Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Nikotin ve tütün bağımlılığında cinsiyet farkının etkileri üzerine sıçanlar üzerinde yapılan araştırmalar, kadınların sigarayı erkeklerden daha zor bıraktığını ortaya çıkardı.
Avrupa Nikotin ve Tütün Araştırmaları Derneği Başkanı ve Ege Üniversitesi Beyin Araştırmaları ve Uygulama Merkezi Danışmanı Prof. Dr. Şakire Pöğün başkanlığında 31 ülkeden 350 bilim insanı, nikotin ve tütün üzerine yapılan araştırmaları Antalya'da düzenlenen kongreyle paylaştı.
Dernek ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Şakire Pöğün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tütünle ve bağımlılıkla mücadelede kanıta dayalı yaklaşımların önemli olduğunu belirterek, Antalya'da gerçekleştirilen Avrupa Kongresi'nde deneysel ve klinik araştırmaların sonuçları ile epidemiyolojik verileri ve tütünle mücadele politikalarının belirlenmesine yönelik önerileri birbiriyle buluşturduklarını kaydetti.
Prof. Dr. Pöğün, kendi grubunun üzerinde en çok çalıştığı konunun nikotin ve tütün bağımlılığında cinsiyet farklılıkları olduğunu, bunun için daha çok sıçanlar üzerinde çalıştıklarını, insanlar üzerinde de bazı araştırmalar yaptıklarını bildirdi.
Nikotin ve tütün bağımlılığında iki cins arasında farklılıklar bulunduğuna değinen Pöğün, ilaçlar ve sigara bırakma programlarının cinsiyet farklılıklarına göre geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Aynı cinsin içinde de bireysel farklılıklar olduğuna dikkati çeken Pöğün, ''Kimine 'otlakçı' diyoruz, ondan bundan bir, iki tane sigara alıyor ama bunu bırakamıyor. Kimi hiç içmiyor, diğerleri günde 3 paket sigara içiyor. İşte bu farklılıkların altyapılarını anlamaya çalışıyoruz. Bunda başarılı olabilirsek, tedavi başarımız da yükselecektir'' dedi.
Sigara tiryakilerinin farklı tüketim alışkanlıklarından yola çıkarak, sıçanlara nikotin veya su içme tercihi sunduklarını belirten Pöğün, ''Bakıyoruz bazıları nikotinli çözeltiden daha çok, bazıları daha az içmiş. Bu hayvanları uzun süre izleyip, nikotin tercih eden ve etmeyen sıçan grupları oluşturuyoruz. Bu modelin insanlardaki duruma yakın olduğunu düşünüyoruz ve çalışmalarımızı nikotin tercihi farklı olan hayvanlar üzerinde yapıyoruz'' dedi.
KADIN DAHA ZOR BIRAKIYOR
Pöğün, tüm dünyada, sigara bıraktırma kliniklerinin raporlarında kadınlarda sigara bırakma başarısının daha düşük olduğunu vurguladı. Dişi beyninin, evrim sürecinde dıştan gelen etkenlere karşı daha dirençli olacak şekilde geliştiğini ifade eden Pöğün, dışardan uygulanan nikotine karşı sıçan beyninde gözledikleri farklılaşmaların, dişilerde erkeklerden daha az olduğuna dikkati çekti.
Bu durumun sadece stres ile değiştiğini belirten Pögün, kadınlarda stresle nikotin bağımlılığını bir arada değerlendirmek gerektiğini bildirdi. Pöğün, stres altındaki dişinin bağımlılığa iki kat daha fazla yatkın olduğunu ifade etti.
Genelde kadınların daha az sigara içtiği söylenmekle birlikte, alınan nikotin kiloya vurulduğunda kadınların aldığı nikotinin erkeklerden farklı olmadığını anlatan Pöğün, ayrıca kadınların nikotini daha hızlı metabolize ettiklerini kaydetti.
Kadınların hamilelik, emzirme gibi nedenlerle sigarayı bırakmaları gereken dönemlerinin olduğunu da anlatan Pöğün, ''Buna rağmen bağımlı olan kadınların sigarayı bırakmakta erkeklerden daha çok zorlandıklarını görüyoruz'' dedi.
NİKOTİN ERKEK BELLEĞİNİ ZAYIFLATIYOR MU?
Şakire Pöğün, nikotinin erkek beynine ilişkin sıçanlar üzerinde yapılan araştırmalarda ilginç sonuçlara rastladıklarına da dikkati çekti. Nikotini tercih eden ve yüksek miktarlarda tüketen erkek sıçanların beyinlerinin bazı bölgelerinde, öğrenme ve bellekle ilgili olduğu bilinen ''BDNF mRNA'' (Brain-Derived Neurotrophic Factor messenger Ribonucleic Acid) adlı bir molekülün azalmış olduğunu saptadıklarını belirten Pöğün, buna karşın dişi beyninin daha stabil kaldığını kaydetti. Pöğün, bu molekülün azalmasının, bellek kaybı veya unutkanlığa neden olabileceğini bildirdi.
Yine sıçanlarda yaptıkları araştırmalarda, nikotinin ''ortamlara şartlayıcı etkisinin'' sadece erkeklerde olduğunu gördüklerini belirten Pöğün, ''Yani daha önce sigara içtiği bir yere veya ortamla giren erkek, direkt olarak sigara yakıyor'' dedi. AA
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.