SİGORTA ŞİRKETLERİNİN SATIŞLARI NEDEN DURDU?
Global krizin çıkmasıyla Yapı Kredi, sigorta şirketlerinin satışı suya düştü. Geçtiğimiz hafta içinde de Vakıfbank, Güneş Sigorta ve Vakıf Emeklilik'in satışından vazgeçti. Ekonomist Dergisi'ndeki haberde bu sürecin nedenleri irdeleniyor...
Sigorta şirketlerinin satışından neden vazgeçiliyor?
Finans sektörü, son yıllarda yabancıların odağındaydı. Bankalarla başlayan yabancılara satış süreci, sigorta sektörüyle devam etti. Leasing ve faktoring sektörüyle devam edecek diye beklerken çıkan global kriz bu sürecin önünü kesti. Nitekim krizden önce yabancılarla flört eden Pamuk Leasing, Pamuk Faktoring, Atılım Faktoring gibi şirketlerin görüşmeleri, krizden sonra kesildi.
Global krizin sekteye uğrattığı en büyük satışlar, sigortacılık sektöründeydi. Daha önce bu köşede de yazdığımız gibi Yapı Kredinin sigorta şirketlerinin satışı direkten dönmüştü. Satış için Generali ile el sıkışılmasına rağmen, global krizin patlamasıyla birlikte İtalyanlar şirketi almaktan vazgeçti.
Koç Holding şimdi bu satış işini askıya almış görünüyor. Koç Holding CEOsu Bülent Bulgurlu Davosta yaptığı açıklamada "Yapı Kredi Sigorta'nın satışının 2009'da olmak gibi bir zorunluluğu yok, ilerde şartlara bakılacaktır, satmamaya da karar verebiliriz" demişti.
Benzeri bir süreç de Vakıfbankın iştirakleri Güneş Sigorta ve Vakıf Emeklilikte yaşandı. Mayıs 2008'de iki sigorta şirketinin satışı için JP Morgana yetki veren Vakıfbank, geçtiğimiz günlerde satıştan vazgeçtiğini açıkladı.
Ancak bütün bunlar yabancıların ilgisizliğinden kaynaklanmıyor. Örneğin Türkiyedeki bankacılık, leasing, factoring, varlık yönetimi, menkul değerler, bireysel emeklilik gibi alanlarda faaliyet gösteren ING Bankın yönetim kurulu başkanı John McCarthy, geçen hafta yaptığı açıklamada sigortacılık sektörüne de girmeye niyetli olduklarını söyledi. McCarthy, "Halihazırda ne yapacağımız açık değil, fakat bu alana gireceğiz" dedi. Daha önce de Allianz Sigortanın yönetim kurulu başkanı Rüşdü Saraçoğlu, Yapı Kredinin sigorta şirketleriyle ilgilendiklerini açıklamıştı.
Sektörden edindiğimiz bilgilere göre global krize rağmen başka yabancı şirketlerin de ilgisi devam ediyor. Bunun nedeni de kriz nedeniyle şirketlerin piyasa değerlerine bağlı olarak fiyatlarının çok düşmüş olması. Nitekim ING Bank Türkiye Başkanı McCarthy, 2007'de 2.7 milyar dolar ödedikleri Oyak Bank'ı şimdi çok daha ucuza alabileceklerini söyleyerek, "Kısmet değilmiş. Oyak Bank'ı ucuza aldığımız söylenmişti, şimdi baktığınızda bunun böyle olmadığı ortada" demişti.
Gerçi yabancı sigorta şirketleri de global krizden olumsuz etkilenmiş durumdalar. Dolayısıyla fiyatlar düşmüş olsada şirket satın almak onlar için de çok kolay bir karar değil. Ama bir sigorta şirketinin genel müdürü şunları söylüyor:
Yabancıların ilgisi sürüyor. Fiyatlar düşerken, kazanırsın. Sigorta şirketlerinin sahipleri artık eski fiyatları bulamazlar. Parası olan yabancılar için alım uygun. Zaten eskiden de çok pahalı değildi. Onlar için çerez gibi. Ama bizimkiler de bu fiyata satmak istemiyor.
Sigorta şirketlerinin sahipleri de tam da bu yüzden satıştan vazgeçtiler. Yani yabancılar kriz nedeniyle düşen fiyatlardan almak istiyorlar. Şirket sahipleri de bu fiyatlardan satmak istemiyor. Yabancı satışlarında danışmanlık yapan bir yönetici, özellikle paraya ihtiyacı olmayan tok satıcı konumundaki kurumların satıştan vazgeçmesini buna bağlıyor.