<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriŞimdi al sonra öde trendi yükseliyor----

Şimdi al sonra öde trendi yükseliyor

Şimdi al sonra öde trendi yükseliyor
08 Eylül 2021 - 17:25 www.finansingundemi.com

Şimdi al sonra öde (BNPL) isimli ödeme trendi, yükselişte. 2021 yılı sonunda satışların 100 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Affirm, AfterPay ve Klarna gibi şimdi al sonra öde (BNPL) hizmeti sağlayıcılar geçtiğimiz yıl yükselişe geçti. Tüketiciler kredi kartı limitlerini etkilemeden, alışveriş yaparak bunları taksitlendirme imkanı oldu. Yakın zamanda Affirm ile Amazon arasında bir işbirliği gerçekleşeceği açıklandı. Amazon müşterileri, fintek şirketinin hizmetlerini kullanarak 50 dolar ve üzerindeki alışverişlerini aylık taksitlerle ödeyebilecek. Forbes’un haberine göre Affirm bazı kredilerin %0 faiz oranıyla verileceğini açıkladı.

Dev ödeme şirketi PayPal ise ödemeleri geciken BNPL kredileri için ücret almayacağını söyledi. Başlangıcından bu yana 7 milyonun üzerinde tüketici PayPal’ın BNPL hizmetini kullandı ve 3,5 milyar dolarlık alışveriş yapıldı. Dev fintek şirketi Square ise AfterPay’i satın aldı. Anlaşmayla birlikte AfterPay’in satıcı ilişkileri Square’in üye satıcılarıyla birleşecek. Apple ise yeni BNPL hizmetini duyurdu. Apple’ın ApplePay kullanıcıları faizsiz BNPL alışverişleri yapabilecek ve ödemeleri yapacakları kredi kartlarını kendi seçebilecek.

ABD’de BNPL hizmetini kullanan Z kuşağı tüketiciler 2019 yılında altı kat artarak %6’dan 2021 yılında %36’ya yükseldi. Y kuşağının da kullanımı 2019 yılından bu yana iki kat artarak %41’e çıktı. X kuşağında kullanım üç kat arttı ve Baby Boomer’lar dahi BNPL hizmetlerini kullanmaya başladı. Tüketiciler 2019 yılında BNPL hizmetini kullanarak 20 milyar dolarlık, 2020 yılında 24 milyar dolarlık alışveriş yaptı. 2021 yılında bu rakamın yaklaşık 100 milyar dolara çıkması bekleniyor.

BNPL sağlayıcılar tek başına ayakta kalamayacak

Fintek şirketi Square’in AfterPay’in uygulamasını satın almasının hiçbir nedeni yok. Bunun nedeni şirketin AfterPay’in erişebildiğinden çok daha geniş bir kitleye erişmesi. Satın alımın gerçekleşmesiyle birlikte AfterPay’in uygulaması, Square’in mobil uygulamasına entegre edilecek.

AfterPay’in ödeme hizmetleri ise Square tarafından sağlanacak. Diğer BNPL sağlayıcıların da ayakta kalmak için benzer yollar bulması gerekiyor. Aynı durum Amazon ve Affirm işbirliği için de geçerli. E-ticaret devinin Affirm ile kurduğu işbirliğinin ardındaki neden BNPL uygulamasının satışları nasıl etkileyeceğini görmek. Sonuçlar olumlu olduğu takdirde Amazon Affirm’ü satın alabilir ya da kendi BNPL hizmetini oluşturabilir.

Bankalar BNPL hizmeti ile rekabet edebilir mi?

Şimdilik BNPL hizmetiyle yapılan alışverişlerin birçoğu banka ya da kredi kartlarıyla ödeniyor. Bu nedenle finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre bankalar işlem anında paralarını alamıyor ve BNPL sağlayıcıları ödemeleri aldıktan sonra alabiliyor. Ancak bu durum sonsuza dek sürmeyecek. Satıcıların iki ortak noktası var. Bunlardan birincisi satış yapmak istemeleri, ikincisi ise işlem ücretlerini sevmemeleri.

Satıcılar işlem ücretlerini, alışverişleri banka ya da kredi kartlarından diğer ödeme yöntemlerine yönlendirerek azaltabilirse, bu durum bankalar için tehlikeli olacak. BNPL sağlayıcılar tüketicilerin alışveriş davranışlarıyla ilgili daha fazla veri topladıkça, bu şirketler satıcılar için bankalardan daha faydalı hale gelecek. Bu da uzun vadede bankalar için daha az işlem ücreti anlamına gelecek.

Bankaların rekabet avantajı ise ödemeleri geciken BNPL kullanıcılarından geliyor. Bankalar tüketicilerin paralarını daha iyi yönetmesine imkan tanıyarak rekabet edebilir. Ancak bankalar düzenleyici bir açıdan da rekabet edebilir ve BNPL hizmetlerinin beraberinde getirdiği risklerin altı çizilebilir.

BBVA, sürdürülebilir finansman için ayırdığı kaynağı 200 milyar Euro’ya çıkardı

 

Novogratz: Bitcoin balonunu patlatan aşırı yatırımcı coşkusu

 

Ofise dönmeleri için ikramiye ve dondurma teklif ediyorlar

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)