<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemŞirketler hackerlara neden fidye ödüyor?----

Şirketler hackerlara neden fidye ödüyor?

Şirketler hackerlara neden fidye ödüyor?
11 Haziran 2021 - 18:00 www.finansingundemi.com

Geçtiğimiz ay ABD’de Colonial Pipeline’ın uğradığı siber saldırıda şirketin operasyonları günlerce durma noktasına gelmiş, şirket fidye ödemesi yapmak zorunda kalmıştı. Geçtiğimiz hafta ise et üreticisi JBS hackerlara 11 milyon dolar fidye ödedi.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fidye yazılımlar giderek daha büyük bir sorun haline geliyor ve şirketler de hackerların talep ettikleri fidyeleri ödeyerek sorunun büyümesine katkıda bulunuyor. ABD’nin et üreticisi JBS, geçtiğimiz hafta ülkedeki tüm operasyonlarının durmasına neden olan siber saldırının ardından, hackerlara 11 milyon dolar fidye ödedi.

Geçtiğimiz ay fidye yazılımı saldırısına uğrayan Colonial Pipeline da yapılan açıklamada, benzer miktarda bir fidye ödediğini söylenmişti. Ancak siber güvenlik şirketi FireEye CEO’su Kevin Mandia fidye ödemeyi kabul eden müşterilerini anlayışla karşılıyor. Perşembe günü CNN’den Julia Chatterley, Mandia ile bir röportaj gerçekleştirdi.

Fidye ödemeyi kabul ederek sorunun büyümesine mi neden oluyoruz?

Kevin Mandia: Açıkçası kimse fidye ödemek istemez ve tüm bunların bir başlangıcı var. Risklere bakmanız gerekiyor. Eğer bir fidye yazılımcısıysanız sağlık alanında da saldırı gerçekleştirebilirsiniz ve insanların hayatta kalmasını sağlayan cihazları etkileyebilirsiniz.

Bu alandaki riskler diğer tüm şirketlere kıyasla çok daha yüksek ve fidye ödemesi bu riskleri ortadan kaldırabilir. Fidye yazılımcıları belirli sektörleri ve şirketleri hedef alıyor ve fidye ödemelerinin hızla gerçekleştirilme ihtimalinin en yüksek olduğu alanlara odaklanıyor.

Bu ödemelerin yasaklanması gerektiğini düşünüyor musunuz?

Kevin Mandia: Bu oldukça zor. Fidyeyi ödediğiniz takdirde zorluğun artmasına neden oluyorsunuz. Hastaları hastane dışına taşımanın riskindense, şimdi ödeme yapmaya karar veriyorsunuz.

Bu ödemeleri yasaklamak göründüğünden çok daha karmaşık. Bu kararları alan CEO’larla görüştüm. Bu kolay değil ve hiçkimse bu ödemeyi yapmak ve sorunun artmasına neden olmak istemiyor. Ancak aynı zamanda insan hayatını da tehlikeye atmak istemiyorlar.

Bunun nedenini açıklayabilir misiniz?

Kevin Mandia: Herhangi bir yankının uyanmayacağı bir yerde bir suç işleyebiliyorsanız, bunu sonsuza dek yapabilirsiniz. Bu saldırıları gerçekleştirenlere engel olacak bir yol bulmazsak, zaman içinde her şirket bu saldırılara maruz kalacak ve fidye ödemek zorunda kalacak.

Nasıl engel olunabilir?

Kevin Mandia: Uluslararası bir komünite içindeyiz. İnternet hepimizi yakınlaştırdı ve 1980’lerden bu yana bağlantı var. Bu konuya küresel bir çözüm bulmak zorundayız. Küresel ekonominin bir parçası olmak istiyorsanız uymanız gereken kurallar var.

Bence cevap yalnızca teknoloji değil, aynı zamanda bürokrasi de. Ulusların bir araya gelerek bu konuda ne yapılacağına karar vermesi gerekiyor. Birçok kişi bu durumun tolerans sınırlarını aştığını düşünüyor.

Dijital paraların etkisinden bahsedebilir misiniz? Bu ödemeler dolar olarak talep edilmiyor.

Kevin Mandia: Eğer bir siber saldırı gerçekleştiriyorsanız ve bunun karşılığında para istiyorsanız, kredi kartı bilgilerini çalıyorsunuz. Saldırıyı gerçekleştirdiğinizde fidye talep edebiliyor ya da çaldığınız dokümanları ve bilgileri yayınlayabiliyorsunuz.

Bu nedenle dijital paraların sağladığı anonimlik avantajıyla fidye ödemelerini de kimliğiniz açığa çıkmadan alabiliyorsunuz. Her teknolojik ilerlemeyle birlikte, suçlular bu gelişmeleri nasıl kullanacaklarını öğreniyor. Bu nedenle dijital paralara bakmalı ve bunların dolandırıcılık alanında kullanımını engellemek için düzenleme getirilmeli.

Bu savaşı kazanıyor muyuz?

Kevin Mandia: Bence bununla her gün savaşıyoruz. Ulusların siber saldırılarla tutarlı bir şekilde savaşması gerekiyor.

Teksas'ta bankalar kripto para tutabilecek

 

Pandemi döneminde işsizlik maaşlarının yarısı çalındı

 

Hollanda'da Bitcoin yasaklanacak mı?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)