Sigortacıların umudu 2010'a kaldı
2009 yılını kayıp yıl olarak ilan eden Taşkıran, sektörün 2010 yılını iskambil oyunlarındaki mecburculuka benzetti ve Bazı oyunlarda elinize ne kağıt gelirse gelsin, o oyuna girmek zorundasınızdır. Sigorta sektörü de 2010da mecburcu olacak. Sektör 2010da düzelmek durumunda...
TSRŞB Başkanı Hulusi Taşkıran, son açıklamasında sektöre önemli mesajlar verdi. Sigorta sektörünün 6. ay sonuçlarını değerlendiren Taşkıran, 6 aylık kar-zarar tablolarına baktığımızda koca koca şirketlerin 1 milyon- 4 milyon TL gibi zararlar ettiği görülüyor. Dolayısıyla 2009 yılını şimdiden kayıp yıl olarak ilan edebiliriz dedi. 2010 yılı ile ilgili beklentilerini de paylaşan Taşkıran şunları söyledi: 2010da ne olur konusunda, bir benzetme yapayım. İskambil oyunlarında mecburculuk diye bir sıfat vardır. Bazı oyunlarda elinize ne kağıt gelirse gelsin, o oyuna girmek zorundasınızdır. Buradan yola çıkarsak, sigorta sektörü 2010da mecburcu olacak. Yani sektör 2010da mecburen düzelmek durumunda. Herkes 2010 yılında sonuçlar daha iyi olacak diye söylüyor ama herkesin atladığı bir şey var. 2009 yılında yapılan hataların en az yarısı 2010 yılına sirayet etti bile. Yani bu sene yapılan zararların bir kısmı 2010 diye yazılmaya başlandı. Bugün yazdığınız 100 liralık prime, 120 lira ödüyorsunuz. Bu 120 liranın 10 lirası bu seneye yazılacak. Gelecek seneye şimdiden 10 lira borçlu giriyorsunuz. Umarım şirketler 2010 yılı için şimdiden düğmeye basarlar. Bu rekabet 2009 yılının sonuna kadar böyle giderse, 2010 yılının bundan çok daha iyi olmasını beklemiyorum.
SEKTÖR ZARARIN ALTINDAN ZOR KALKACAK
Oto sigortalarında yılsonunda 1,2 milyar TL gibi bir zarar beklediğini ifade eden Taşkıran, 10 milyarlık bir sektörde 1,2 milyar TLlik bir zarar karşılanabilir gibi görünebilir ama bu rakam hayat dışı sektörün toplam öz varlığının yaklaşık yüzde 15i demek şeklinde konuştu. Sektörün bu zararın altından zor kalkacağını belirten Taşkıran, İyi ihtimalleri değerlendirmek gerekirse, 1 Temmuzdan itibaren şirketlerin fiyatlarını biraz daha yukarı çektiklerini dikkate alabiliriz. Ancak bu durumda bile zarar 1 milyar TLnin biraz altında kalıyor. Yani değişen bir şey yok dedi. Özellikle trafik sigortası gibi çok yaygın bir alanda, bu denli büyük zararın geri dönüş süresinin 7 ila 10 yıl olduğunu kaydeden Taşkıran, Yani sektör bundan sonra her geçen gün kendini düzeltip, matematiğini doğru tespit etse bile en iyi ihtimalle 7 yılda geri alacağı parayı 1 senede kaybetti. Bunun da sonuçlarını hepimizin düşünmesi lazım. Trafikte en az 550â750 milyon lira, kaskoda ise 300- 500 milyon lira zarar edileceğini düşünüyorum şeklinde konuştu.
Zararın çok büyük olduğunun altını çizen Taşkıran, şöyle devam etti: Mecburluktan bunu kastettim. Bu sektörün 2 yılda kendi öz varlığının yüzde 20-25i arasında bir rakamı kaybetmesi söz konusu olamaz. Bu kaldırılabilir bir durum değil. Özellikle ayıplayarak ifade etmek istiyorum ki, burada sektör profesyonellerini, acenteleri ve müşterileri suçlamak doğru değil. Burada şapkasını önüne alıp düşünmesi gereken birileri varsa o da şirketlerin üst yönetimleridir. Yönetim kurulları ve sermayedarlarıdır. Kaybolan para bir yerde sektör içinde el değiştiren paradır. Şirketlerin öz varlığından sigortanın cebine geri dönen bir paradır. Ama sonuçta bu sektörün kaybettiği bir varlıktır. Burada da kaybeden sermayedar ve sermayedarlar adına uzun vadeli kararları alan yönetim kurullarıdır. Tek üzüntüm son 15 yıldan beri iyi yolda olan sigorta sektörünün daha da ilerlemek için kullanacağı fonların zarar olarak sektörün dışına çıkmasıdır.