Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Nisan ayında sigortalı çalışan sayısı 22,6 milyona çıkarken, inşaat sektörü istihdamı yüzde 12 daraldı.
TEPAV İstihdam İzleme Bülteni’nin 119. sayısı yayımlandı.
Detaylar şu şekilde:
"Nisan ayında sigortalı çalışan sayısı yıllık olarak yüzde 3,4 oranında (734 bin) artarak 22,6 milyon olarak gerçekleşmiştir. Kayıtlı istihdamı esas alan SGK Nisan ayı verilerine göre, toplam sigortalı çalışanların yüzde 72,5’ini oluşturan sigortalı ücretli çalışan grubu yıllık olarak yüzde 3,9 (611 bin) artmış ve genel eğilimi belirleyici olmuştur. Esnaf-çiftçi grubundaki değişim yüzde 2,6 artış yönünde olmakla beraber alt sınıflarda eğilimler farklılaşmaktadır; bu dönemde esnaf sayısında yüzde 5,6 (135 bin) artış, çiftçi sayısında ise yüzde 10,5 (57 bin) düşüş görülmüştür. Çiftçi sayısında uzun süredir süregelen düşüş eğiliminin yanı sıra, esnaf sayısı Ekim 2021’den itibaren en hızlı artış gösteren çalışan sınıfı iken, artış oranı yıl başından bu yana gerilemektedir. Diğer taraftan, kamu sektöründe sigortalı çalışan sayısındaki artış ise yüzde 1,4 ile sınırlıdır. Ayrıca, sigortalı çalışan sayısı da Nisan 2022 itibarıyla en yüksek seviyesine ulaşmakla beraber yıl başından bu yana yıllık artış oranlarındaki gerileme dikkat çekmektedir.
Nisan ayında inşaat sektörü istihdamı önemli oranda gerilemiş, imalat sektöründe son yılların en düşük istihdam artış hızı gözlemlenmiştir. Sigortalı ücretli çalışanların yüzde 52,4’ü üç ana sektörde istihdam edilmektedir. Bu sektörler, sırasıyla, imalat (yüzde 27,5), toptan ve perakende ticaret (yüzde 15,5) ve inşaat (yüzde 9,3) sektörleridir. Yıllık değişimlere bakıldığında imalatta yüzde 3,7, toptan ve perakende ticaret sektöründe yüzde 5,3 artış gözlenirken, inşaat sektöründe ise yüzde 11,9 düşüş gözlenmiştir. İnşaat sektöründe Nisan 2021’den itibaren yıllık istihdam artışları hızla gerilerken, 2022 yılı Mart ayı itibarıyla başlayan daralma Nisan 2022’de de devam etmiştir.
Hizmet sektörleri göreli olarak canlıdır; istihdamda yüksek oranlı artışlar devam etmektedir. . Bu sektörlerden, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinde yüzde 20, bilgi ve iletişimde yüzde 13,4, kamu yönetimi ve savunma; zorunlu sosyal güvenlikte yüzde 11,5 ve eğitimde yüzde 9,9 yıllık istihdam artışları sürmektedir gerçekleşmiştir.
89 alt sektörün 17’sinde sigortalı ücretli çalışan sayısında azalış görülmüştür. En çok daralan sektör 162 binlik istihdam kaybı ile bina inşaatı sektörü olmuştur. Bina dışı yapıların inşaatı (23 bin), özel inşaat faaliyetleri (21 bin) ve ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanlar (17 bin) da istihdamı çalışan sayısı olarak en çok daralan diğer sektörlerdir. Oransal olarak bakıldığında ise istihdam en hızlı ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanlar sektöründe (yüzde 26,7) gerilemiştir. Bu sektörü yüzde 14,5 azalışla bina inşaatı sektörü ile yüzde 7,5’lik azalışla hanehalklarının kendi ithalat faaliyetleri sektörleri takip etmiştir. Diğer bina dışı yapıların inşaatı ile özel inşaat faaliyetleri de istihdam kaybı yaşayan diğer sektörlerdendir.
Kadın çalışan sayısı geçen yıla ve Mart ayına göre artmıştır. Nisan 2022’de sigortalı kadın çalışan sayısı bir yıl öncesine göre 496 bin, Mart ayına göre ise 67 bin artmış ve 5,3 milyona ulaşmıştır. Ayrıca toplam istihdam içindeki payı da yüzde 32,3’e yükselmiştir. Sigortalı ücretli kadın çalışan sayısında Eylül ayından bu yana devam eden artış eğilimiyle kadın istihdamı, Nisan ayında sayı ve istihdam payı olarak tarihsel en yüksek seviyesine ulaşmıştır."
Sigortalı sayısı bir yılda 767 bin kişi arttı
İşsizlik Sigortası Fonu toplam varlığı 3,5 milyar TL arttı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.