Sigortaya talep krizde artıyor
Kriz döneminde gerçek ya da tüzel kişilerin mal, hizmet ve değerlerini koruma içgüdüsünün arttığını söyleyen Çağıran, böyle dönemlerde sigortaya talebin arttığını belirtti.
Elementer branşlarda faaliyet gösteren şirketlerde üretimin ilk 6 aylık dönemde yüzde 1 arttığına değinen Ankara Sigorta Genel Müdürü Şaban Çağıran, hayat branşındaki yüzde 12lik büyüme ile birlikte sigorta sektörünün toplamda yüzde 2,78lik artış göstererek prim üretiminin 6,405 milyon TLye çıktığını ifade etti. Hayat sigortalarındaki yüzde 12lik büyümenin ise ülkemizde var olan potansiyelin yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladığı şeklinde ifade edilebilir diyen Çağıran elementer sigortalar ile ilgili değerlendirmesini şöyle sürdürdü: Toplamda yüzde 1 olan prim artışına karşılık bazı branşlarda oldukça yüksek oranlarda değişim yaşanmıştır. Örnek olarak; DASKta yüzde 26, mühendislik sigortalarında yüzde 15, sağlık sigortalarında yüzde 10, yangın sigortalarında yüzde 6 oranında artış yaşanırken, nakliyat sigortalarında yüzde 11, zorunlu trafik sigortalarında yüzde 8 küçülme yaşandığı görülmektedir. Trafikte yaşanan yüzde 8 küçülmenin serbest tarife uygulaması ile birlikte fiyat rekabetinin de getirmiş olduğu bir sonuç olarak düşünülebilir. Bu durum, 2008de olduğu gibi 2009 yılında da sektörün teknik sonuçlarını olumsuz yönde etkileyebilecektir. Son olarak, nakliyat sigortalarında yaşanan yüzde 11 küçülme ise ekonominin dolayısıyla ticaret hacminin küçülmesi ile açıklanabilir.
Sigorta sektörünün geneline bakıldığına sektörün ekonomik krizlerden hem direkt hem de dolaylı olarak etkilendiğini dile getiren Şaban Çağıran, Örnek olarak dış ticaretin daralması nakliye sigortalarındaki prim üretimini kısa sürede olumsuz etkilerken yangın, mühendislik gibi sigortalarda daha gecikmeli bir etkilenme söz konusu olmaktadır dedi. Kriz dönemi de olsa gerçek ya da tüzel kişilerin mal, hizmet ve değerlerini koruma içgüdüsünün arttığını söyleyen Çağıran, sigortaya talebin arttığının gözlemlendiğini belirtti. Çağıran, Sigorta sektörü krizlerden doğrudan olumsuz etkilenirken diğer yandan da kendini koruma içi güdüsü taşımaktadır dedi.
VERGİSEL TEŞVİK OLUMLU ETKİLER
Ekonomilerde vergisel teşviklerin üretici ve tüketicinin doğrudan etkilendiği unsurlar olduğunu söyleyen Şaban Çağıran, ÖTV oranlarının düşürülmesinin tüketimi, dolayısı ile kasko ve trafikte sigortalanma oranını geçtiğimiz dönemde olumlu yönde etkilediğini belirtti ve ekledi: ÖTV indiriminin sadece tek başına belirleyici olmaması kaza branşının tümü üzerinde aşırı bir hareket yaratmayabilecektir. Ama bu tür teşviklerin her zaman belirli dönemler itibariyle gerekli olduğu ve sigorta sektörünü olumlu yönde etkileyebileceğini düşünmekteyiz.
Hayat ve emeklilik sigortalarındaki prim üretimi de dahil edildiğinde sigorta sektöründeki toplam prim üretiminin yüzde 42sinin kaza branşı olduğunu dile getiren Çağıran sözlerini şöyle sürdürdü: Elementer branşlara bakıldığında kasko ve zorunlu trafik sigortalarındaki üretim payının 2007 ve 2008 yıllarında olduğu gibi yine yüzde 53-54 civarında olduğu görülmektedir. Ancak temelde bakıldığında ise hayat sigortalarındaki büyüme hızına bağlı olarak yüzde 42lik oranın biraz daha düşebileceği, ancak kaza branşının elementer branşlar içindeki payının yine yüzde 50 civarında olabileceği kanaatindeyim.
REEL BÜYÜME 2010UN İLK YARISINDA GERÇEKLEŞİR
Global krizin olumsuz etkisinin azalmaya başladığı son dönemde özellikle 2009 yılının ikinci çeyreğinden itibaren sigortacılık sektöründe olumlu yönde prim artışı yaşanmaya başladığını söyleyen Şaban Çağıran, 2009 Mart sonu itibariyle yüzde 1 küçülen sigorta sektörünün 2009 Haziran sonu itibariyle yüzde 2,78 artış gösterdiğine dikkat çekti. Çağıran sözlerine şöyle devam etti: Sektörün büyüme eğiliminde olduğu görülmekle birlikte, sigorta bedellerinin artması ya da bazı alanlarda azalması fiyat rekabetinin aşırı olması gibi nedenlerle 2009 yılı sonunda enflasyon oranına yakın bir büyümenin gerçekleşeceğini beklemekteyiz.
Reel olarak büyümeyi ise 2010 yılının ilk 6 ayında görebiliriz. Sigorta sektörünün bütünü itibariyle bakıldığında hayat ve emekliliğin üretim artışı devam edecektir. Diğer elementer branşlarda ise önemli ve kümül dağılımı etkileyecek bir farklılaşma olmayacaktır. Elementer branşların detayına inildiğinde ise DASK, tarım, ferdi kaza ve sorumluluk sigortalarında artış olabileceği kanaatindeyim. Sigortaci Gazetesi