<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaSermaye Piyasası Kanunu neleri değiştirdi----

Sermaye Piyasası Kanunu neleri değiştirdi

Sermaye Piyasası Kanunu neleri değiştirdi
12 Şubat 2013 - 16:24 www.finansingundemi.com

Kanunla gelen yenilikler Paksoy Ortak Avukat Bürosu tarafından düzenlenen seminerde ele alındı

30 Aralık 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6362 sayılı “Sermaye Piyasası Kanunu”yla  getirilen yenilikler Paksoy Ortak Avukat Bürosu tarafından Çırağan Sarayı’nda düzenlenen seminerde  ele alındı.  Seminere SPK Hukuk İşleri Dairesi Başkan Yardımcısı Dr. Yusuf Z. Sönmez, İMKB Denetim ve Gözetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Saim Kılıç, Merkezi Kayıt Kurulu A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Ümit Yayla, TSPAKB Genel Sekreter Yardımcısı İlker Savuran ve İMKB Takas ve Saklama Bankası A.Ş. Hukuk Müşaviri Aslı Özkan konuşmacı olarak katıldı.
Paksoy Ortak Avukat Bürosu’nun Kurucu Ortağı Avukat Serdar Paksoy yaptığı açılış konuşmasında özetle şunları kaydetti: “Sermaye Piyasaları Türkiye ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır. Sermaye Piyasalarını Türkiye ekonomisinin büyüme lokomotifi olarak görmekteyiz. Bu büyümenin sağlıklı olabilmesi iyi bir hukuki altyapı ile mümkündür. Yeni kanun da bu vizyonla hazırlanmış olup, İstanbul’un uluslararası finans merkezi olması için Bakanlar Kurulu kararıyla hedeflenen aksiyon planları çerçevesinde güçlü bir hukuki çerçeve oluşturmaktadır. Türkiye’de güçlü bir sermaye piyasası yapısının yerleştirilmesi ve piyasaların derinleşmesi Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecine de önemli katkılarda bulunacaktır. Sermaye piyasalarında sağlam bir hukuki altyapı, iyi kurumsal yönetim ve kamuyu aydınlatma küçük tasarrufların ekonomiye katılmasını kolaylaştıracak ve ülkemizin yabancı yatırımcılar için giderek çekici hale gelmesini sağlayacaktır. Biz de bunun bilincinde olarak, heyecan verici bu gelişmeyi, Türk iş dünyası ve piyasa oyuncularına anlatmayı hedefledik.”
İZAHNAME VE İHRAÇ BELGELERİNİN ONAYLANMASI SİSTEMİ
Halka açık şirketleri ilgilendiren değişiklikler hakkında bir konuşma yapan Paksoy Ortak Avukat Bürosu ortaklarından Avukat Ömer Çollak ise, kanunun genel yasal çerçeveyi çizdiğini ve uygulamaya dair birçok konunun Kurul’un ikincil düzenlemelerine bırakıldığını belirtti. Kanun’da İMKB’ye ilişkin köklü bir reform yapıldığına dikkat çeken Çollak, “Avrupa Birliği müktesebatına uyum göz önüne alınarak tahvil ve hisse senedi gibi sermaye piyasası araçlarının kurula kaydı sistemi yerine, izahname ve ihraç belgelerinin onaylanması sistemine geçilmiştir. Bu da gelişmiş ülkelerde çerçeve izahname olarak adlandırılan bir yapıyı Türk sermaye piyasalarına taşımıştır. Bu sistem değişikliğinin pratik sonucu ihraç işlemlerinde Kurul’a başvuru süreçlerinin kısalması ve kolaylaşması şeklinde kendini gösterecektir. Zira Kurul artık eskiden olduğu gibi ihraç belgelerine konulan bilgilerin doğruluğunu ihraççılar nezdinde denetim yapmak veya bilgi ve belge istemek suretiyle kontrol etmek durumunda kalmayacaktır" diye konuştu.
FAALİYETLER DAHA AÇIK VE KAPSAYICI ŞEKİLDE TANIMLANDI
Paksoy Ortak Avukat Bürosu’nun kıdemli avukatlarından Avukat Erkan Tercan da Sermaye piyasası kurumlarını ilgilendiren değişiklikler hakkında yaptığı konuşmada şu bilgileri verdi: “Sermaye piyasası faaliyetleri daha açık ve kapsayıcı şekilde tanımlanmıştır. Sermaye piyasası alt yapısındaki iyileştirmelere paralel yeni sermaye piyasası kurumları tanımlanmıştır. Sermaye piyasası kurumları için faaliyet belgeleri ile ilgili azaltıcı kolaylıklar öngörülmüştür. Avrupa Birliği düzenlemeleri ile paralel merkezi takas, merkezi saklama ve veri depolama kuruluşları yasal alt yapıya kavuşturulmuştur. Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği yerine tüm piyasa katılımcılarını temsil edecek Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği kurulmuştur. Özel borsaların  ve piyasa işleticilerinin yolunu açan düzenlemeler yapılmıştır. Bu çerçevede İMKB ve İstanbul Altın Borsası’nın Borsa İstanbul A.Ş. adı altında bir yapıda birleştirilmesiyle de İMKB’nin özelleştirilmesinin yolu açılmıştır.”
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)