<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSigara paketine yeni düzenleme----

Sigara paketine yeni düzenleme

Sigara paketine yeni düzenleme
01 Mart 2019 - 08:59 www.finansingundemi.com

Yeni yönetmelikle, sigara paketlerinin üzerindeki uyarı alanı yüzde 85'e çıkartıldı. Marka ve logo isimlerinin kaldırıldığı uygulama, 5 Temmuz'da başlayacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sigaralar için hazırladığı yeni paket yönetmeliği bugünkü Resmi Gazete'de  yayımlandı. 

Buna göre, paketlerin üzerinde markaların logosu, simgesi veya işaretleri bulunmayacak. 

Uyarı alanlarının yüzde 85'e yükseltildiği (Şu an yüzde 65) standart sigara pakletleri ile çekiciliğin ve yanıltıcı özelliğin ortadan kaldırılması hedefleniyor. 

Yeni uygulama 5 Temmuz 2019 itibarıyla başlayacak, 5 Ocak 2020'den sonra piyasadaeski hiçbir ürün kalmayacak; eski ürünler imha edilecek. 

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Tarım ve Orman Bakanlığı yönetmeliğine göre, sigara ve tütün mamullerinin üzerinde birleşik sağlık uyarısı, yüzey alanının en az yüzde 50’sini, uyarı metni en az yüzde 30’unu ve bırakma bilgisi yüzde 12’den fazla olmamak üzere en az yüzde 10’unu  kaplayacak.

"Bu Yönetmelik, tütün mamullerinin girdi, emisyon, raporlama, etiketleme, paketleme ve güvenlik özellikleri de dahil olmak üzere tütün mamullerinin üretim şekli ve piyasaya arzına ilişkin usul ve esasları kapsar" denilen yönetmeliğin amacı şöyle tanımlandı:

"İnsan sağlığını esas alarak, tütün mamullerinin çeşitli şekillerde tüketiminden kaynaklanan kamusal, toplumsal ya da tıbbi nitelikteki her türlü zararlı etkilerini önlemeye yönelik tedbirler çerçevesinde, sigaralar için azami zifir, nikotin ve karbon monoksit emisyon seviyeleri dahil olmak üzere tütün mamullerinin girdi, emisyon ve raporlama yükümlülükleri ile tütün mamullerinin, birim paketi ve grupmanı üzerindeki sağlık uyarıları dahil olmak üzere aynı şekilde tasarlanmış düz ve standart biçimde etiketlenmesini, paketlenmesini ve güvenlik özelliklerini belirlemektir."

Türkiye'de üretilen veya ithal edilen tütün mamulleri dış ambalajında marka; bulunduğu yüzey alanının yüzde 5'ini aşmayacak şekilde, kabartma ve varak kullanmaksızın, helvetica karakterde ve yeknesak puntoda yazılacak.

Bir tütün mamulünün sağlık açısından faydalı olduğu veya daha az sağlık riski gösterdiği izlenimini yaratan vitaminler ve diğer katkı maddeleri, kafein veya taurin veya enerji ve canlılık ile ilişkili diğer katkı maddeleri ve uyarıcı bileşikler, emisyonlar için renklendirici özellikleri olan katkı maddeleri, içimlik tütün mamulleri için inhalasyonu veya nikotin alımını kolaylaştıran katkı maddeleri ile yanmamış formda kanserojen, mutojen, reprotoksik özelliklerine sahip olan katkı maddeleri içeren tütün mamulleri piyasaya arz edilemeyecek.

Uygulama 5 Temmuz'da başlayacak ve belirlenen normlara uymayan tütün mamulleri 5 Ocak 2020 tarihinden sonra piyasada bulundurulamayacak.

Üretimi 31 Aralık 2018 tarihinde sona eren ve üretiminde mentol veya türevleri kullanılan sigaralar 5 Temmuz'dan sonra piyasaya arz edilemeyecek. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Gökhan Çetinoğlu04 Mart 2019 12:43

    Öncelikle belirteyim sigara kullanmam, üreticisi, satıcısı, çalışanı vs. değilim.1. Ülkemizde ve Dünyada söz konusu uyarı alanlarının genişletilmesi uygulaması ile dünya çapında tütün kullanımı % kaç düşmüş? Yani bu uyarılar bir işe yarıyor mu?2. İnsanlar isterse tütün ürünlerini kullanma özgürlüğüne sahip olabilmeli. Devletin yaş, satış yerleri, kullanma yerleri konusunda regülasyonlar getirmesi uygun ama kişilerin özgürlüklerini kısıtlaması anlamsız. Başkalarına zarar verebilecekleri ateşli silahlara ulaşmak daha kolay neredeyse...3- orman ve Tarım Bakanlığı, ormanları korumak, gdo lu, hormonlu tarım ürünlerini kontrol altında tutmak (Sürekli Rusya dan tonlarca ihraç ürünler iade oldu haberi geliyor!) Zamanında tahıl ambarı diye öğrendiğimiz Anadolu yu tekrar ayağa kaldırmak üzere çalışsınlar öncelikle!