Sigorta sektörü 2009 yılı hedefine ulaşamadı
TSRŞB Genel Sekreteri Erhan Tuncay sektörün 2009 yılı sonuçlarının iyi olmadığı belirtti
Türkiye Sigorta Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Genel Sekreteri Erhan Tunçay, sektörün 2009 yılında iyi sonuçlar elde edemediğini ve bunlara rağmen sektörün bunu hasar ödemelerinde tüketiciye yansıtmadığını belirterek, ''Primdeki azalmaya rağmen 2008 yılına göre ödenen hasarda yüzde 21, hasar dosya sayısında yüzde 31 artış var'' dedi.
Tunçay, Active Academy tarafından düzenlenen 3. Sigorta Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, sigorta sektörünün 2009 sonu itibariyle yaklaşık 18 bin 841 çalışanı bulunduğunu belirterek, sektördeki istihdamın krize rağmen bir yılda 2 bin kişi kadar artış gösterdiğini kaydetti.
Sektörde prim büyüklüğünün ise 12 milyon 283 bin lira seviyesinde bulunduğunu ve enflasyonla karşılaştırıldığında bunun bir küçülme anlamına geldiğini söyleyen Tunçay, sigortacılık sektörünün genel ekonomiyle bire bir bağlantılı olduğunu, 2010 yılında da büyüme yaşanırsa, sektörün büyüyeceğini söyledi.
Piyasada fiyat rekabetinin artışının bilanço performansına olumsuz yansıdığına işaret eden Tunçay, hasar-prim dengesinin yüzde 75 seviyesinde gerçekleştiğini, teknik kar oranının yüzde 1,7'ye, aktif kar oranının ise yüzde 1,95'e gerilediğini belirtti.
Tunçay, ''2009 yılında iyi bir performans ve sonuçlar elde edemedik. Tüm bunlara rağmen sektör bunu hasar ödemelerinde tüketiciye yansıtmadı. Primdeki azalmaya rağmen 2008 yılına göre ödenen hasarda yüzde 21, hasar dosya sayısında yüzde 31 artış var'' diyerek, buna rağmen sektöre yönelik bazı haksız eleştiriler bulunduğundan yakındı.
2010 yılında sektöre ilişkin gelişmelere de değinen Tunçay, teknik karşılıkların sigorta şirketlerine ilave yükler getirmekle birlikte çağdaş bir sigortacılıkta olması gereken bir uygulama olduğunu ifade ederek, ancak bunların vergiden indirimi konusunda görüşmelerin de sürdüğünü söyledi.
Önümüzdeki dönemde zorunlu hale gelen mesleki sorumluluk sigortalarının öneminin artacağına işaret eden Tunçay, ilgili resmi kurumlarla acente broker yönetmeliği taslakları, sigortacılık kanununda gözden geçirilmesi gereken maddeler, tamamlayıcı sağlık sigortası ve trafik kanun taslağında sektörü ilgilendiren konularda görüşmelerini sürdürdüklerini anlattı.
Tunçay, kaza tespit tutanağı uygulamasında sektörün hasar maliyetini artıran ciddi bazı suistimaller bulunduğuna işaret ederek, bu konuda da bazı önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
Sigorta tahkim komisyonundaki gelişmeler hakkında da bilgi veren Tunçay, şu ana kadar gelen 410 dosyadan 114'ünün onaylanmak üzere mahkemeye gittiğini, kararların yüzde 30 tüketici lehine, yüzde 35 de kısmi olarak tüketici lehine gerçekleştiğini aktardı.
-''10 MİLYAR DOLAR GELİRİN 4,5 MİLYAR DOLARI BANKACILIK ÇÖZÜMLEMEDE KULLANILDI''-
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül de 2009 yılı sonu itibariyle bankacılık sektöründe mevduat ve katılım fonu büyüklüğünün 515 milyar liraya ulaştığını belirterek, toplam tasarruf mevduatının 320 milyar lira, sigortalı mevduat ve katılım fonunun 129 milyar lira, mevduat sigorta rezervinin 6,9 milyar lira, sigortalı mevduatın toplam mevduat ve katılım fonuna oranının yüzde 27 olduğunu kaydetti.
Sigorta kapsamındaki mudi sayısının toplam mudi sayısına oranının yüzde 92 civarında olduğuna işaret eden Gül, kriz döneminde 50 bin liralık mevduat sigorta limitini artırmadıklarını, bu haliyle sigorta kapsamındaki mudi oranının yüzde 98,5 seviyesinde bulunduğunu dile getirdi.
Gül, ''Sorumluluk sahibi kurum ve devlet mantığı çerçevesinde sınırsız güvencenin tehlikeli sonuçlar doğuracağı gerekçesiyle sınırsız güvence konusunda benim görüşüm olumsuz. Ancak belki 'tutarı niye revize etmedik' sorusu sorulabilir'' dedi.
2009 yılında yaklaşık 6,8 milyar dolar prim geliri elde ettiklerini, diğer kalemlerle birlikte toplam gelirin 10 milyar dolar civarında olduğunu söyleyen Gül, bunun 4,5 milyar dolarlık kısmının bankacılık çözümleme faaliyetlerine aktarıldığını, 2001 krizi sonrasında Hazine'den alınan yaklaşık 25 milyar dolarlık avansın bugüne kadar 10 milyar dolarının geri ödendiğini kaydetti.
Hazine Müsteşar Yardımcısı Burhanettin Aktaş ise 2010 yılında sigorta sektörünün teknik karlılıkları artırarak karlılığı yükseltebileceğini belirterek, bu bağlamda fiyatların doğru belirlenmesi, mali kar beklentisi yerine teknik kara odaklanılması gibi hususlar üzerinde durulması gerektiğini söyledi.