Selde keç eksper, kaç dosyayla ilgilendi?
Referans'tan Noyan Doğan'ın, sel ve sigorta sektörü ilgili yazısı...
Selde bin tane eksper, 10 bin hasar dosyası ile ilgilendi
Noyan Doğan | Referans
Geçen pazartesi günü Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Genel Sekreteri Erhan Tunçay ile sohbet ediyoruz. Konumuz, sel felaketi. Biliyorum, bıkmadın mı seli yazmaktan' diyeceksiniz ama sigorta sektörünün şu sıralar bundan başka konuştuğu bir konu yok.
Erhan Tunçay, Birlik Genel Sekreteri olması sıfatıyla da sel felaketinin sigorta boyutu ile ilgili en son bilgilere sahip. Tunçay'dan öğrendiğime göre de, Birlik olarak tüm sigorta şirketlerinden aldıkları veriler çerçevesinde; ortaya çıkan sigortalı hasar rakamı, 700 milyon TL'ye yakın. Toplam 9 bin 650 adet de hasar ihbar dosyası açılmış, sel felaketi sonrası.
Erhan Tunçay, bunun yüzde 30'unun kasko hasarından oluştuğuna dikkat çekiyor ve "41 milyon TL'lik araç sigortasına yönelik bir ön hasar bilgisi var. Geri kalan 650-655 milyon TL de diğer sigorta branşlarına ait hasarlar" diyor.
Erhan Tunçay'a, selde zarar gören konutların sigortalı olup olmadığını da soruyorum... "Bahsettiğim hasar rakamı içinde konut da var ama ne kadar ağırlıkta onu şu an için söylemek mümkün değil" diyerek başlıyor anlatmaya ve şöyle devam ediyor:
"Tabi bu hasar sadece İkitelli için değil. Trakya dahil tüm selin vurduğu bölgelerden gelen hasar rakamı. Ama İkitelli daha çok ticari ve sınai faaliyet alanı olduğu için ve 1995 yılındaki hasardan sonra da bu bölgede ciddi bir yapılaşma yaşandığı için baktığımızda küçük bir yer gibi gözükmesine rağmen sigortalı değeri çok yüksek. Yapılan incelemeler de bu bölgenin büyük bir kısmının sigortalı olduğunu gösteriyor. Hasar rakamının da bu kadar yüksek olmasının nedeni sanayi bölgesi olması ve buradaki işletmelerin selden çok ciddi etkilenmesi. Eğer İkitelli'yi konuşuyorsak, sigortalı konut olarak bir ağırlığın olduğunu söyleyemeyiz."
Hasar bir ayda ödenir
Sohbetimiz sırasında Erhan Tunçay, 700 milyon dolarlık hasarın, 99 depreminden sonraki en büyük sigortalı hasar olduğunu da vurguluyor.
Tunçay'dan, hasar ile ilgili ön ödemelerin başladığını ve bir ay içinde hemen hemen tüm hasarların şirketler tarafından ödeneceğini de öğreniyorum. Ancak, belirli hasarların biraz daha uzun sürebileceğini de söylemeden geçemiyor, Tunçay.
Gelelim bir başka konuya... Sel felaketinin hemen akabinde sigorta sektörü ile ilgili çok yoğun eleştiriler yapıldı. Bu konuyu da Erhan Tunçay ile sohbetimiz sırasında konuştuk.
Tunçay, bu eleştirileri haksız bulduklarını ve daha önce vazifelerini yerine getirmiş bir sektör olduklarını belirterek, son olayda da ne mali ne de hizmette zafiyet olmadığını vurguluyor. Ardından da şunları söylüyor:
"Zannediyorum olayın ilk şoku ile sigorta sektörünün bir an evvel hasar ödemesi yapacağı beklentisi içine girildi. Her şey sular altındayken ve doğru bir hasar tahmini yapılamazken sigorta şirketlerinin hasarı ödemekten biraz imtina edecekleri veya ödemeyecekleri şeklinde çıkan haberler, sektörün yaptığı hizmet anlayışı ile birebir bağdaşmamaktadır. Daha felaketin başında sektör kriz masaları kurarak, çağrı merkezlerini harekete geçirerek ciddi çalışmalar yapıldı.
Eksper sayısı bin adet
Daha çok eksperlere yönelik şikayetler geldiğini de Erhan Tunçay'a hatırlatıyorum... Tunçay, sel hasarının sadece İstanbul'da değil dışında da yaşandığını ifade ederek, "Bakın, 10 bine yakın hasar ihbarı yapıldığından bahsediyoruz. Eldeki sigorta eksperi sayısı hele ki kendi alanında uzmanlaşmış eksper sayısı belli. Türkiye'de sigorta eksperi sayısı zaten bin adet. Son olayda da sigorta eksperlerinin yetişemediği yerlerde şirketler diğer illerdeki sigorta eksperlerini de çağırdılar. Sigorta eksperlerinin bir anda oluşan hasarda, aynı yerde, aynı anda olması fiziken mümkün değil" diyor.
Zafer Çağlayan'a yanıt
Konuşmamız sırasında Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'dan ve eleştirilerinden de söz açılıyor. Hatırlayacağınız gibi Zafer Çağlayan, sigorta sektörüne yönelik aynen şu cümleleri kullanmıştı:
"Sigorta sektörü sel hasarı ile ilgili çok önemli bir sınava girdi. Ben hem kendi şirketimden, hem de Ankara Sanayi Odası Başkanlığı dönemimden iyi bilirim. Sigorta şirketleri uğranılan hasarı ödememek ya da en aza indirgemek için ellerinden geleni yaparlar. Sigorta sektörü selzede şirketlere daha anlayışla yaklaşmalı. Çünkü, adamı zaten sel vurmuş. Bir de sigorta şirketlerinin sıkıntı çıkarmaması gerekir."
Erhan Tunçay bu eleştirileri kabul etmiyor ve şunları söylüyor: "Sigorta sektörü şu an üstüne düşen görevi layıkıyla yerine getirmektedir. Hem mali güç olarak hem hizmet anlayışı olarak ilk günden, ilk saatten itibaren de sigortalıların yanındadır. Vatandaşlarımızda bazı beklentiler oluşmuş olabilir. Ama övgü ile söz eden çok sayıda sigortalı da var."
Evet, Erhan Tunçay ile sohbetimiz böyleydi. Ortada bir gerçek var. Bir taraftan hasarları öderken, diğer taraftan da hasar ödemekten kaçacaklar' diye eleştirilmek herhalde rahatsız edici olsa gerek. İşte sigorta sektörü şimdilerde bu rahatsızlığı yaşıyor. Hak vermemek de elde değil.