<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaŞimşek: Merkez işi iyi götürüyor----

Şimşek: Merkez işi iyi götürüyor

Şimşek: Merkez işi iyi götürüyor
29 Ocak 2014 - 09:47 www.finansingundemi.com

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CNBC-e/NTV ortak yayınında merak edilen tüm konulara açıklık getirdi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek katıldığı canlı yayında Merkez Bankası'nın aldığı faiz kararı ve ekonomi ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek Merkez Bankası'na olan güveninin tam olduğunu yineledi ve bu konuyla ilgili çok yorum yapmaktan kaçındı.

İşte Şimşek'in açıklamaları;

Merkez Bankası'nın kararıyla ilgili konuşan Şimşek, "Prensip olarak ben Merkez Bankası'nın kararlarıyla ilgili yorum yapmıyorum. Merkez Bankası bağımsız bir kurum. Burada önemli olan şey Merkez Bankası'nın kredibilitesi. Küresel ekonomide oldukça sıkıntıların günlerin yaşandığı bir dönemde Merkez Bankası bu işi iyi götüyor. Prensip olarak Merkez Bankası'nın kararları hakkında yorum yapmıyorum. Ancak Merkez Bankası da herkes gibi ülkenin yararına kararlar alıyor" dedi.

YATIRIMCILARIN KAYGILARI GİDERİLDİ Mİ?

Dışardan da içerden de bakıldığında önemli olanın kurumların doğru kararları doğru zamanda vermesi olduğunu söyleyen Şimşek, "İnanıyorum ki bu kararla yatırımcıların kaygıları önemli ölçüde giderildi" dedi. Şimşek, "Sadece Türkiye'yle sınırlı değil, gelişmekte olan ülkelerde son iki haftadır ciddi bir türbülans var. ABD ekonomisinde toparlanma hızlanıyor. Bu da Fed'in para musluklarını daha da kısmasına, böylece gelişen ülkelere fon akışı kesebilir algısı var" diye devam etti.

YENİ DÖNEMDE NELER YAŞANACAK?

Maliye Bakanı, küresel piyasalarda son 10 yıllık trendin değiştiği yeni bir döneme girildiğini söyledi. Şimşek, "Geçen yılın Mayıs ayında bu yana gelişen ülkelere iki türlü fon akışı var. Bir kısmı parekende diye nitelendirebileceğimiz akış, toplam fon akışının yüzde 25'îne denk geliyor. İkincisi ise kurumsal yatırımcılar. Kurumsal yatırımcılar açısından önemli çıkış yaşanmadı ama girişlerde sorun yaşandı. Bu yıldan itibaren kurumsal fonların da ilgisinin azalma ihtimali var. Bu nedenle gelişmekte olan ülkeler baskı altında. On yıllık bir dönemi geride bırakıyoruz. Yeni bir döneme giriyoruz" diye konuştu.

TÜRKİYE İÇİN DİKKATLİ OLUNMALI

Maliye Bakanı, "Türkiye nispeten küçük ve açık bir ekonomi büyük ülkelere oranla. Bu hususu dikkate almalıyız. Dünya ekonomisine entegre bir ülkeyiz, dış gelişmeleri buna göre iyi okumamız, dikkatli olmamız lazım" dedi.

 BÜYÜME İVME KAYBEDEBİLİR

Şimşek, Türkiye'de kredibilite sürdürülmezse, büyümenin ciddi anlama ivme kaybedeceğini belirtti. Maliye Bakanı, "Son dönemdeki siyasi gelişmeler, kurun değer kaybetmesi gibi gelişmelerin olduğu bir dönemde büyümeye dair riskler daha yüksek. Küresel ekonomik risklere yönelik doğru kararlar verirsek, daha iyi bir konumda olabiliriz" dedi.

İÇ TALEP DÜŞECEK

Şimşek, "Büyümeye ilişkin aşağı yönlü riskler var. Son dönemdeki siyasi gelişmeler, devam eden siyasi gerginlik ve parasal sıkılaştırma etkisiyle büyüme yavaşlayacak, açık konuşayım. Bu gelişmeler etkisiyle iç talep azalacak" dedi. Maliye Bakanı, iç talepte biraz yavaş gidecek ancak bölgesindeki gelişmelerden dolayı dış talep artacak ve bu dengede bir büyüme yoluna girecek dedi.

