<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSırbistan BRICS'i AB'nin alternatifi olarak görüyor----

Sırbistan BRICS'i AB'nin alternatifi olarak görüyor

Sırbistan BRICS'i AB'nin alternatifi olarak görüyor
13 Ekim 2024 - 19:00 www.finansingundemi.com

Sırbistan BRICS'e katılmayı, AB'ye katılmanın alternatifi olarak değerlendiriyor.

Sırbistan Başbakan Yardımcısı Aleksandr Vulin, Alman Berliner Zeitung gazetesine demecinde Sırbistan'ın BRICS'e katılmayı Avrupa Birliği’ne (AB) katılmanın gerçek bir alternatifi olarak değerlendirdiğini söyledi.

Vulin, “Sırbistan mutlaka Kazan’da (BRICS zirvesinde) temsil edilecek. BRICS üyeliği dahil olmak üzere tüm seçenekleri araştırmamak sorumsuzluk olur. Eğer BRICS üyeliği BAE (Birleşik Arap Emirlikleri), Suudi Arabistan veya Türkiye gibi diğer ülkeler için cazipse, Sırbistan için durum neden farklı olsun? Dolayısıyla BRICS’e katılmanın AB’nin gerçek bir alternatifi olduğuna şüphe yok” diye konuştu.

BRICS nedir?

2006 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından kurulan topluluk, ülkeler arasında ekonomik işbirliğini amaçlıyor.

Gruba 2010’da Güney Afrika da eklendi ve bu ülkenin ev sahipliğinde düzenlenen 2023 BRICS Zirvesi’nde üye ülkelerin liderleri genişleme kararı aldı. Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de 1 Ocak 2024'te BRICS’e katıldı.

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 45'i BRICS’te

BRICS ülkeleri, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 45’ini kapsıyor. Gelişen dünyanın beş büyük ülkesi Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın baş harfleriyle oluşan BRICS, Batı'nın tek taraflı ekonomik işbirliğine alternatif olarak ortaya çıkan ve üye ülkeler arasında hem ekonomik hem de kültürel işbirliğini amaçlayan bir organizasyon.

'BRIC' terimi ilk kez 2001 yılında ABD'li yatırım bankası olan Goldman Sachs yönetim kurulu başkanı Jim O’Neill tarafından hazırlanan ‘Building Better Global Economic BRICs’ raporunda kullanılmıştı.

Türkiye ve BRICS süreci

BRICS'e katılmak isteyen ülkeler arasında Bahreyn, Bangladeş, Beyaz Rusya, Cezayir, Endonezya, Fas, Honduras, Kuveyt, Küba, Meksika, Nijerya, Suriye, Tacikistan, Tayland, Tunus, Vietnam ve Yunanistan gibi pek çok ülke bulunuyor.

27 Temmuz 2018'de Güney Afrika'nın Johannesburg şehrinde gerçekleştirilen 10. BRICS Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yer almış, Erdoğan, zirveye 'İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı' sıfatıyla özel olarak katılım göstermişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından BRICS’e davet edilen Türkiye, zamanında söz konusu davete yeşil ışık yakmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin BRICS'e dahil edilmesi gerektiği yönünde beyanatta bulunmuştu.

Dönem başkanı Rusya'nın ev sahipliğindeki 16. BRICS Zirvesi, 22-24 Ekim tarihlerinde Kazan'da yapılacak.

Rusya Dışişleri Bakanlığı: BRICS askeri bir ittifak değilRusya Dışişleri Bakanlığı: BRICS askeri bir ittifak değil

 

Bakan Fidan'dan BRICS açıklamasıBakan Fidan'dan BRICS açıklaması

 

Türkiye'nin BRICS'e üyelik başvurusu ne anlama geliyor?Türkiye'nin BRICS'e üyelik başvurusu ne anlama geliyor?

 

Putin: BRICS'e yönelik ilgi artıyorPutin: BRICS'e yönelik ilgi artıyor

 

Rusya resmen açıkladı: Türkiye BRICS'e tam üyelik başvurusu yaptıRusya resmen açıkladı: Türkiye BRICS'e tam üyelik başvurusu yaptı

 

Rusya: Erdoğan, BRICS Zirvesi'ne katılmayı kabul ettiRusya: Erdoğan, BRICS Zirvesi'ne katılmayı kabul etti

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)