Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yılbaşı alışveriş sezonu açıldı. ABD’de 'Muhteşem Cuma’nın ardından Siber Pazartesi’de de indirimlerden faydalanan tüketiciler, ‘şimdi al, sonra öde’ ödeme sistemiyle alışveriş sezonunun daha hareketli geçmesini sağladı.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, veriler, tüketicilerin bir faturayı belli bir zaman içinde ödemesine olanak tanıyan ‘şimdi al, sonra öde’ ödeme trendinin siparişlerdeki artışta büyük katkısı olduğunu gösteriyor.
Şimdi al, sonra öde
MarketWatch’tan Ciara Linnane’in haberine göre, şimdiye kadar, perakendeciler ve analistler tatil sezonunun sağlam bir başlangıç yaptığını söylüyor. Perakendeciler için çok önemli olan yılbaşı alışveriş sezonu şimdiye kadar sürpriz bir kazanan çıkarmış gözüküyor: ‘Şimdi satın al, sonra öde’. ‘Buy now, pay later’ (BNPL) olarak da bilinen trend, tüketicilerin bir faturayı zaman içinde ödemesine olanak tanıyan ödeme trendi olarak oldukça sık kullanılıyor.
Adobe verilerine göre, BNPL kullanılarak verilen siparişlerin 27 Kasım haftasında bir önceki haftaya göre yüzde 68 oranında arttığı gözleniyor. Veriler, BNPL'den elde edilen toplam gelirin aynı zaman diliminde yüzde 72 arttığını da gösteriyor.
Daha çok düşük fiyatlı ürünlerde kullanılıyor
Şükran Günü sonrası yaşanan alışveriş bolluğu öncesinde, alışveriş yapanların yüzde 37'sinin tatil harcamalarını karşılamak için BNPL kullanmayı planladığını ortaya koyan bir anket yayınlayan Deloitte, BNPL kullanımında büyük bir artış olacağını tahmin ediyordu. RetailDive.com tarafından aktarılan Salesforce verileri de, alışveriş yapanların BNPL'yi pahalı ürünler yerine daha çok düşük fiyatlı ürünlerde kullandığını ortaya koyuyor. Veriler, bir BNPL işleminin ortalama değerinin Şükran Günü'nde yüzde 6 oranında düştüğünü gösteriyor; bu da enflasyonun davranışları nasıl etkilediğinin bir işareti olarak kabul ediliyor.
BNPL hizmetleri, çeşitli seçenekler ve ödeme dönemleri ile birlikte geliyor. Bazıları tüketicilerin ödemeleri faizsiz parçalara ayırmasına izin verirken bazı şirketler ise basit faiz talep ediyor. ABD’de, Affirm Holdings, PayPal Holdings ve Block şirketleri tüketicilerin satın alma işlemlerini bölmelerine izin veren araçlar sunuyor.
Online satışlarda ‘elektronik’ ana itici güç
Adobe verilerine göre, online satışların bir önceki yıla göre yüzde 2,3 artışla ilk kez 9 milyar doları aşmasıyla tatil sezonu sağlam bir başlangıç yapmış gibi görünüyor.
Perakendecilerin web sitelerindeki satışları izleyen Adobe'ye göre, 2022 yılı Ekim ayı online satışlarında günde ortalama yüzde 221 artışla elektronik, satışlardaki artışın ana itici gücü oluyor. Akıllı ev ürünleri yüzde 271, ses ekipmanları ise yüzde 230 oranında artışla elektroniği izliyor. Oyuncaklar yüzde 285 artışla güçlü bir kategori olmaya devam ederken, egzersiz ekipmanı satışlarında da yüzde 218’lik bir artış gözleniyor.
Siber Pazartesi satışlarında artış beklentisi
Adobe, Siber Pazartesi satışlarının yüzde 5,1 oranında artarak 11,2 milyar dolara ulaşmasını bekliyor. Veri şirketi, Cyber Week’te (Siber Haftası) geçen yıla göre yüzde 2,8 artışla 34,8 milyar dolarlık online alışveriş gerçekleşmesini bekliyor. Bu, Kasım-Aralık tatil sezonunun tamamında yüzde 16,3'lük bir paya karşılık geliyor.
Almanya'da 'Black Friday' perakendecileri güldürmedi
ABD'de Black Friday’de online satışlar rekor kırdı!
Tüketiciler, Black Friday kampanyalarına güven duymuyor
Black Friday öncesi gözler tüketici hisselerinde
Küresel yatırımcılar için 3 ‘şükran’ sebebi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.