<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSevabı aynı fiyatı farklı!----

Sevabı aynı fiyatı farklı!

Sevabı aynı fiyatı farklı!
04 Ekim 2013 - 08:23 www.finansingundemi.com

Kurbanı yurtdışında kestirirseniz maliyet 300 liraya geliyor. Türkiye’de kestirirseniz fiyat ikiye katlanıyor

Aralarında Kızılay, İnsani Yardım Vakfı (İHH) ve Kimse Yok mu’nun yer aldığı sivil toplum kuruluşları son yıllarda yurtdışında kurban kesimine ağırlık vermiş durumda. Vatandaşlar da son dönemde yurtdışı kurban kesimine yöneliyor. Savaşın gölgesindeki Ortadoğu’da bu hayırseverliğe daha çok ihtiyaç olduğuna dair düşünce, bu trendi tetikliyor.
Bu Kurban Bayramı’nda dengenin biraz daha yurtdışından yana artması bekleniyor. Nitekim Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da 7 kurbanlık alırken bunun 6’sının yurtdışında kesilmesini tercih etti.
Bosna Hersek ve Pakistan’da kesilecek kurbanlıklar için tanesine 300 TL ödeyen Başbakan, Türkiye’de kesilecek kurban için ise 575 TL verdi.
Vatan’ın görüşlerine başvurduğu STK’ların verdiği bilgiye göre yurtdışında 2012’de 120 bin civarında hayvan kesilmesi için bağış yapıldı. Bu sayının bu yıl 200 binlere ulaşması bekleniyor.
Kızılay kampanya yaptı
Yurtdışında kurban kesmenin maliyeti 300 liradan başlıyor. Gazze gibi giriş-çıkışın çok zor olduğu ve kurbanlık hayvan bulmanın zorlaştığı coğrafyada kesim yapıp, hayır olarak dağıtmak isterseniz 1.000 lirayı gözden çıkarmanız gerekiyor.
Yurtdışında 300 lira olan ortalama fiyat Türkiye’de 600 ila 700 arasında değişiyor. Yani kurban sevabına yurtdışında yüzde 50 daha ucuza ulaşmak mümkün.
Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, yurtdışındaki ihtiyaç sahiplerine yönelik büyük bir ilgi olduğunu belirterek, “Afrika ve Gazze’ye yönelik kampanyalarımız büyük bir ilgi görüyor. Bu yıl bu ülkelere ilaveten Pakistan ve Myanmar için de ciddi bir organizasyon yapacağız” dedi.
Kesime noter şahit
STK yetkililerinin verdiği bilgilere göre yurtdışı kesimlerde ‘dini’ açıdan herhangi bir sorun yaşanmıyor. Bağış sahiplerinin aklında herhangi bir soru işareti oluşmaması için çoğu zaman bu kesimler kayda alınıyor. Arzu eden hayırseverler kesim bölgelerine bizzat gelerek isterlerse etleri kendileri de dağıtabiliyor. Tüm kesimler bir ekip nezaretinde gerçekleşiyor. Kesimlere bir Diyanet görevlisi, bir noter ve görevliler eşlik ediyor.
Kur etkisini bile düşünüyorlar
İnsani Yardım Vakfı (İHH) Genel Sekreteri Yaşar Kutluay, “Biz bayramdan 4 ay önce yurtdışında 37 bin 500 hayvanı parasını peşin ödeyerek satın aldık. Dolayısıyla hem kur hem de bayramdan kaynaklanan fiyat hareketlerine karşı kendimizi güvenceye almış olduk” diyor ve ekliyor: “Bu yüzden toplam maliyet üzerinden ortalama 400 lira gibi bir fiyat belirledik. Bölge, ülke ve coğrafya neresi olursa olsun herkesten tek bir fiyat talep ediyoruz.”
Fiyat neden farklı oluyor?
Sivil toplum kuruluş yöneticilerinin verdiği bilgiye göre, fiyat farklılığı o ülkenin ekonomik gelişmişlik düzeyi ve hayvancılık sektörünün durumundan kaynaklanıyor. Kimse Yok mu Derneği Kurumsal İletişim Direktörü Mustafa İlhan, “Afrika ve Orta Asya ülkelerinde canlı hayvan fiyatları Türkiye’den daha ucuz. Balkanlar ve Latin Amerika’da fiyatlar bize yakın” diyor. İsrail yönetiminin Filistin’i hedef alan ekonomik ambargosu yüzünden Gazze’deki kurbanlık fiyatlarının Türkiye’den yüksek olduğunu anlatan İlhan, “Gazze’de kurban kesmenin bedeli 1.000 liraya kadar çıkmış durumda” yorumunu yapıyor.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Gurbet04 Ekim 2013 11:06

    Yurt dışı hayvan fiyatları daha uygun bizde ise fiyatlar normalden daha pahalıya satılıyor kurban bayramı zamanında hayvanlar kesilmese ihtiyacı olanlara yardım yapılsa bunu hala düşünemiyoruz.