Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bankacılar 2021 yılında salgın sonucu oluşan ekonomik kilitlenmeler nedeniyle pek çok firmanın işlemlerini geri çektiğini ve rafa kaldırdığını belirtiyor. Bankacılar şirket evlilikleri ve satın almalarda yaşanan düşüşün geri dönebilmesi için 2021 yılını beklemek gerekebileceğini belirtiyor.
Financial News’in haberine göre kıdemli bankacıların müşterileriyle karşılıklı pazarlı yapamaz hale gelmesi anlaşmaların ortaya çıkmasını engelleyen en önemli faktörlerden birisi. Şirket evlilikleri ve satın almalar (M&A) özellikle karşılıklı ilişki gerektiren bir bankacılık alanı. Müşterilerle geçirilen zaman anlaşmanın başarıya ulaşması ve danışman ücretinin belirlenmesinde kritik bir öneme sahip.
İsmini vermek istemeyen kıdemli bir M&A bankacısı konuya ilişkin “Karşılıklı toplantı olmadan telefon üzerinden bu tip anlaşmalar yapamazsınız, bu imkansızdır” ifadelerini kullanıyor. Kıdemli bankacı röportajında, “Hiçbirimiz anlaşmalarda bu denli bir düşüşü yıllardır görmedik ve bu düşüş kısıtlamalar devam ettikçe derinleşiyor. Bunun uzun vadeli etkisi şirket kârlarında oldukça büyük olacaktır” dedi.
Araştırma şirketi Refinitiv’in verilerine göre, nisan ayının başından beridir açıklanan M&A anlaşmaları 191,7 milyar dolar değerinde ve bu geçen yılın aynı çeyreğine göre %68’lik bir düşüşü gösteryor. M&A anlaşmaları 2013 yılından beridir en düşük dönemini geçiriyor. Bankacıların verdiği bilgilere göre karantinaların ilan edilmesinin hemen ardından M&A anlaşmalarının %90’ı bir gecede iptal edildi. Salgın öncesi ilan edilen bazı işlemlerse geri çekildi.
Bloomberg’in haberine göre 7 Haziran tarihinde İngiliz ilaç şirketi Astra Zenaca ABD’li Gilead için bir ön yaklaşımda bulunarak cesaret verici bir anlaşmanın umut ışığını yaksa da bu umutlar da uzun sürmedi. Zira Times’ın haberine göre kısıtlamaların neden olduğu lojistik sorunlar nedeniyle Astra Zeneca bu teklifinden vazgeçti.
Büyük bankalar gelecek seneyi işaret ediyor
Citigroup’un Yatırım Bankacılığı Eş Başkanı Manolo Falco konuya ilişkin, “Büyük M&A anlaşmaları için güven kesinlikle kilit noktadır ve yüz yüze toplantılar inanılmaz derecede önemlidir” ifadelerinde bulundu.
Bir diğer önemli finans devi HSBC’nin Küresel M&A Yöneticisi Kamal Jabre de, “Aktivite daha önce nadiren gördüğümüz biçimde çökmüş durumda. Mevcut ortamdan büyük bankalardaki M&A gelirlerindeki düşüşün etkisi 2020 yılının ikinci yarısında ve muhtemelen 2021 yılına sarkabilir” dedi.
Deutsche Bank’ın Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi M&A Sorumlusu Robin Rousseau geri dönüş tahminlerine ilişkin “M&A aktivitesinde bu yılın ikinci yarısında ya da gelecek sene içerisinde V şeklinde geri dönüş bekliyoruz” ifadelerinde bulunuyor.
Küresel GSYİH’de 5 trilyon düşüş öngörüsü
ABD resesyona gireli aylar olmuş
Avrupa ilk çeyrekte yüzde 3.2 daraldı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.