Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Avrupa Birliği'nin (AB) Komisyonu, sınırda karbon vergisi uygulanmasını içeren Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması'na (CBAM) geçiş aşamasının 1 Ekim'de uygulamaya gireceğini duyurdu.
Açıklamada, Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın bir parçası olan ve emisyonları azaltmayı hedefleyen CBAM'ın AB'nin karbon kaçağıyla mücadele aracı olduğu belirtildi.
"CBAM, yerli ürünler ile ithal ürünler arasındaki karbon fiyatını eşitleyecek." ifadesi kullanılan açıklamada, mekanizmayla üretimin AB'den daha düşük yeşil standartlara sahip ülkelere kaymasının veya AB ürünlerinin daha karbon yoğun ithal ürünlerle ikame edilmesinin önleneceği kaydedildi.
Açıklamada, CBAM'ın küresel endüstriyi daha yeşil ve daha sürdürülebilir teknolojileri benimsemeye teşvik eden, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarıyla uyumlu bir tedbir olduğuna dikkat çekildi.
Geçiş aşamasında CBAM'ın çimento, demir-çelik, alüminyum, gübre, elektrik ve hidrojen ithalatına uygulanacağına işaret edilen açıklamada, AB ithalatçılarının bu ürünlerin hacmini ve üretim sırasında ortaya çıkan sera gazı emisyon miktarını raporlamak zorunda kalacağı belirtildi.
Açıklamada, AB ithalatçılarının bu aşamada herhangi bir ek ödememe yapmadan ürün alımına devam edebileceği ifade edildi.
İthalatçılardan 2023'ün son çeyreğine ilişkin veri toplamaları isteneceği anımsatılan açıklamada, ilk raporlarının 31 Ocak 2024'e kadar sunulması gerekeceği kaydedildi. Uygulamanın ilk yılı için CBAM yapısına, yerleşik emisyonların raporlanması için varsayılan değerlerin kullanılması gibi bazı esneklikler konulduğu belirtildi.
Geçiş aşamasının ithalatçılar, üreticiler ve yetkililer olmak üzere bütün paydaşlar için bir öğrenme dönemi olacağına dikkat çekilen açıklamada, AB Komisyonu'nun, 2026'da başlayacak nihai döneme yönelik metodolojiyi geliştirmek için faydalı bilgiler toplayacağının altı çizildi.
Açıklamada, 2026'dan itibaren ithalatçıların ürünlerinin sera gazlarına karşılık gelen sayıda "CBAM sertifikası" satın alıp teslim etmesi gerekeceği bildirilirken yeni mekanizma, AB üyesi olmayan ülkelerin iklim hedeflerini benzer seviyelere yükseltmelerini hedefliyor.
Sadece, AB ile aynı iklim hedefine ve çevre standardına sahip ülkeler, CBAM sertifikaları almadan AB'ye ihracat yapabilecek.
Kurallarla, üretimin AB'den daha gevşek iklim ve çevre politikalarına sahip ülkelere kaymasının önlenmesi amaçlanıyor.
AB, küresel finans düzeninde değişiklik istiyor
Biden, AB liderleri ile görüşecek
AB'den 'Türkiye'ye mülteci desteği' sürecek mesajı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.