BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisŞimşek'ten önemli uyarı----

Şimşek'ten önemli uyarı

Şimşek'ten önemli uyarı
03 Eylül 2012 - 07:11 www.finansingundemi.com

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek çok ciddi uyarılarda bulundu

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 300 bin lüks aracın satışını incelemeye aldıklarını açıklayarak, “Çalışma bitmek üzere. Vergi kaçırmak çok ciddi risk almak demek” uyarısında bulundu. Maliye, hem lüks oto satışlarında vergi kaçağı olup olmadığını gözler önüne serecek hem de sahiplerinin vergi ödeyip ödemediğini ortaya çıkaracak.
Maliye Bakanlığı, lüks tüketim tutkunlarının peşine düştü. Otomotiv sektörünü mercek altına alan bakanlık, onbinlerce euroluk fiyat etiketine sahip lüks otomobillerin ve sahiplerinin peşine düştü. Çok sayıda şirketin düşük Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tahakkuk etmesi için aracın değerini düşük göstererek vergi kaçırdığını gören Maliye, 300 bin lüks otomobili incelemeye aldı.
Maliye, bu çalışmayla bir taşla iki kuş vurmayı hedefliyor. Bakanlık hem lüks oto satışlarında herhangi bir vergi kayıp-kaçağı olup olmadığını gözler önüne sermeyi hem de sahiplerinin vergi ödeyip ödemediğini ortaya çıkarmayı istiyor.
Yapılan çalışmalarda Türkiye’ye ithal edilen araçların ÖTV beyannameleri, vergi müfettişleri tarafından ön incelemeye tabi tutuluyor. Bu kapsamda mükelleflerin vermiş olduğu ÖTV beyannamelerindeki bilgiler ile bu araçların piyasadaki baz değerlerinin çapraz kontrolü yapılıyor. Vergi gelirlerini artırarak, bütçe açığını kapatmayı planlayan Maliye, vergi kaçıranlara ağır para cezaları kesecek.
Bir özel televizyon kanalına konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “300 bin lüks aracın satışını incelemeye aldık, şu anda bitmek üzere. Yani şunun bilinmesi lazım, vergi kaçırmak çok ciddi bir risk almak demek” dedi.
Şimşek, gayrimenkulleri de radarlarına aldıklarını belirterek, şunları kaydetti: “Emlakçıların bütün gazetelerde, internette, mahalle mahalle, sokak sokak kiralık veya satılık ilanları var. Şimdi biz o verileri topluyoruz. Sonra vatandaşın da bir beyanı var. Onları karşılaştıracağız. Yüzde 20 müsamaha göstereceğiz ama ondan sonra büyük bir farklılık varsa incelemeye alacağız. İncelemeye aldıktan sonra sonuçları çok ağırdır.”
Vurgun nasıl yapılıyor?
ÖTV vurgununda belli markalara ait lüks araçların ithalatında kardeş şirketler birbirlerine eksik fatura ve sahte belge düzenliyor. Aracın fiyatı düşük gösterildiği için daha az ÖTV ve KDV ödeniyor. Maliye’nin üzerinde durduğu ikinci bir vergi vurgunu yöntemi yine ÖTV ve KDV tahsilatının düşürülmesine yönelik. Burada satılan bir araç için iki farklı fatura düzenleniyor. Örneğin 50 bin liralık bir araç için 40 bin liralık fatura hazırlanıyor. Yüzde 37’lik en düşük ÖTV matrahı 40 bin lira üzerinden hesaplanırken geriye kalan 10 bin liralık kısım ise aksesuar olarak gösteriliyor. Maliye’nin üzerinde durduğu üçüncü vergi kaçırma yöntemi sahte belge ile Türkiye’ye giriş yapan sıfır görünümlü ikinci el araç satışı. Vergi kaçakçılığında yaşanan artışın perde arkasında büyük motorlu araçların ÖTV’sinin yüksek olması yatıyor. Motor silindir hacmi 2000 cc’nin üzerindeki araçlarda vergi yüzde 130’a çıkarılmıştı.
Bütçe hedefleri tutmayacak büyüme de riskte
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu yıl bütçe hedeflerinin tutturulamayacağını belirterek, ”2013 yılı bütçesi üzerinde çalışıyoruz, tedbirler üzerinde çalışıyoruz. Türkiye’nin başarısı bütçe disiplinindedir, bütçe disiplinsizliğine izin veremeyiz” dedi.
Dünyadaki momentum kaybına paralel olarak Türkiye’nin de yavaşlama sürecinde bulunduğunu kaydeden Şimşek, emtia fiyatlarının arttığını, bunun da Türkiye için iyi bir durum olmadığını vurguladı. Türkiye’nin 2012’de 60 milyar dolarlık enerji ithalatı yapacağına dikkati çeken Şimşek, bunun enflasyonu ve büyümeyi olumsuz etkilediğini dile getirdi. Şimşek, büyümede yüzde 4’lük hedefin belki tutturulamayacağını kaydederek, ”Yüzde 4’ün altında bir büyüme söz konusu şu anda” dedi.
