Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye’de kamuda sendikal örgütlenmenin önünde engel bulunmazken, özel sektör işvereni sendikal örgütlenmeyi engellemek için elinden geleni yapıyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan verilere göre özel sektördeki sendikalı işçilerin oranı yüzde 7,38 olurken, bu rakam kamuda yüzde 78,75'e ulaşıyor.
Habertürk'ten Ahmet Kıvanç, haberinde bu konuya temas etti. Kıvanç, Türkiye’de sendikacılığın çoğunlukla kamu işyerlerinde yapılabildiğini ortaya koydu.
Özel sektörde örgütlenme neden yapılamıyor?
Sendikaların özel sektörde örgütlenmesinin önündeki en büyük engeli yılları bulan yetki tespiti süreçleri oluşturuyor. Bu süre içinde işverenin sendika üyesi işçiyi işten çıkarması nedeniyle uzun çabalar sonucu örgütlenmiş olan sendika çoğunluğu kaybettiği için yetki alamıyor.
Kamuda her 10 işçiden 8'i sendikalı
15,5 milyon sigortalı işçinin yer aldığı özel sektörde 1 milyon 143 bin sendikalı işçi bulunuyor. Sendikalı işçilerin özel sektördeki toplam işçi sayısına oranı sadece yüzde 7,38. Buna karşılık toplam 1 milyon 523 bin işçinin çalıştığı kamu sektöründeki işçilerin 1 milyon 192 bini sendikalı bulunuyor. Kamuda sendikalı işçilerin toplam işçi sayısına oranı yüzde 78,25’e ulaşıyor. Sektörü bilinmeyen işçi sayısı ise 177 bin kişiyi buluyor.
Memurlarda yüzde 75,18
Memur sendikalarına üye olma hakkı bulunan kamu görevlileri sayısı 2 milyon 994 bin kişiye ulaşırken, sendika üyesi kamu görevlisi sayısı ise 2 milyon 251 bini buluyor. Kamu görevlilerinde sendikalaşma oranı yüzde 75,18’e ulaşıyor.
En düşük oran inşaatta
Türkiye genelinde 16 milyon 974 bin sigortalı işçiye karşılık 2 milyon 512 bin sendikalı işçi var. Sendikalaşma oranı yüzde 14,80 düzeyinde.
Sendikalaşma oranı en yüksek genel işler sektöründe bulunuyor. Belediye işçilerinin yer aldığı bu sektörde toplam işçi sayısı 967 bin iken sendikalı işçi sayısı 576 bini buluyor. Bu sektörde sendikalaşma oranı yüzde 59,59’a ulaşıyor.
Sendikalaşma oranında genel işler sektörünü yüzde 36,29 ile sağlık ve sosyal hizmetler, yüzde 33,30 ile enerji, yüzde 31,78 ile banka, finans ve sigorta, yüzde 31,58 ile savunma ve güvenlik sektörleri izliyor.
Sendikalaşma oranının en düşük olduğu sektör ise yüzde 3,16 ile inşaat. Bu sektörde 1,8 milyon işçi çalışmasına karşın sadece 56 bin sendikalı işçi bulunuyor. Sendikalaşma oranı konaklama ve eğlence işlerinde yüzde 3,96, ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlarda yüzde 7,38, gemi yapımı ve deniz taşımacılığında yüzde 7,90 düzeyinde yer alıyor.
Toplu iş sözleşmesi kapsama oranı yüzde 14,51
Çalışma istatistikleri, sendikalı işçilerin tamamına yakınının toplu iş sözleşmesi (TİS) kapsamında yer aldığını gösteriyor. Yürürlükte olan TİS kapsamındaki işçi sayısı 2 milyon 463 bin 58 kişiye ulaşıyor. TİS kapsamındaki işçilerin toplam işçi sayısına oranı yüzde 14,51 düzeyinde bulunuyor.
Türkiye’de sendikalaşma neden çok zor? Dr. Atilla Özsever açıkladı
Türkiye'de sendikalı işçi sayısı açıklandı
Kamu sendikaları birleşti, yeni platform kuruldu
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.