. Denizcilik sektörüne ait kredi hacmi faizlerin düşük tutulduğu birinci çeyrekte yüzde 7, ikinci çeyrekte ise yüzde 72 oranında artış göstermişti. Bankaların “finansal kuruluşlara” kullandırdığı kredilerin toplamı da üçüncü çeyrekte yüzde 1.05 oranında daraldı. “Turizm” sektörüne kullandırılan krediler de üçüncü çeyrekte yüzde 0.1 daralma ile yerinde saydı. Üçüncü çeyrekte “inşaat” sektörüne kullandırılan kredilerin büyüme hızı yüzde 5'e, “gıda meşrubat ve tütün” sektörüne kullandırılan kredilerin büyüme hızı ise yüzde 6.5'e geriledi. Sektörel kredilerde büyüme hızı “tekstil”de yüzde 6.2'ye, “metal ve işlenmiş madenler”de yüzde 6.09'a “enerji”de yüzde 4.4'e düştü. Eylül itibarıyla en yüksek kredi yükünü 803.2 milyar lira ile “toptan ticaret ve komisyonculuk” sektörü taşırken, 733.2 milyar liralık kredi borcu ile “inşaat” ikinci sırada yer alıyor. “Enerji” sektörünün ise eylül sonu itibarıyla bankalara 675.1 milyar liralık kredi yükümlülüğü bulunuyor.
İTHALAT KREDİLERİNDE DARALMA
BDDK verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde yüzde 14.6, ikinci çeyreğinde yüzde 21.4 olan ihracat kredisi büyüme hızı üçüncü çeyrekte yüzde 14.9'a düştü. İthalat kredilerinde ise sırasıyla yüzde 12.6 ve yüzde 10 olan ilk iki çeyreklik büyüme hızı performansı, üçüncü çeyrekte yerini yüzde 4.3 daralmaya bıraktı. Yılın ilk üç ayında yüzde 7.8, ikinci üç ayında 11.7 büyüme hızı yakalayan işletme kredilerinin üçüncü çeyrekteki büyüme hızı yüzde 4.6'ya düştü. Taksitli ticari kredilerde de benzer bir gelişim gözlenerek üçüncü çeyrekte büyüme hızı yüzde 4.3'e geriledi.
Sıfır faizli evlilik kredisinde detaylar belli oldu
Kredi kartı borçları 975 milyar lirayı aştı
KOBİ'ler için "Acil Destek Kredisi Programı" devreye alındı
Merkez'den krediye erişimi kolaylaştıran hamle
Kredi faizlerinde üst limitler arttı
10.709 TRİLYONU DÖVİZE ÇEVİRİR İSEK ŞIRKETLERİMİZİN BANKALARA 400 MİLYAR DOLARA YAKIN BORÇLARI VAR
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.