Şekerbank'tan açıklama...
Şekerbank'tan bugünkü haberimiz üzerine bir açıklama geldi. Açıklama şöyle:
Sayın Medya Mensubu,
Bugün haber sitenizin kulis köşesinde BTA, Şekerbank'ı satıyor mu? başlıklı haberinizde bahsi geçen duyumların doğruyu yansıtmadığını belirtmek isteriz. Fortune dergisinin Eylül sayısında, Bankamız Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Basri Göktan ile yapılan ve BTA Securities(JSC) - Şekerbank T.A.Ş. ortaklığını konu alan röportajda da yer aldığı üzere, konu ile ilgili süreçte son durum aşağıdaki şekildedir.
Halka açık bir kurum olarak sosyal paydaşlarımızın ve kamuoyunun doğru bilgilenmesi amacıyla, Şekerbank Atağını Sürdürecek. başlıklı haberin ilgili bölümünü sayfanızda yayımlanmak üzere aşağıda bilgilerinize sunarız:
Şekerbank T.A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Basri Göktan: Öncelikle belirtmeliyiz ki, Kazak BTA Securities(JSC) ile ortaklığımız, bir çeşit sermaye ortaklığıdır, sadece yönetim kurulunda temsilleri bulunmaktadır. İcrada olmadıkları için de ortağımız ile yönetim anlamında bir sorun yaşama riski bulunmamaktadır. Hızlı karar mekanizmaları, tepkilerin algılanıp yönetilmesi anlamında bankacılığın yerel olması gerektiğine inanıyoruz. Karar süreçlerinin yabancılarda olması nedeniyle bu süreçten olumsuz etkilenenler olabilir. Ancak biz, bir yabancı ortakla ne gibi sıkıntılar çıkabileceğini ya da bir yönetim krizi olduğunda ne tür tedbirler alınabileceğini, ortaklığın başında varsayarak belirlemiştik. Şekerbank için kurumsal yönetim önemli. Bu nedenle, Şekerbankı, Kazak ortağımızın süreci etkilemedi. Hatta yönetim kurulumuzda sadece bir üye değişti.
Hatırlatmak isteriz ki, BTA Securities(JSC) ile ortaklığın hemen ardından yaptığımız ve 2008 - 2010 dönemini kapsayan iş planı doğrultusunda, Şekerbankın bu yıl Haziran ayında sermaye artırımı yapması gerekiyordu. Nitekim Haziran ayında 100 milyon liralık sermaye artışı gerçekleşti. Şekerbankın yeni hissedarı olan Kazakistan Devlet Varlık Fonu Samruk Kazyna, payına düşen miktarı, nakit olarak koyup, sermaye artırımına katıldı. Bu, ortağımızın Şekerbanka verdiği önemi ve burada devam etme isteklerindeki ciddiyetin önemli bir göstergesidir.
Kazakistan Devlet Varlık Fonu Samruk Kazyna yöneticileri, Şekerbanka verdikleri sözleri ve taahhütleri hiçbir aksama olmadan yerine getireceklerini söylemektedirler. BTA ile borç yapılandırmasına giren bankalar, alacaklarına karşılık Şekerbank hisselerini verin diye zorluyor. Ancak onlar buna Hayır cevabı veriyor ve Şekerbank ortaklığını korumak istediklerini söylüyorlar. Çok net bir şekilde Şekerbank bizim iştirakimiz olmaya devam edecek diyorlar.
Samruk Kazyna, Kazakistan ekonomisinin yüzde 30unu yöneten bir fon olarak, bir yatırım şirketine ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle yaptığımız görüşmelerde BTA Securitiesi satmayacaklarını söylüyorlar. Aynı zamanda bu şirketin de bir bankası olması lazım. O da Şekerbank olacak diyorlar.
Varsayalım ki bütün bunlar olmadı, satıyoruz dediler. Getirin alırız deriz. Malımızdan memnunuz. Zaten ortaklık anlaşmamıza göre, öncelikle bize, Şekerbanka teklif etmeleri gerekiyor.
2007 yılında BTA Securities JSC ile yaptığımız ortaklık sonrasında, ihtiyaç duyduğumuz sermaye desteğini sağladık ve hızlı bir büyüme sürecine girdik. 2.5 yıllık bir dönemde, aktiflerimizi ikiye katladık ve kredilerimiz 2.5 kat arttı.
2007 yılında, ortaklıkla birlikte hedef büyüttük ve 2012 yılı sonunda aktif büyüklükte özel bankalar arasında ilk 10a girme hedefini koyduk. Bu yıl, yüzde 12 civarında bir büyüme hedefliyoruz ve ilk yarı rakamlarının bu oranı yakalayacağımızı gösteriyor. Sağlam, istikrarlı, sürdürülebilir büyüme ve sürdürülebilir karlılık istiyoruz. Bu çerçevede önümüzdeki üç yılda 50 şube açmayı ve bugün 250 olan şube sayısını, 2012 yılında 300e çıkarmayı hedefliyoruz.
Şekerbank olarak, ikinci çeyrek bilançomuzda, 100 milyon liralık sermaye artışının etkisiyle özkaynaklarımızda, 2008 yılının aynı dönemine göre yüzde 36lık bir artış görülmektedir. Bunun da etkisiyle bankamızın sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 14ten yüzde 16,8e çıkmıştır.
Saygılarımızla
Şekerbank T.A.Ş.
Kurumsal İletişim Müdürlüğü