CEO’su Rajiv Nath’ın açıklamalarına göre şirket, Hindistan hükümetine koronavirüs aşılaması için 400 milyondan fazla, Japonya hükümetine 15 milyon şırınga sattı. UNICEF gibi kuruluşların da alıcıları arasında bulunduğu şirketin temin etme sözü verdiği şırınga miktarı 240 milyonun üzerinde.
"KAN EMİCİ"
Şırınga pazarını ‘kan emici’ olarak tanımlayan Nath, gelecek yıllarda talebin yarıya düşmesi durumunda 15 milyon dolar kayıp yaşayabileceklerini kaydetti. ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinde aşı kampanyaları kapsamında gerekli olan şırıngalara yeterli miktarda sahip olunamadığı bildirilmişti. Yetersiz miktarda şırınga sorunuyla karşı karşıya olan bir diğer ülke olan Brezilya’da ise şırınga ve iğne ihracatına ve kısıtlama getirilmişti.
ZENGİN ÜLKELER, ŞIRINGA ÜRETİMİNDE YETERSİZ KALDI
Küresel Kalkınma Merkezi araştırmacısı Prashant Yadav’a göre, ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi zengin ülkeler aşı çalışmalarına fazlaca kaynak ayırırken, şırınga üretimine yapılan yatırımlar yetersiz miktarda kaldı. Konuya ilişkin konuşan Yadav,
“Sadece şırınga üretim kapasitesinden dolayı değil, belirli tip şırınga üretimi kapasitesinden ve şırıngaların ihtiyaç duyulan yerlerde olup olamayacağından dolayı da endişeliyim”
ifadelerini kullandı.