Şimşek, 2012’de bütçe hedeflerinin tutturulamayacağına işaret ederek, bunda memur maaş zamları, ulaştırma yatırımları, sağlık, sosyal güvenlik, özelleştirme gelirlerinin azlığı ve BOTAŞ’ın maliyetin altında doğalgaz satmasının önemli payı olduğunu vurguladı. Memur maaş zamlarının bütçeye 4.5-5 milyar liralık ilave yük getirdiğini belirten Şimşek, büyük şehirlerin metro yatırımlarının Ulaştırma Bakanlığı’na verilmesi gibi nedenlerle ulaştırmadan çok ciddi yük geldiğini dile getirdi. Yılbaşından bu yana bütün bakanlıkları yazıyla uyardığını ve ‘Bu yıl bütçenin durumunun iyi olmayacağını’ söylediğini anlatan Şimşek, fakat birçok bakanlığın kendisini dinlemediğini kaydetti.
Şimşek, ”Hâlâ bazı bakanlıkların bizimle görüşmeden, kaynağı ortaya koymadan harcamayı genişletme söylemlerini duyuyoruz gazetelerden” diye konuştu.
Vergide devrim yapılacak futbolcu ofsayta düşecek
Mehmet Şimşek, bugün EKK’ya getirilecek yeni Gelir Vergisi Kanun Taslağı’yla istisnaları ve muafiyetleri daraltacaklarını belirtti ve örnek olarak çok iyi kazanan futbolcuları gösterdi: Az vergi ödeyenler artık normal oranlara tabi tutulacak.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir Vergisi Kanun Taslağı’nın hazırlandığını, taslağın bugünkü Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında sunulacağını açıkladı. Bakan Şimşek, ”Genel çerçeve şu, vergi tabanını genişleteceğiz, beyanname veren mükellef sayısını artıracağız. Muafiyet ve istisnalara ilişkin çok ciddi bir çalışmamız söz konusu” diye konuştu.
250 madde 100’e iniyor
Şimşek, uzun süredir çalışmaları süren yeni Gelir Vergisi Kanun Taslağı’nın hazır olduğunu bildirdi ve kanun hakkında önemli ipuçları verdi. Taslağın Pazartesi (bugün) yapılacak EKK toplantısında sunulacağını, arkasından da ilave çalışma yapılması gerekiyorsa yapılacağını belirten Şimşek, ondan sonra konuyu Bakanlar Kurulu’na ve Meclis’e sevk etmeyi ümit ettiklerini söyledi. Bakan Şimşek, taslakla ilgili şu bilgileri verdi:
”Ne var burada? Birincisi tabii ki biz, gelir ve kurumlar vergisi kanunlarını birleştiriyoruz. Niye böyle bir şeye ihtiyaç var? Hemen hemen dünyanın iyi uygulamalarına baktığımız zaman birçok ülkesinde böyle bir durum söz konusu. Mevzuat çalışmasında bizim maksadımız kanunları basit, anlaşılabilir ve öngörülebilir bir hale getirmek. Bu çerçevede biz, 250 maddelik bir kanunu yaklaşık 100 maddenin altına indiriyoruz. Yani şu anda kurumlar vergisi ve gelir vergisine bakarsanız geçici maddelerle birlikte yaklaşık 250 madde bulunuyor. Önemli bir konu biz istisnaları daraltacağız. Örnek olarak vereyim, diyelim ki futbolcular çok iyi para kazanıyorlar Süper Lig’de. Onların vergi oranı yüzde 15, örnek olarak diyorum. Ama siz diyelim ki bir şirkette üst düzey yöneticisiniz, siz de iyi maaş alıyorsunuz, sizin vergi oranınız yüzde 35’e kadar çıkıyor. Bu tür muafiyetler var. Bunların hepsini biz gözden geçiriyoruz. Yani 8-10 sayfayı kapsayan muafiyet ve istisnalar var. Bundan sonra yani halen vergi ödemeyen bazı kesimler veya az ödeyen bazı kesimlerin artık normal vergi oranlarına tabi olma ihtimalleri yüksek.”
Bakan Şimşek, düzenleme ile yeni vergi getirilmeyeceğini, vergi oranlarıyla oynanmayacağını da vurguladı.
Çok kazanıyorlar az vergi veriyorlar
Süper Lig’de oynayan futbolcuların yüzde 15 oranında vergi ödemesi kamuoyunda tartışma yarattı. Valencia Kulübü’nden Fenerbahçe’ye gelen Mehmet Topal 2012-2013 sezonu için 2 milyon euro garanti para ve maç başına 10 bin euro alıyor. Topal, bu sezon 30 maç oynar ise yılda toplam 2.3 milyon euro kazanacak. Topal, bu ücret karşılığında 784 bin 875 bin lira gelir vergisi ödeyecek. Buna karşılık 5 milyon 232 bin lira kazanç elde eden doktor, avukat, mühendis, mimar, otelci Mehmet 1 milyon 821 bin 910 lira gelir vergisi tahakkuk edecek.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)