BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisŞirketler deepfake dolandırıcılara milyon dolarlar kaptırdı----

Şirketler deepfake dolandırıcılara milyon dolarlar kaptırdı

Şirketler deepfake dolandırıcılara milyon dolarlar kaptırdı
29 Mayıs 2024 - 17:08 www.finansgundem.com

Yapay zeka teknolojilerini silah olarak kullanan dolandırıcıların sayısı her geçen gün artıyor. Canlı konferans görüşmelerinde şirket patronu kılığına kadar girebilen dolandırıcılar karşısında kimse tam anlamıyla güvende değil

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Deepfake dolandırıcıları dünya çapında şirketlerin milyonlarca dolarını yağmaladı. Siber güvenlik uzmanları ise üretken yapay zekayı dolandırıcılık için kullanımını sonucu durumun çok daha kötüye gidebileceği konusunda uyarıyor.

Üretken yapay zeka teknolojiler günümüzde gerçek insanları ikna edici bir biçimde taklit edebiliyor ve bu içerikler video, ses veya görüntü olarak kullanılabiliyor. Bunun en büyük örneklerinden biri şubat ayında yaşandı. Hong Konglu bir finans çalışanı bir meslektaşının video konferans görüşmesinde kendisinden 25 milyon dolar para aktarmasını istediğini bildirdi. Gerçekte ise parayı isteyen deepfake marifetiyle canlı yayında bankacının görünümünü taklit eden dolandırıcılardı.

CNBC’nin haberine göre geçen hafta İngiliz mühendislik firması Arup bu dolandırıcılık davasındaki şirketlerden biri olduğunu doğruladı. Ancak soruşturmanın devam etmesi nedeniyle konuyla ilgili ayrıntılara giremedi.

Netskope'un Asya Pasifik Bilişim Kurulu Başkanı ve Baş Güvenlik Sorumlusu David Fairman, Open AI'nin 2022'de piyasaya sürülen ve üretken yapay zeka teknolojisini hızla ana akım haline getiren Chat GPT robotunun popülerleşmesinin bir sonucu olarak bu tür tehditlerin arttığını söyledi.

Fairman, "Bu hizmetlerin halka açık olması, siber suçlular için engelleri azalttı. Artık özel bir teknolojik beceriye sahip olmaları gerekmiyor" dedi.

Yapay zeka teknolojisi gelişmeye devam ettikçe dolandırıcılıkların hacmi ve karmaşıklığı genişledi.

Yükselen trend

İnsan benzeri metin, görüntü ve video içeriği oluşturmak için çeşitli üretken yapay zeka hizmetleri kullanılabiliyor. Teknoloji bu özelliğiyle belirli kişileri dijital olarak manipüle etmeye ve yeniden yaratmaya çalışan yasa dışı aktörler için güçlü araçlar olarak hareket edebilir.

Arup sözcüsü konuyla ilgili açıklamasında, "Dünyadaki diğer birçok işletme gibi, operasyonlarımız da fatura sahtekarlığı, kimlik avı dolandırıcılığı, WhatsApp ses dolandırıcılığı ve deepfake dolandırıcılığı dahil olmak üzere düzenli olarak saldırılara maruz kalıyoruz” ifadelerine yer verdi.

25 milyon dolarlık deepfake dolandırıcılık davasında kendilerini şirketin finans direktörü olarak tanıtan dolandırıcılar para transferi yapmak istedikleri personelle video konferans görüşmesi üzerinden bağlantı kurdu. Ancak toplantıda bulunan katılımcıların geri kalanı gerçekte ise dijital olarak üretilmiş deepfake figürlerdi.

Arup, dolandırıcıların "sahte sesler ve görüntüler" kullanıldığını doğruladı ve "bu saldırıların sayılarının ve karmaşıklığının son aylarda keskin bir şekilde arttığını" da sözlerine ekledi

Çin devlet medyası da bu yıl içerisinde benzeri bir vakayı bildirdi. Şanji eyaletinde bir kadın Finans çalışanı, patronu sandığı bir kişiyle gerçekleştirdiği deepfake görüntülü görüşmenin ardından dolandırıcıların hesabına 1,86 milyon yuan (262.000 $) aktardı.

Geçen yılın ağustos ayında Google’a bağlı bir siber güvenlik şirketi olan Mandiant, kimlik avı dolandırıcılığı, sahte bilgi ve diğer yasa dışı amaçlar için yapay zeka ve deepfake teknolojisini kullanan bir dizi yasa dışı aktör örneğini belgeledi.

Şirket o dönemlerde teknolojinin bu tür faaliyetler için kullanımının sınırlı olduğunu ancak yeni üretken yapay zeka araçlarının kullanımının artmasıyla kötü niyetli aktörler tarafından kullanımının da hızlanacağını belirtmişti.

Etki alanı genişleyebilir

Siber güvenlik uzmanları doğrudan saldırıların yanı sıra şirketlere dair deepfake içeriklerin ve konuşmaların kötü niyetli kişiler tarafından kullanılabileceğinden endişe duyduklarını belirtiyor.

Great Hill Partners'ta siber güvenlik uzmanı ve yönetici olan Jason Hogg'a göre, üst düzey şirket üyelerinin deepfake'leri, hisse senedi fiyatlarını manipüle etmek, bir şirketin markasını ve satışlarını karalamak ve diğer zararlı dezenformasyonları yaymak için sahte haberler yaymak amacıyla kullanılabilir.

Eski bir FBI ajanı olan Hogg, “Bu sadece yüzeydekiler” uyarısında bulundu. Hogg üretken yapay zekanın, sosyal medyada ve diğer medya platformlarında barındırılan halka açık içerik gibi bir dizi dijital bilgiye dayalı olarak deepfake'ler oluşturabildiğini vurguladı.

Binance'in baş iletişim sorumlusu Patrick Hillmann, 2022 tarihli bir blog yazısında, önceki haber röportajlarını ve TV programlarını kaynak alan dolandırıcıların toplantılar yaparak müşterileri ve bağlantılarını kandırmaya çalıştığını iddia etti.

Netskope’tan Fairmen bu tür riskler sebebiyle bazı yöneticilerin internet üzerindeki içeriklerini silme baskısıyla karşılaştığına dikkat çekti. Zira herhangi bir röportaj veya içerik dolandırıcıların cephanesini genişletecek veriler sağlayabilir.

İnternet bankacılığında deepfake tehdidi

 

Dikkat! Dolandırıcılar ‘deepfake’ kullanıyor

 

Çinli yapay zeka çipi üreticileri uluslararası liderler ile farkı kapatıyorlar

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)