SIRADAKİ AIG Mİ?
Wall Street´te mali sektörde yaşanan kan kaybı hızlanarak devam ediyor. Lehman ve Merrill Lynch´in teslim alınmasından sonra AIG üzerindeki baskı arttı.
New York Valisi´nin AIG için 20 milyar dolar borçlanma imkanı sağlamasına karşın hisseleri % 61 aşağıda, 4,76 dolardan kapandı. Fed, Goldman Sachs ve JP Morgan´dan AIG için 70-75 milyar dolar kredi sağlamasını istedi.
Kapanışın ardından S&P ve Moody´s, AIG´in kredi notunu düşürdü. Not indirimi sonrasında, çıkardığı CDS´leri karşı tarafın talebi halinde kapatması gereken AIG´in yaklaşık 20 milyar dolar bulması gerekiyor. New York Times, dün, not indirimi halinde AIG´in 48-72 saati kalacağını yazmıştı.
Dün % 25 gerileyen Wachovia Bank ardı sıra gelecek ilk hedef banka olarak gözüküyor. Wachovia 10,73 dolardan kapandı.
Washington Mutual (WaMu) hisseleri ise % 27 kayıpla 2 dolara indi ve sıfıra doğru biraz daha yaklaştı. WaMu´nun kredi notu kredi piyasasındaki koşullar nedeniyle S&P tarafından çöp tahvil seviyesine indirildi.
S&P, bununla birlikte WaMu´nun 2010 yılına kadar tüm borçlarını ödeyebilecek likiditeye sahip olduğunu, yeterli sermayeye sahip bulunduğunu açıkladı.
Merrill Lynch´i alan Bank of America da hedef listesinde üst sıraya yükselerek % 21 geriledi. Merrill hisseleri ise bir ara % 30 artmasına karşın % 4 artıda kapandı.
3, 4 ve 5 silindikten sonra gözler 1 ve 2 numaralı yatırım bankalarında. Goldman ve Morgan Stanley´in CDS´leri rekor seviyeye yükseldi.
Morgan´ın CDS´leri 190 baz puan artarak 454´e, Goldman´ınki 120 baz puan artarak 319 baz puana çıktı. Goldman hisseleri % 12, Morgan % 13,5 geriledi.
İflas masasına giden Lehman´ın hisseleri ise % 94 gerileyerek 21 sente indi. Lehman varlık yönetimi bölümünün tamamını satacağını açıkladı. Alıcı adayları ise özel sermaye fonları Bain Capital, Hellman & Friedman ve Clayton Dubilier & Rice.
Lehman ana işlerini ise Barclays´a satmak için görüşmeleri sürdürüyor.
Fed piyasaları sakinleştirmek için iki günde toplam 70 milyar dolar sağladı. Fed dün repo işlemleriyle 50 milyar dolar sağlarken piyasada faiz bir ara % 7´ye kadar çıktı daha sonra gerileyerek % 4´e indi. Faiz cuma günü % 2,1 seviyesindeydi.
Dow Jones kapanışa doğru yeniden hız kazanan satışlarla 504 puan gerileyerek 10,917 puandan kapandı. Endeksin günlük kaybı % 4,42 oldu.
S&P 500 Endeksi´nde yer alan hisselerin piyasa değeri kaybı 600 milyar dolar oldu. Bu son 19 yılda gerçekleşen en büyük kayıp.
Brezilya Bovespa Endeksi % 7,59 kayıpla kapandı.
S&P 500 Endeksi´nin volatilitesini gösteren VIX Endeksi % 24 daha artarak 32´ye çıktı.
Petrol durgunluk kaygılarıyla 7 ayın en düşük seviyesi olan 92 dolara geriledi.
Asya´da yoğun satış sürdü. Dün kapalı olan Tokyo ve Hong Kong´da % 5, Şanghay´da % 3 kayıp var.
Asya merkez bankaları da likidite sağlamaya devam etti. Japonya Merkez Bankası piyasayı 14,4 milyar dolar fonladı.