<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaSıfırcıların yetkisi elinden alındı----

Sıfırcıların yetkisi elinden alındı

Sıfırcıların yetkisi elinden alındı
18 Ocak 2013 - 06:51 www.finansingundemi.com

Avrupa parlamentosu'nun kabul ettiği yeni yasaya göre kredi kuruluşları ülkelerin notunu istediği zaman değiştiremeyecek

Son zamanlarda verdikleri kredi notlarıyla büyük ekonomiler başta olmak üzere Türkiye’de de eleştirilen kredi derecelendirme kuruluşlarının hareketlerine Avrupa Parlamentosu’ndan kısıtlama geldi.
Buna göre kuruluşlar artık ülkelerin notlarını istediklerini gibi değiştiremeyecek.
Kredi derecelendirme kuruluşları bundan sonra ülkelere yılda sadece 3 kere not verebilecek v ülkelerin kredi notları piyasalar kapandıktan sonra açıklanacak.
DAVA AÇMAK DA KOLAYLAŞIYOR
Yeni yasayla kredi derecelendirme kuruluşlarına dava açılması kolaylaşıyor. Kurumların hissedarı olan şirketlere not vermesi de bu yasayla engelleniyor.
Avrupa Birliği Maliye Bakanları’nın, yeni yasayı önümüzdeki haftalarda imzalaması bekleniyor.
Yasa, finansal krizin başlamasından bu yana Avrupa'nın bu konuda hazırladığı üçüncü düzenleme.
Kredi derecelendirme kuruluşları yüksek not verdikleri yatırım araçları batınca çok ciddi eleştiriler almıştı.
Üç büyük derecelendirme kuruluşu, Avrupa borç krizi sürecinde birçok Avrupa ülkesinin notunu düşürdüğü zamanlarda da politikacıları kızdırmıştı.
BAŞBAKAN DA ELEŞTİRDİ
Kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye’de de eleştiri oklarına maruz kaldı. Fitch Kasım’da Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviyeye çıkarmasının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başta olmak üzere devlet erkanı Fitch’i not artırımını konusunda geç kalmakla eleştirmişti.
Diğer bir kredi derecelendirme kuruluşu olan S&P ise Türkiye’nin not görünümünü pozitiften durağana çevirmesinin ardından Başbakan Erdoğan, “Verilen karar tamamen ideolojik. İflas edenlerin notu yükselirken bizimkinin düşmesini garipsedim. Bunu Tayyip Erdoğan yemez. Bunun bedelini, ‘Ben artık seni kredi kuruluşu olarak tanımıyorum’ şeklinde öderler” dedi.
Hafta başında da S&P’nin artık Türkiye ile olan anlaşmasının bittiğinin ancak kuruluşun istek dışı kredi derecelendirmesi yapmaya devam edeceği açıklandı.
S&P, İngiltere ve ABD’yi de istek dışı değerlendiriyor.
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)