<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatSigorta şirketleri iki cephede de kaybediyor----

Sigorta şirketleri iki cephede de kaybediyor

Sigorta şirketleri iki cephede de kaybediyor
23 Eylül 2020 - 16:12 www.finansingundemi.com

İngiltere’de salgın sürecinde sigorta ödemeleri ve fahiş fiyatlandırmalar nedeniyle finansal otoritelerle davalık olan sigorta şirketleri sektörün temelinde bulunan güvenilirliklerini kaybetme riskiyle karşı karşıya

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs salgınıyla birlikte küresel sigorta şirketleri zorlu bir süreçten geçiyor. İngiltere’deki dev sigorta firmaları da kendilerini piyasa düzenleyicileriyle iki cephede birden savaşır halde buldular.

Bu cephelerden birisi firmaların büyük oranda ödemeyi reddettiği işyerlerindeki korona virüs sebepli kesintileri kapsayan poliçeler. Söz konusu ihtilaf geçtiğimiz hafta İngiltere Yüksek Mahkemesi’nin de konusu oldu.

İkinci cephe ise gayrimenkul ve araç sigortalarının fiyatlandırmasını kapsıyor. İngiltere Finansal Davranış Otoritesi’nin (FCA) bugün yaptığı açıklamaya göre fiyatlandırmalar oldukça kompleks ve kesin değil. Bu nedenle sigorta anlaşmalarında radikal değişikliklerin oluşabileceği belirtiliyor.

Sigorta şirketleri pandemide satır aralarını okuyor

The Times yazarı Katherine Griffiths işletme kesintileri davalarının karmaşık sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor. Bazı yönlerden yargının sigortacıların yanında olduğunu belirten Griffiths mahkemenin sadece kayıplar veren ve kapanmak zorunda olmayan işletmelere ödeme yapılmak zorunda olunmadığını yönünde görüş bildirdiğini belirtti. Buna karşın Griffiths yazısında FCA açısından bakıldığında ise dava sonuçları piyasa düzenleyicilerinin yönünde de avantajlar doğurduğunu belirtiyor. Zira korona virüsün geniş tanımıyla hiç virüs görülmeyen işletmelerde dahi kayıpların giderilmesi gerektiği görüşü işletmelerin kapanmasıyla ilgili zararları sınırlamak yerine pandeminin etkisini arttırıyor.

FCA kararın sigorta şirketlerinin ödeme yapma sorumlumluğu sonucunu getirdiğini savunuyor. Bununla birlikte piyasa düzenleyicisi aynı zamanda bulgulara itiraz edip etmemeyi düşünüyor ki itiraz süreci Noel’e kadar sürebilir ve potansiyel olarak ödeme alabilecek işletmelerin sigorta ödemelerinin aylarca gecikmesine neden olabilir.

FCA'dan fahiş fiyat uyarısı

Sigortacılar bu muamma üzerinde düşünürken, piyasa düzenleyicilerin poliçe fiyatlandırmalarıyla ilgili itirazlarından da zarar görebilirler.

FCA sigorta şirketlerini aşırı fiyat artışları sebebiyle de suçlamak istiyor. Piyasa düzenleyicinin iddialarına göre sigorta şirketleri cazip fiyatlarla müşterileri çekerek her yıl primlerle ödemelerini yüksek oranlarda arttırıyor ve bazı durumlarda oluşturdukları engellerle müşterilerin ayrılmasını zorlaştırıyor. FCA ayrıca eklentiler ve taksitle ödeme yapan bireyler için finansman konularında da sigorta şirketlerini sıkıştırıyor.

FCA Geçici Başkanı Chris Woolard dava konusunu zorlamaya devam ediyor. Piyasa düzenleyicisinin açıklamasına göre özellikle yaşlı ve daha savunmasız olup sigorta şirketlerinin zayıf pratiklerine maruz kalarak daha fazla ödeme yapan tüketiciler on yılda 3,7 milyar sterlin tasarruf edebilir.

Sektörün ileri gelenleri FCA darbesinin doğru olduğunu belirtiyor ve sigorta şirketlerinin sorunu fiyat eşitsizliği problemi olarak göstermek istediğini belirtiyor. Fakat bu konuda bir düzenleme yapılması piyasa rekabetine zarar vereceğinden bir planda anlaşmak mümkün olamıyor. Bu görüş sektör genelinde paylaşılırsa, ocak ayındaki istişareler sona ermeden önce ayrıntılar üzerinde herhangi bir lobi faaliyeti yapılmaması gerekir.

Gerçekte ise muhalefet oldukça güçlü ve bazı firmalar agresif fiyatlandırma stratejisinden vazgeçmek istemiyor. Sigortacılar ayrıca insanların poliçeler arasında geçiş yapmasını sağlayan fiyat karşılaştırma web sitelerinin de sorun oluşturduğunu savunuyorlar.

Griffiths’in ifadelerine göre sigorta şirketleri gerçekten karmaşık bir sorunla karşı karşıya. Her yıl %75 oranındaki müşteri alışveriş yapıyor ve üçte biri yeni bir sigorta sağlayıcısına geçi yapıyor. Fakat tüketicilerin fiyatlamaların kesin ve adil olduğunu hissetmesi durumunda muhtemelen daha az insan yeni ev sigortası için alışverişe zaman ayıracaktır.

Sigortaya güven risk altında

Sigorta endüstrisi kendisini saldırı altında hissediyor. Sektördekiler fiyatlandırma depreminin ardından bazı firmaların iflas edeceğine dikkat çekiyor. Ayrıca işletme kesintileri konusunda sigorta sektörü çalışanları daha büyük kayıplar veren firmaların fiyatlandırmalarını arttıracağını ve hisse senedi sahiplerinde daha düşük getirilere yol açacağını belirtiyor. İngiltere’de emeklilik fonlarının ve birikim hesaplarının büyük bir kısmı sigorta şirketlerine dayanıyor.

Tüm bu sorunlar sigorta şirketlerini zor bir duruma soksa da şirketlerin piyasa düzenleyicileriyle barış yolunu araması kendi çıkarları için en açık yol olarak gözüküyor. Sigorta şirketlerinin temeli istikrar ve güvenilirlik olarak kabul edilir. Finansal otoritelerle savaşmak sadece müşterilerinin kendilerine olan güvenini sarsacaktır.

Sigortadan para alabilmek için elini testereyle kesti

 

İngiliz sigorta şirketinden korona virüs seyahat sigortası

 

Generali Sigorta’nın yeni CEO’su Sylvain Ducros oldu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)