Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Sınır ticaretinde yeni dönem başlıyor. Artvin, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı, Van, Hakkâri, Şırnak, Mardin, Gaziantep, Kilis ve Hatay sınır illerinde yapılacak sınır ticaretine ilişkin kurallar yeniden belirlendi.
Karar uyarınca, sayılan illerde en az bir yıldır yerleşik olarak faaliyette bulunan esnafın sınır ticareti kapsamında ithalat ve ihracat yapabilmesi için sınır ticaret belgesine sahip olması gerekiyor.
Belge, üç yıllık süreyle geçerli olacak ve devredilemeyecek.
SUÇLULARA TİCARET YASAĞI
İthalat değer limitleri, her bir komşu ülke için; 75 milyon dolar kadar tarım, 75 milyon dolar kadar sanayi ürünleri olmak üzere yıllık toplam 150 milyon doları kadar olacak. Her bir komşu ülke için ithalat değer limiti 150 milyon dolardan daha az olarak da belirlenebilecek.
Komşu ülkelerden bu karar kapsamındaki illere yapılacak ithalata ilişkin sektörel ve toplam ithalat değer limitlerinin tahsisi, komşu ülke için belirlenen ithalat değer limitinin ilgili sınır illerine nüfusları oranında paylaştırılması suretiyle yapılacak. İthalat uygunluk belgeleri aracılığıyla ticaret sıkı biçimde denetlenecek. Buna göre suçlular sınır ticareti yapamayacak.
YENİ MERKEZLER AÇILACAK
Esnaf, tacir ya da mağaza kiralayan tarafından ilgili gümrük kapısı veya Sınır Ticaret Merkezi'nden 30 gün içerisinde en fazla 75 bin dolar karşılığı Türk Lirası'na kadar değerde eşya ithal edilebilecek. İthalatta tek ve maktu vergi uygulanacak. İthalat işlemlerinde, eşyanın ilgili sınır ülkesinde üretildiğine veya imal edildiğine ilişkin ithalatın yapılacağı ülkenin yetkili makamlarınca düzenlenen menşe şahadetnamesi ilgili gümrüklerce aranacak. Üçüncü ülke menşeli ürünlerin bu karar kapsamında ithalatına izin verilmeyecek.
Ayrıca amonyum nitrat ve benzeri içerikli patlayıcı yapımında kullanılabilecek maddeler sınır ticaretine konu edilemeyecek.
SINIR KAPILARI LİSTESİ
Sınır ticaretinde öne çıkan kapılar ise şunlar: Artvin Sarp Gürcistan, Iğdır Dilucu Nahçivan, Iğdır Gürbulak İran, Van Kapıköy İran, Hakkari Esendere İran, Hakkari Habur Irak, Hakkâri Derecik Irak, Hakkâri Derecik Irak, Hakkâri Üzümlü Irak, Şırnak Habur Irak, Şırnak Habur Irak, Şanlıurfa Akçakale Suriye, Gaziantep Karkamış Suriye, Kilis Öncüpınar Suriye, Hatay Cilvegözü Suriye.
BAĞIŞLAR YASAKLANDI
Sınır Ticaret Merkezi'ndeki ticari işlemlerle ilgili olarak mülki idare amirlikleri, belediyeler, vakıf ve dernekler tarafından hiçbir nam ve hesap adına kesinti yapılamayacak.
Valilikler, belediyeler ve il özel idareleri tarafından veya bunlar adına kurulan vakıf, dernek ve firmalar bu karar kapsamında ithalat ve ihracat yapamayacak.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.