'Sigorta'da talebe uygun arz yok'
Acenteler zümre toplantısında konuşan Dr. Ahmet Genç: Hazineye gelen talepler çerçevesinde Türkiyede yeterli sigorta talebinin yeterince olmadığı yönünde bir analiz yapılıyor. Ancak benim görüşüme göre, Türkiyede talebe uygun arz da yok. Bu da alacağımız çok yol olduğunu gösteriyor...
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Salonunda gerçekleştirilen Değişikliği Düşünülen Sigorta Acenteleri Yönetmeliği Hakkında Görüşler ve Öneriler başlığı altındaki zümre toplantısında, mevcut yönetmelikteki yapısal ve güncel sorunlar tartışıldı. Toplantıda sektör adına önemli ve işlevsel olan sorunların yanı sıra genel ekonomik konulara da vurgu yapıldı. Toplantıya İTO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş, T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Dr. Ahmet Genç, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı Mehmet Levent Ergun, İTO Sigorta Şirketleri ve Acenteleri Komite Başkanı ve Meclis üyesi Levent Korkut, TOBB Türkiye Sektör Meclisleri Daire Başkanı Cihat Alagöz, TOBB Sigorta Eksperleri İcra Komitesi Başkanı Yalçın Kaya, Tramer Birim Müdürü Ünal Gürçay ve SEGEM Müdürü Doç. Dr. FuatâErdal katıldı.
SEKTÖR YÜZDE 4 BÜYÜMELİ
Toplantının açılış konuşmasını yapan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş, dünyada finans işlemlerine bakıldığında tüm işlemlerin yüzde 7sinin sigortacılık sektörüne ait olduğunu ifade etti. Türkiyede ise bu rakamın yüzde 3 olduğunu söyleyen Yalçıntaş, sektörün bu nedenle yüzde 4lük bir büyümeye daha ihtiyaç duyduğunu belirtti. Prim üretimine de değinen Yalçıntaş, 2008 yılında üretilen prim 12 milyar lira. 2009un ilk 10 ayındaki büyüme rakamı ise sadece hayat sigortasında 2008e oranla yüzde 13,92. Bu rakamlar Türkiyede sigorta sektörünün önünün ne kadar açık olduğunu gösteren rakamlardır. Bu büyümeye bağlı olarak biz idareci mevkiinde olanlar da gerekli değişiklikleri yapmaya çalışıyoruz dedi.
ACENTE SAYISI DENGELENMELİ
İTO olarak sektör için yaptıkları çalışmaları anlatan Yalçıntaş, 515 sigorta eksperi ile 4070 adet sigorta acentesinin levha kayıt işlemlerini gerçekleştirdiklerini ve 2009 yılında 10 bin 233 kişiye sigorta acentesi teknik personel eğitimi verdiklerini söyledi. Yalçıntaş, sektördeki büyümeyle birlikte bir takım sorunların da varlığına dikkat çekerek, şöyle konuştu: Acente sayısındaki artış, sektörün büyümesi ile doğru orantılı olarak gidiyor. Bu da bizler için sıkıntı demek. Elbette liberal ekonomiye inanıyoruz ama her şeyin dengesi mutlaka kurulmalıdır. Diğer bir sorun ise, giderlerin artması ama aynı oranda gelirlerin artmaması durumudur. Bu ve diğer sorunlarımızın çözümü için hazırlanmış bir taslağımız var. İTO Başkanı olarak bu taslakla ilgili, özellikle İstanbulda yoğunlaşan sorunları belirtmek istiyorum. Türkiyedeki tüm sigorta acentelerinin yüzde 35i İstanbulda bulunuyor. Ankaranın her konuda olduğu gibi bu konuda da İstanbula biraz daha dikkatli bakması gerekir diye düşünüyorum.
GENÇ: SİGORTA TALEBİNE UYGUN ARZ YOK
Genel olarak gerçekleştirilen ekonomik faaliyetlerde sigortanın önemini belirten Dr. Ahmet Genç Her türlü ekonomik faaliyetin bel kemiği sigortadır. Sigorta desteği olmadan ekonomik faaliyetler yarım kalıyor. Hazineye gelen talepler çerçevesinde Türkiyede sigorta talebinin yeterince olmadığı yönünde bir analiz yapılıyor. Ancak benim görüşüme göre, Türkiyede talebe uygun arz da yok. Bu da alacağımız çok yol olduğunu gösteriyor diye konuştu.
Toplantıda değişikliği düşünülen Sigorta Acenteleri Yönetmeliği ile ilgili de bilgi veren Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Dr. Ahmet Genç, bu alandaki eksiklere de değindi. İlk çıkartılan kanundan bu yana sigortacılık sektöründeki acentelik kesiminin çok fazla düzenlemeye tabi olmadığını vurgulayan Genç, yapılacak düzenlemelerle ilgili olarak şöyle konuştu: Bu konuda yapılacak düzenlemelerin nasıl etki yaratacağı, nelere yol açabileceği hakkında fazla fikrimiz yoktu. Dolayısıyla çıkan yönetmelikten sonra sürekli olarak ortaya çıkan sorunları not ettik. Ve bir kısmına da palyatif çözümler getirmeye çalıştık. Şimdi Yeni Acenteler Yönetmeliğini biraz daha kapsamlı hale getirerek, eski yönetmeliğin uygulamasında gördüğümüz sakınca ve problemleri giderecek bir acenteler yönetmeliği yapabilmeyi düşünüyoruz.
SEKTÖR ACENTE MEZARLIĞI OLMASIN
Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı Levent Ergun ise yaptığı konuşmasında, acente sayısının fazlalığından yakındı. Acente sayısının fazla olmasının sektörün büyüdüğü anlamına gelmediğini belirten Ergun, Ortalığı acente mezarlığı olmaktan kurtarmak istiyoruz dedi. Ergun, bunun en büyük yararını ise sigorta acentelerinin değil sigorta şirketlerinin göreceğini söyledi.Sigortacı Gazetesi