Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Son dönemlerde iş ve yatırım dünyası çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) kriterlerine odaklanmış durumda. Bu felsefe şirketleri ve yatırımcıları, sürdürülebilir ürün ve hizmetler üretmeye ve desteklemeye yönlendiriyor. Bu odak noktası, şirketlerin iç ve dış süreçlerini yönetme biçimlerinin değişmesinde önemli bir rol oynadı. Buna finansal raporlama da dahil. Forbes Financial Council de ESG kriterlerine göre şirketlerin kaynak dağılımlarını nasıl değiştirdiğini inceledi ve şirketlerin gelecekte operasyonlarını ve finansal raporlama süreçlerini ESG uyumlu hale getirebilmesi için 6 adım belirledi.
1. Daha fazla bilgi paylaşmaya hazır olun
Borsalarda işlem gören şirketlerin maddi riskleri paylaşma zorunluluğu bulunuyor. Halka arz için çalışan şirketlerin de kilit riskler ve tehditler konusunda bilgi paylaşması gerekiyor. Hissedarların şirketleri daha fazla bilgi paylaşma yönünde baskı altında tutması ise etkili oluyor. Örneğin finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre PG&E hissedarları şirketin zayıf güvenlik pratiklerinden doğan riskleri paylaşmadığını iddia etti.
2. Hem şirket içi hem de şirket dışı şeffaflığa odaklanın
Yatırımcılar, müşteriler ve çalışanlar ESG raporlama konusunda şeffaflık talep ediyor. Odak noktası ise genellikle çeşitlilik, sermaye, kapsayıcılık ve iklim değişikliği ile karbon ayak izi konularında bulunuyor. Tüm bunlarda ise hem finansal hem de finans dışı raporlar bekleniyor. Bu noktalar yalnızca şirket içinde önemli olmakla kalmıyor, tüketiciler ESG değerleriyle uyumlu ürünlere yöneldiği için şirket dışında da önem kazanıyor.
3. Gelecekteki standartları yakalayın
ESG trendi kalıcı olacak. Belirlenecek ESG standartlarına uyum sağlaması beklenecek şirketlerin ise şimdiden harekete geçmesi gerekiyor.
4. Daha büyük sorunların çözümünde rol oynamaya hazır olun
ESG raporlama konusundaki odak zaman içinde artacak. Şirketler dünyanın sorunlarını çözme konusundaki çabalarından sorumlu tutulacak ve yatırımcılar hangi ESG çabalarını finansal olarak desteklediklerini bilmek isteyecek. Devasa problemleri çözme konusunda hükümetlerin yalnız kalmaması gerekiyor. Bu nedenle daha fazla kişinin birlikte çalışmasına ihtiyaç duyuluyor.
5. Savunduğunuz kriterler için harekete geçin
Şirketler sosyal konularda geçmişte olduğundan çok daha aktif. Bazı şirketler istedikleri pozitif değişimlere ulaşabilmek için iş pratiklerini değiştiriyor. Örneğin birçok tüketici ürünü üreticisi, ürünlerini plastik atıkları engellemek adına yeniden paketlemeyi seçti. Aynı zamanda birçok kurum da her yıl milyonlarca dolar bağış yapıyor.
6. Hissedarların ve düzenleyicilerin sorularına cevap verecek verileri derleyin
Müşterilerinizi, tedarikçilerinizi ve satıcılarınızı yakından takip ederek ESG alanında verilere erişim sağlayabilirsiniz. Güçlü ESG verilerine sahip olmanın önemi yatırımcılar, müşteriler ve düzenleyiciler bu konularda daha fazla bilgi sahibi olmak istedikçe artacak.
20 milyar liralık desteğin detayları ortaya çıktı
OECD, küresel büyüme tahminini düşürdü
Garanti BBVA'dan iklim çalıştayı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.