<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriŞimdi al sonra öde sisteminin kaybedeni kim olacak?----

Şimdi al sonra öde sisteminin kaybedeni kim olacak?

Şimdi al sonra öde sisteminin kaybedeni kim olacak?
23 Kasım 2020 - 15:08 www.finansingundemi.com

Pandeminin ekonomi üzerindeki olumsuz etkileri devam ederken, şimdi al sonra öde sistemi yükselişte.

FİNANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Cornerstone tarafından gerçekleştirilen bir çalışmada, ABD’lilerin yalnızca %7’sinin 2020’nin ilk dokuz ayında şimdi al sonra öde sistemini kullandığı ortaya çıktı. Bu rakam 2019 yılında da aynı seviyedeydi. Bu da geçtiğimiz iki yılda, şimdi al sonra öde sistemiyle 50 milyon alışverişin yapıldığına işaret ediyor. Cornerstone’un tahminine göre, ABD’de 2019 yılında şimdi al sonra öde planlarını kullanarak, 20 milyar dolarlık alım yapıldı ve 2020’nin sonunda bu rakam 24 milyar dolara çıkacak.

Tüketici savunucuları ve diğer uzmanlar, şimdi al sonra öde planlarının, tüketiciyi ödeyemeyeceği bir borca teşvik ettiğini söylüyor. 

NerdWallet’tan yapılan uyarıda, “şimdi al sonra öde planlarının halihazırda finansal güçlük içinde olan ve faturalarını ödeyemeyen kişilere hitap etme riski var” dendi. Ancak Cornerstone’un araştırmasına göre, şimdi al sonra öde planlarını kullananların %80’i, kredi borçlarını ve faturalarını daima zamanında ödediklerini söyledi.

Şimdi al sonra öde planlarını kullananlar arasında üç grup dikkat çekiyor: Yüksek gelirli tüketici, kredi kartı sahipleri ve y kuşağı. Araştırmaya göre, her 10 şimdi al sonra öde kullanıcısının 7’si yılda 75,000 dolardan fazla kazanıyor. Bu grup olduka eğitimli de. Grubun dörtte üçü üniversite mezunu. Aynı zamanda, şimdi al sonra öde programlarını kullanan kişilerin, kredi kartı alamadığı için bu programlara yöneldiği fikri yanlış çıktı. Kullanıcıların %97’sinin en azından bir kredi kartı bulunuyor. Bu da şimdi al sonra öde kullanıcılarının, borç almak için başka seçenekleri de olduğunu gösteriyor.

26 ila 40 yaş arası Y kuşağının %18’i geçtiğimiz iki yılda en azından bir şimdi al sonra öde alışverişi yaptı. Ancak 41 ve 55 yaş arasındaki X kuşağında bu rakam %9 0lurken, Z kuşağında %6, Boomer’larda %1 olarak gerçekleşti. Y kuşağı son iki yılda bu hizmeti kullananların neredeyse yarısını oluşturuyor.

Ancak bazı uyarı sinyalleri, uzmanların iddialarını doğruluyor. Geçtiğimiz iki yılda, şimdi al sonra öde kullanıcılarının %43’ü ödemesini geciktirdi. Ancak bunların üçte ikisi, bu durumun nedeninin ödeme tarihini hatırlayamamaları olduğunu söyledi. Ödemesini geciktirenlerin yalnızca üçte biri, borcu ödemek için yeterli parasının olmadığını ifade etti. Aynı zamanda, araştırmalara göre, şimdi al sonra öde kullanıcılarının yarısından fazlasının kredi kartı limiti, geçtiğimiz yılda düştü. Bu durumun sonucunda, kullanıcıların şimdi al sonra öde programlarına yöneldiği tahmin ediliyor.

Şimdi al sonra öde planlarının kazananının kim olacağını söylemek için henüz çok erken olsa da bazı işaretler var. Görünen o ki bu kazananın her şeyin sahibi olduğu bir oyun olmayacak. 

Hiçbir şimdi al sonra öde planı sağlayıcısı, tekelci bir pazar payına sahip olmayacak. Tüketicilerin şimdi al sonra öde programlarında, hizmeti sunan kurumu seçmesi, alışveriş yaptıkları firmanın hangi sağlayıcıyla çalışıyor olduğuna bağlı.

Aynı zamanda, şimdi al sonra öde planı sunan kurumlar, normalde yapılamayacak satışların yapılmasını sağladıklarını iddia ediyor. Kredi kartı veren kurumlar da, kredi kartları ilk ortaya çıktığında aynı iddiaları ortaya koymuştu. Şimdi al sonra öde kullanıcılarının %97’si kredi kartı sahibi olduğu için, bu programların ürün satışlarında etkili olabileceğini düşünmek güç. Dolayısıyla satış konusundaki etkilerini kanıtlamak için şimdi al sonra öde sağlayıcıları, ürün kategorilerinde uzmanlaşacak. Kimi şimdi al sonra öde sağlayıcısı elektronik ürünlerin satışında uzmanlaşırken, diğerleri giyim ve moda üzerinde çalışacak.

Şimdi al sonra öde sisteminin kaybedenlerini tespit etmek çok da zor değil. Kaybedenler, bankalar ve ödeme ağları olacak. Ticaretle uğraşanların iki ortak noktası var: Satış için her şeyi yapabilirler ve işlem ücretlerinden nefret ederler. Şimdi al sonra öde sisteminin sağlayıcıları, satışları arttırdıklarını iddia ediyor. Bu iddia zamanla çürütülebilir. Ancak ticaretle uğraşanlar, alışverişleri banka ve kredi kartlarından daha farklı ödeme yöntemlerine yönlendirebilirse ve bu yolla işlem ücretlerini de düşürebilirler.

Bunun sonucunda, şimdi al sonra öde sağlayıcıları, sistemi kullanan kullanıcılar hakkında birçok veri elde etmiş olacak. Bu noktada ticaretle uğraşanlar için bankalardan ve ödeme ağlarından daha iyi partnerler olabilecekler. Gelecekte bankaların ve ödeme ağlarının işlem ücretlerinde kesintiler görülebilir.

QNB Finansbank nakit ihtiyaçlar için NeoVade ile kolaylık sağlıyor

 

Deutsche Bank ödeme birimini büyütecek

 

Alternatif Bank’tan dijitalleşen müşteri süreçleriyle zaman kazandıran hizmetler

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)