Şimşek: Rusya'nın alternatifleri var
"Rusya ile ticaret hacmi milli gelirin yüzde 1’i ancak ediyor. Tolere edilemeyecek bir durum değil. Başka ülkelerle telafi edebiliriz"
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek 2016 bütçesinde Rusya ile yaşanan gerilimin etkisine ilişkin bir revizyon planlamadıklarını vurgulayarak “Rusya ile ticaret hacmi milli gelirin yüzde 1’i ancak ediyor. Tolere edilemeyecek bir durum değil. Başka ülkelerle telafi edebiliriz” dedi.
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 2016 bütçesinde Rusya ile yaşanan krizden kaynaklanan bir değişiklik yapmayacaklarını söyledi. Şimşek, bu krizin sonsuza kadar sürmeyeceğini, gerekli önlemleri alacaklarını, ancak bütçe açısından bir revizyona ihtiyaç olmadığını bildirdi. Şimşek, geçmişte yaşanan Suriye krizi ve IŞİD sorununa ilişkin örnekler vererek, o dönem bütçelerinin de hedeflendiğini gibi sonuçlandığını anlattı.
REVİZYON YOK
Bir taraftan 2016 Bütçe Yasa Tasarısı üzerinde çalışmaların süren Şimşek, krizin ardından Rusya’nın açıkladığı ticari kısıtlamaların sonuçlarını değerlendirirken, Türk ekonominin bunu ‘tolere edebileceğini’ ifade etti. Şimşek, sorular üzerine, bu kriz nedeniyle 2016 bütçesinde revizyona gidilmeyeceğini açıklayarak, “Rusya krizi nedeniyle bütçenin revize edilemesine gerek yok. Geçtiğimiz yıl IŞİD ve Suriye krizinin ulaşacağı boyutuda hesaplamamıştık ama bütçemiz üzerinde olumsuz bir etkisi olmadı. Bunları tolere edebiliyoruz. Rusya krizi sürekli devam edecekmiş mantığı ile bütçede revize yapmak doğru değil. Bu sonsuza kadar sürmez. Bazı kalemlerde küçük revizyonlar dışında, bütçede ciddi bir değişiklik olmayacak” dedi. Şimşek’in Rusya krizinin etkilerinin azaltılmasi için iki gün önce yaptığı toplantılarda da Türkiye ihracatının etkilenmemesi için ‘alternatif” ülke arayışı vardı. Şimşek, bu konuda şu değerlendirmelerde bulundu:
“Rusya ile ihracat tutarı 9 milyar dolar... Ticaret hacmi açısından baktığımıda milli gelirin yüzde 1’i kadar ancak ediyor. Dolayısıyla tolere edilemeyecek bir durum değil. Bizim Rusya’ya sattığımız ve bizim Rusya’dan aldığımız malların alternatif ülkeleri var. Buralara yönelebiliriz. Zaten Rusya ile ticaret bir önceki yıla kıyasla yüzde 40 oranında düşmüştü. Diğer ülke seçenekleri zaten araştırılıyordu. Şu aşamada bunu başka ülkelerle telafi edebiliriz. Bunun başında da AB ülkeleri gelir. Son birkaç yıl içerisinde AB ülkelerine olan ticaret hacmi gerilemişti, şimdi son gelişmelerin ışığı altında yeniden canlandırılabilir.”
GEÇİCİ BÜTÇE HAFTAYA
BAŞBAKAN Yardımcısı Şimşek muhalefet partilerini ziyaret ederek, 2016 için geçiçi bütçe yapmadan, sıkıştırılmış bir takvimle normal bütçe yasası çıkarma önerisinde bulundu. Ancak muhalefetle yapılan temaslar sonuçsuz kaldı ve AK Parti geçici bütçenin bu hafta Meclis’e sevk edilmesine ve gelecek hafta da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesine karar verdi. 5 maddelik Geçici Bütçe Tasarısı’nın bir gün komisyonda, bir gün de Genel Kurul’da görüşülerek yasalaşması planlanıyor. Üç aylık Geçici Bütçe nedeniyle 2016 yılı bütçe tasarısının hazırlıkları ocak ayında başlayacak.
ŞİMŞEK DE TÜSİAD’DA
TÜSİAD’IN yarın Ankara’da düzenlenecek olan Yüksek İstişare Konseyi’ne, Ekonomiden sorumlu Başbabakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de katılacak ve yeni ekonomik programı anlatacak. Yüksek İstişare Konseyi toplantısında TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes da birer konuşma yapacak. Konsey öncesi bugün Ankara’da düzenlenecek olan kokteyle Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun onur konuğu olarak katılarak bir konuşma yapacağı açıklanmıştı. Davutoğlu ise yurtdışında olduğu için toplantıya katılmayacak.