Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye ekonomisini her yıl milyarlarca liralık vergi kaybına uğratan kaçak sigara ve alkollü içeceklere yönelik denetimler devam ederken, Maliye 'nin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oyunu ile karşı karşıya kaldığı öğrenildi. Star'ın haberine göre, bazı sigara ve alkollü içecek üretimi yapan şirketlerin teslim ettiği üründen aldığı ÖTV'yi vergi dairesine ya geç yatırdığı ya da ödemediği tespit edildi. Böylece bazı şirketlerin, düşük oranlı gecikme cezasını ödeyerek, ÖTV paralarını düşük maliyetli kredi gibi kullandıkları ortaya çıktı.
GECİKME CEZASI AYLIK YÜZDE 1.4
Örneğin bir sigara firması üretim yaptıktan sonra yüzde 65 oranını bulan ÖTV'yi de fiyata yansıtarak satış yapıyor. 10 milyon liralık satışta 6.5 milyon liralık vergiyi de kendisi alıyor. Ancak bunu Maliye'ye geç teslim edebiliyor. Maliye'ye sadece aylık yüzde 1.40 oranında gecikme cezasını ödeyerek bu parayı kredi gibi kullanabiliyor. Buna yönelik bazı işletmelerin geciktirmeyi alışkanlık haline getirmesinin ardından sektörü mercek altına alan Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ise yüklendiği ÖTV'yi ödemeyen işletmelere bandrol verilmemesi kararı aldı.
TORBA YASAYLA ÖNLENECEK
Meclis'te görüşülen Torba Yasa'da yer alan bir madde ile ‘Bandrollü Ürün İzleme Sistemi' getiriliyor. Buna göre yasal sürecin tamamlanması veya düzenlemede herhangi bir değişikliğe gidilmemesi halinde bir firmanın ödemesi gereken ÖTV'yi vergi dairesine yatırmadan yeniden bandrol alması mümkün olmayacak. Bandrollü Ürün İzleme Sistemi, bandrol alınmak istediğinde firmaların ÖTV'nin yanı sıra KDV gibi diğer vergi borcu da varsa uyarıda bulunacak.
MALİYE, 89.4 MİLYARLIK ÖTV TAHSİL EDECEK
Maliye Bakanlığı'nın piyasada sahte bandrolle içki ve sigara satışını önlemeye yönelik çalışması da ayrıca devam ediyor. Sadece sigaradan tahsil edilen ÖTV 20 milyar lirayı buluyor. Maliye Bakanlığı 2014 yılında tamamında ise sigara ve alkolünde bulunduğu tüm kalemlerden 89.4 milyar Türk Lirası Özel Tüketim Vergisi tahsil etmeyi planlıyor. Torba Yasa'da ilgili madde sayesinde şirketlerin 90 milyar dolara dayanan ÖTV'yi kredi gibi kullanması artık söz konusu.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.