CARİ AÇIĞA UZUN DÖNEMDE OLUMLU YANSIYACAK

Şimşek, iç talebin yavaşlamasının cari açıkta önemli bir daralma yaratacağına, uzun vadede olumlu etkisinin olacağına da işaret etti. Şimşek, “Cari açığın GSYH’ye oranının yüzde 5'lerin altına düşeceği bir sürece girmiş olabiliriz” diye konuştu.

ENFLASYONDA REFERANS MERKEZ BANKASI

Enflasyonda referansın Merkez Bankası'nın söylemleri olduğunu, en doğrusunu onların bileceğini söyledi.

BÜYÜMEDE REVİZYON İÇİN HENÜZ ERKEN

Maliye Bakanı, büyümede aşağı yönlü riskler olsa da revizyon için erken olduğunu söyledi. Şimşek, "Türkiye'de Mart'tan sonra öngörülebilirlik artacaktır. Tüketici ve yatırımcıların kararlarına olumlu yansıyacaktır. Türk Lirası'ndaki bir miktar değer kaybının iç talepe etki edecektir. Henüz çok erken, Mart sonrasında masaya yatırılabilir. Belki iç talepteki kırılmayı dış talepteki artış dengeleyebilir" dedi.

FAİZLERDEKİ YÜKSELİŞ SINIRLI KALDI

Maliye Bakanı, "Siyasi bir operasyon var, kur baskı altında, lira baskı altında. Bizim mali disipline odaklanmamız bu durumda çok önemli. Bu kadar önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemde, bütün bunlara rağmen, faizlerdeki yükseliş sınırlı kaldı" dedi.

AF GÜNDEMDE YOK

Şimşek, vergi affının kesinlikl gündemde olmadığını yineledi.

ÖNEMLİ KARARLAR ALINDI

Şimşek, İran seyahati öncesinde yaptığı ekonomik enstrümanlar açıklamasını değerlendiren Şimşek, "Biz 2013 Mayıs ayında Türkiye'de mali disiplin adına önemli kararlar aldık. Özellikle makro ihtiyati tedbirler. İç tüketimi sınırlayacak, özellikle de tüketici kredilerini sınırlama adına kararlar aldık. Bunların tamamının amacı iç tasarrufları artırmak ve özellikle fuzuli harcamaları azaltmak" şeklinde konuştu.

2014 ÖZELLEŞTİRME HEDEFİ

Şimşek, bu yıl özelleştirme hedefinin 6,9 milyar lira olduğunu ifade etti.

DÜNYADA KREDİ KARTI TAKSİTİ YOK

Kredi kartlarına getirilen taksit sınırıyla ilgili de konuşan Şimşek, "Dünyanın hiçbir yerinde kredi kartına taksit diye bir şey yok" dedi. Şimşek, "Kredi kartı kayıt dışını artırır ama tüketicinin de rasyonel olması lazım" şeklinde konuştu.
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ass29 Ocak 2014 13:53

    üretmeyen ekonomi çükmeye mahkumdur ne köylü bıraktınız ne ufak esnaf vatandaş artık boğuldu her şey ithal ürünlerle doldu 1tlye dışardan alcanıza 2 tlye benim insanım üretsin parada ülkemizde kalsın demedinz yok yol yaptık yok inşaat yaptık diyonuz şimdi bunlar kurtasın bizi

  • ..29 Ocak 2014 13:23

    faiz istenmıyor ama.. vergi borcu ödemeyene aylık yüksek oranlı gecikme zammı hesaplanıyor :D hayatın dunyanın ısanlık ve global sistemın vazgeçilmesidir bu faiz... acı ama gerçek...

  • hedefe bak29 Ocak 2014 13:14

    özelleştirme hedefi 6.9 milyar tl imiş. şuna özelleştirme hedefi demeyin mirası yeme satıp savma hedefi deyin, birşeyi özelleştirip de rekabete açtığınızı o hizmetin fiyatının indiğini görmedik daha

  • sayko29 Ocak 2014 13:13

    baraj yol arazi liman piyango ne varsa acilen satmamız lazım birkaç ay daha kazandık

  • bandırmalı29 Ocak 2014 12:48

    valla iyi götürüyorsunuz doğru götürüyorlar merkeze öptürüyorlar herkese özelliklede bizi

  • süper29 Ocak 2014 12:15

    valla merkez de siz e iyi götürüyorsunuz. fakat kimden ? bizden götürüyorsunuz.