Şimşek'ten uyarı
Maliye Bakanı Şimşek, "e-fatura için başvuru süresi 1 Eylül'de bitiyor" dedi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, elektronik fatura sistemine (e-fatura) geçiş için başvuru süresinin 1 Eylül 2013 tarihinde sona ereceğini hatırlatarak, firmaları uyardı.
Mükelleflerin vergi kanunlarına uyumlarının artırılması ve kayıtdışılığın önlenmesi amacıyla, Maliye Bakanlığınca geçtiğimiz yıl yapılan düzenlemeler çerçevesinde bazı firmalara 2013 yılında e-faturaya geçiş için zorunluluk getirilmiş ve uygulama için son başvuru tarihi 1 Eylül 2013 olarak belirlenmişti. Söz konusu düzenlemeye göre, madeni yağ lisansına sahip olanlar ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle asgari 25 milyon lira brüt satışına sahip olanlar ve ayrıca Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ekli "III sayılı listedeki" malları imal, inşa veya ithal edenler (alkol, kolalı gazoz ve tütün mamulleri sektörleri) ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle asgari 10 milyon lira brüt satış hasılatına sahip olanlara elektronik fatura uygulamasına dahil olma zorunluluğu getirildi.
"ELEKTRONİK UYGULAMALARIMIZ DÜNYAYA ÖRNEK OLUYOR"
Şimşek, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Bakanlığın geliştirdiği ve başarıyla uyguladığı elektronik uygulamaların, mükelleflerin iş ve işlemlerini kolaylaştırdığını söyledi.
Söz konusu uygulamaların ayrıca başka kamu kurumlarına da örnek olduğunu ve özel sektörün birçok alanda tasarrufta bulunmasına imkan sağladığını belirten Şimşek, "Bugün Bakanlık olarak geliştirdiğimiz elektronik uygulamalar sadece Orta Asya ve Ortadoğu'daki ülkeler tarafından örnek alınmıyor, aynı zamanda birçok OECD raporundan da görülebileceği üzere, dünyadaki gelişmiş başka ülkeler tarafından da yakından takip ediliyor, onlara ilham kaynağı oluyor" dedi.
Bakanlığın kademeli bir şekilde hayata geçirmeye çalıştığı son yılların en önemli projelerinden birisinin de e-fatura projesi olduğuna dikkati çeken Şimşek, e-faturanın, firmaların kendi aralarındaki kağıt faturalaşma süreçlerinden kaynaklanan problemleri ortadan kaldıracağını ifade etti.
"E-FATURA, FİRMALARA ÇOK SAYIDA AVANTAJ SAĞLIYOR"
Bakan Şimşek, e-faturanın firmalara çok sayıda avantaj sağladığını belirterek, şunları kaydetti:
"e-fatura ile firmalar kağıt faturadan kurtularak baskı, yazdırma, posta ve arşiv maliyetlerini önemli ölçüde azaltıyor. Sistem sayesinde firmaların aynı zamanda nakit yönetimlerinin kolaylaşması ve hızlanması da hedefleniyor. Sistem ile faturalara ulaşım artık anlık olarak gerçekleşeceğinden firmalar, emek yoğun ve zaman alıcı iş yüklerinden, e-faturaya geçişle birlikte çok büyük ölçüde kurtulacak.
Dünyada ve özellikle Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde e-fatura kullanım oranları oldukça yüksek. Avrupa'da yapılan son bir araştırma raporunun sonuçlarına göre 2013 yılında piyasalardaki toplam e-fatura hacminin AB'de yüzde 33 ortalamaya ulaşması bekleniyor. Dünya genelinde e-fatura kullanım oranının 2013 yılında yüzde 5'i aşacağı düşünülüyor. Buna karşın Türkiye'de ise bu oran yaklaşık binde 5 gibi çok düşük seviyelerde."
"E-FATURA İLE TASARRUF"
Bir araştırmaya göre, e-faturanın hem alıcı hem de satıcı için oldukça yüksek bir tasarruf imkanı sağladığına işaret eden Şimşek, "e-fatura düzenlemek, satıcı için kağıt faturaya göre yüzde 57, alıcı için ise yüzde 62 daha fazla tasarruf sağlıyor. Üstelik işletmeler e-fatura için yapmış oldukları harcamaları 6 ay ila 1,5 yıl arasında amorti ediyor ve toplamda cirolarının yüzde 2'si oranında bir tasarrufta bulunuyorlar" diye konuştu.
"SİSTEM YAYGINLAŞACAK"
Şimşek, yakın zamanda yapacakları diğer düzenlemelerle e-faturayı başka sektörlerde de yaygınlaştıracaklarını ve önümüzdeki yıllarda kamuya kesilecek faturaların da tümüyle e-fatura olması yönünde düzenlemeler geleceğini bildirdi.
"ZORUNLULUĞA UYMAYANLARA CEZA KESİLECEK"
Maliye Bakanlığının e-fatura sistemini ilk kez 2010 yılında hayata geçirdiğini ve 2012 yılının Aralık ayına kadar söz konusu sistemi kullanmak konusunda firmaların seçimlik haklarının bulunduğunu hatırlatan Şimşek, "Ancak yapılan son düzenlemelerle bazı firmalara belli bir geçiş döneminin ardından e-faturaya geçiş zorunluluğu getirildi. Söz konusu zorunluluğa uyulmaması halinde, diğer bir ifadeyle, e-fatura düzenlenmesi gerekirken hala kağıt fatura düzenlenmesi halinde, söz konusu faturalar hiç düzenlenmemiş sayılarak ilgili mükelleflere Vergi Usul Kanunu'nda belirtilen cezai hükümler uygulanacak" dedi.