Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Merkez Bankası (MB) Başkanı Erdem Başçı, bütün sıkılaştırıcı önlemlere rağmen ikinci çeyrekte tekrar kredilerde canlanma olduğunu, yurt dışındaki olumsuzluklara rağmen Türkiye'nin kredi talebi bulunduğunu ve yurt dışının da bu fonlamayı sağladığını söyledi. Tüketici kredilerinin ise yüzde 10'lu seviyelere kadar düştüğünü belirten Başçı, ancak orada da Nisan-Mayıs gibi ılımlı bir artış olduğunu bildirdi.
Başçı, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, enflasyon, cari açık, döviz kuruna ilişkin açıklamalarda bulundu. Başçı, bütün bu sıkılaştırıcı önlemlere rağmen, ikinci çeyreket tekrar kredilerde canlanma olduğuna işaret ederek, "Şimdi, bütün bu yurt dışında olanlara rağmen, Türkiye'de kredi talebi var. Yurt dışı da bu fonlamayı sağlıyor. Sendikasyon kredilerin de hiç bir sorun olmadan bankalarımız, yüzde 100'ün üzerinde borçlarını döndürmeye devam edebiliyorlar. O nedenle bizim sıkı gitmemizde fayda var, politika yapıcılar olarak" dedi.
"TÜKETİCİ KREDİLERİNDEKİ ARTIŞ DAHA YAVAŞ"
Türkiye'de şu an itibariyle bakıldığında, aslında sıkı politikaların doğru politikalar olduğunu savunan Başçı, diğer taraftan tüketici kredilerine bakıldığında, büyüme oranlarının daha düşük seviyelere kadar düştüğünü belirterek, "Tüketici kredileri yüzde 10'lu seviyelere kadar düştü. Orada hafif ılımlı bir artış var. Nisan - Mayıs gibi, ancak oradaki artış daha yavaş. Çünkü, tüketici kredisi, birebir hane halkı tasarruflarıya ilgili. Tüketici kredisi ne kadar hızlı artarsa, hane halkı tasarrufları o kadar aşağı gidiyor. O açıdan bu sevindirici bir gelişme diye düşünüyoruz" diye konuştu.
"MB, GEREKEN ZAMANDA SÜRPRİZLERİ YAPIYOR"
Merkez Bankası'nın en son yapılan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında kurulun, "enflasyondaki geçici artışların enflasyon görünümünü bozmasına izin vermeyecektir" kararını hatırlatan Başçı, kurulun, önümüzdeki dönemde ek parasal sıkılaştırmanın daha sık uygunababileceğine vurgu yaptığını kaydetti. Bunun yeni bir araç olduğunu ve piyasa yorumcuları, ekonomistler, analistlerin anlamaya çalıştığını, bunun ihracatçılarla çok fazla doğrudan ilgisi olmadığını belirten Başçı, yılbaşından bu yana 4 defa ek parasal sıkılaştırmaya gittiklerini, birincisinin 8 gün, ikincisinin 6 gün, üçüncüsünün 5 gün ve dördüncüsünün 6 gün sürdüğünü söyledi. Bu ek sıkılaştırmanın geçici olmasının faydasının tekrar yapılabilir olması olduğuna vurgu yapan Başçı, en çok kaç gün süreceğinin merak edildiğinin altını çizdi. Başçı, şöyle devam etti:
"Bu sık uygulanacak denildiğinde 1 gün bile olabilir. Onun dışında gerektiği kadar da olabilir. Bugünden bizim PPK ile toplantı yapacağımız önümüzdeki hafta değil, ondan sonraki hafta salı gününe kadar, biz, 'en fazla kaç ek parasal sıkılaştırma dönemi görebiliriz' diye baktığımızda teorik olarak, bir günlük yaparsak 4 tane ek parasal sıkılaştırma yapma imkanımız var. Gerek görürsek. Birer gün atlayarak, bir gün normal gün, bir gün istisnai gün şeklinde gidebiliriz. Bu da teorik olarak mümkün. PPK'nın verdiği karara da uygun. Ama bunu mutlaka yapacağız diye birşey yok. Merkez Bankası kararlarının etkili olabilmesi için biraz sürpriz olması gerekiyor. Sürpriz olursa etkili oluyor. O tarafı da dikkate alıyoruz ve gereken zamanlarda gereken sürprizleri de yapıyoruz."
"GÜN İÇİ DÖVİZ SATIM İHALESİ PENCEREMİZ AÇIK"
Merkez Bankası'nın ilave bir politika aracının da ara verilen gün içi döviz satım ihaleleri olduğunu belirten Başçı, "Onu da günün herhangi bir saatinde, sürpriz, hiç kimsenin beklemediği bir zamanda, 'getirin 50 milyon dolar döviz satıyorum' diye yapıyoruz. Dolayısıyla bu pencere de açık. Onu kapatmadı PPK. Ancak bunu en son Ocak ayında yaptık Daha sonra kullanmadık. Dolayısıyla elimizde politika araçları var, bunlar bir miktar güçlendirilmiş diye düşünebiliriz" dedi.
"BÜYÜME 2012 YILI BOYUNCA ILIMLI SEYREDECEK"
Konuşmasında enflasyon ve büyüme rakamlarına da değinen Başçı, enflasyondaki tepe noktanın nisan ayında görüldüğünü, mayıs ayında enflasyonda önemli bir düşüş gözleneceğini, yılın son aylarında enflasyondaki düşüşün hızlanarak devam edeceğini bildirdi. İç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü belirten Başçı, cari açıkta ise Ekim 2011'de başlayan iyileşme eğiliminin devam etmesinin beklendiğini kaydetti. Büyüme konusuna da değinen Başçı, "Büyümenin 2012 yılı boyunca, bütün risklere rağmen ılımlı seyretmesi öngörülmektedir. İhracatçılarımıza sağladığımız kredi imkanlarındaki artış, bir yandan ihracat artışını desteklerken, diğer yandan döviz rezervlerimizi güçlendirecektir. PPK ise fiyat istikrarı odaklı kararlı duruşunu sürdürecektir" açıklaması yaptı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.