Sigorta sektörü ne zaman toparlanır?
Doç. Dr. Giray Velioğlu, Sektörün 2008 öncesi büyüme hızına dönmesi zaman alacak' dedi.
Türk ekonomisinin yeniden büyüme sürecine girmesi ve iç talebin artmaya başlaması sigorta sektörünü de olumlu etkilerken sektörün bu yıl reel olarak büyümesi bekleniyor.
Yapı Kredi Sigorta Genel Müdürü Doç. Dr. S. Giray Velioğlu, ekonomik kriz etkisinin yavaş yavaş Türkiye'yi terk etmesiyle birlikte 2010 yılında hayat dışı sigorta sektörünün nominal olarak yaklaşık yüzde 10 oranında büyüyeceğini söyledi. Referans'ın sorularını yanıtlayan Velioğlu, mayıs ayı Merkez Bankası Beklenti Anketi'nin 2010 yılı için yüzde 8,6'lık enflasyon tahminine göre sektörün bu yıl reel olarak büyüme trendine geçeceğinin beklendiğini söyledi. Velioğlu, sektörün 2008 öncesindeki büyüme hızına dönmesinin ise zaman alacağına dikkat çekti.
Reel büyüme başladı
Türk sigorta sektörünün 2009 yılında hayat dışı branşlarda nominal yüzde 4 seviyesinde bir büyüme gerçekleştirdiğini belirten Velioğlu, sektörün geçen yıl global krizin etkilerinin devam etmesi ve yoğun fiyat rekabeti nedeniyle reel olarak yüzde 1 civarında küçüldüğünü hatırlattı. 2010 yılı ilk çeyreğine bakıldığında, sektörün hayat dışı branşlarda nominal olarak yüzde 12,5 civarında büyüdüğünü ifade eden Velioğlu, Mart 2010 sonu itibariyle TÜFE'nin yüzde 9.56 olarak gerçekleşmiş olmasının, sektörün yeniden reel olarak büyümeye başladığını gösterdiğini kaydetti.
Sektörde karlılık açısından 2009 yılında gerçekleşen olumsuz duruma göre önemli bir düzelme kaydedilmekle birlikte, bu yıl da çok olumlu bir tablonun ortaya çıkmasının zor olduğunu ifade eden Velioğlu, "Trafik ve kasko sigortalarında artan hasar maliyetleri, pazar payını artırmaya yönelik fiyat rekabetinin sürüyor olması, bu branşlarda zararlı sonuçlarının devam edeceğinin de göstergesi. Ayrıca, yangın ve doğal afetler gibi daha karlı branşlarda pazar payını artırmaya yönelik aşırı fiyat rekabeti bu branşların da karlılığını olumsuz yönde etkiliyor" dedi. Velioğlu, şirketlerin 2010 yılı mali sonuçlarının düzelmesinin, oto dışı branşlardaki pastanın büyütülmesine ve sağlık hasar maliyetlerinin kontrol edilebilmesine bağlı göründüğünü kaydetti.
Fiyat rekabeti doğal
Sektördeki fiyat rekabeti konusunda da görüşlerini açıklayan Velioğlu, şirketlerin, mali yapılarını bozmayacak ve risk karşılama yeterliliklerini tehlikeye sokmayacak şekilde fiyat rekabetine girmelerinin de doğal olduğunu söyledi. Fiyat rekabetini topyekün haksız' olarak nitelendirmenin de doğru olmadığını ifade eden Velioğlu, "Burada dikkat edilmesi gereken, getirilen düzenlemeler, kurallar ve belirlenen şartların hilafına, uzun vadede mali zararı büyütecek şekilde ve etik olmayan yöntemlerle yapılan rekabetin haksız' olarak nitelendirilmesi olmalıdır" dedi.
2010 yılı ilk 3 aylık dönemde Hazine Müsteşarlığı'nın rekabetin şirket mali yapılarına olan olumsuz etkisini asgari seviyeye çekebilmek ve oluşan riski kontrol etmeye yönelik girişimlerde bulunduğunu hatırlatan Velioğlu, bu girişimlerin haksız rekabeti de önleyecek şekilde önümüzdeki dönemlerde geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Sigorta şirketlerinin ise gelecekte çok büyük zararlar yaşamamak adına düşük fiyat politikalarından vazgeçmesi gerektiğine dikkat çeken Velioğlu, "Bunun yerine sigortalanmamış portföye ulaşarak, yeni ürün ve hizmetlerle müşteri kitlesini genişletmek yolunu tercih etmeleri sektörün güvenilirliği ve karlılığı açısından son derece önemli" diye konuştu.
Yapı Kredi Sigorta ile ilgili de bilgiler veren Velioğlu, Yapı Kredi Sigorta olarak, 2010 yılındaki prim üretimini sektör ortalamasının 10-15 puan üzerinde artırmayı hedeflediklerini kaydetti. Sağlık branşı dışında asıl hedeflerinin, büyüyen acente ağıyla birlikte oto dışı branşlarda daha fazla üretim yapmak ve mevcut pastanın dışına ulaşabilmek olduğunu vurgulayan Velioğlu, "Sağlık branşında ise liderliğimizi korurken, özellikle zarar veren kurumsal pazara çok dikkatli yaklaşıyoruz" açıklamasında bulundu.
Hayat dışında pazar payı % 6,1
2009'un ilk aylarında global krizin etkileri dahilinde sigortalıların bir kısmının iş kaybetme korkusu ile beklemede olan sağlık operasyonlarını gerçekleştirmelerinin Yapı Kredi Sigorta'nın sağlık giderlerinde artış yarattığını belirten Velioğlu, bunun Yapı Kredi Sigorta'nın mali sonuçları üzerinde de etkisinin görüldüğünü kaydetti. Yapı Kredi Sigorta'nın 2009 yılında stratejisini, karlı büyüme yönünde revize ettiğini vurgulayan Velioğlu, "Geçiş yılı olarak değerlendirdiğimiz 2009 yılında da şirketimiz, bu strateji değişikliğine yönelik ciddi yatırımlarda bulundu. Bu strateji değişikliği ve yatırımların olumlu mali sonuçlarını da 2010 yılından başlayarak alacağımızı beklemekteyiz" dedi.
Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği'nin (TSRŞB) verilerine göre 2010 yılının ilk çeyreğinde Yapı Kredi Sigorta, hayat dışı branşta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32,6 artışla 189 milyon TL prim üretimi gerçekleştirdi. Şirket, hayat dışında yüzde 6,14 pazar payıyla 6. sırada yer alıyor.
ALP SÜER-REFERANS