BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkŞekerbank’ın ‘internet bankacılığı’ sırları ----

Şekerbank’ın ‘internet bankacılığı’ sırları

Şekerbank’ın ‘internet bankacılığı’ sırları
05 Aralık 2014 - 07:36 www.finansgundem.com

Küresel trend 'internet bankacılığı' ve Türkiye… Şekerbank Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk çığ gibi büyüyen hizmeti ve banka

SERAP SÜRMELİ – ÖZEL HABER
 
Bankacılık ekonominin temel taşlarından, finans dünyasının da olmazsa olmazı. Eskiden işlemler sadece şubeden yapılırdı ama şimdi rüzgar sanallaştı. Yeni trend intermet bankacılığı. Şubeye uğramadan, evden, arabadan, yolda yürürken ya da kafede otururken, bir tuşla işlem yapılıyor. Ve bu küresel hizmet, global ihtiyaç çığ gibi büyüyor. Türkiye Bankalar Birliği’nin son raporuna göre Türkiye’de 12 milyondan fazla bireysel ve 1 milyondan fazla kurumsal banka müşterisi internet bankacılığını aktif olarak kullanıyor. İnternet kullanımının yaygınlaşması ile online bankacılık her gün biraz daha devleşiyor.

KRİTİK SORULARA ÖNEMLİ YANITLAR GÖKHAN ERTÜRK’TEN 

Peki, Şekerbank bu dinamik dünyada ne durumda? Hizmet yarışı nasıl gidiyor? Teknolojiye yönelik yatırımları ne? İnternet bankacılığı müşterisine nasıl bir çözüm, yenilik sunuyorlar? Stratejileri nedir? Müşteriler ne istiyor? İşlem hacimleri, yoğunluk ne kadar? Mağduriyetleri önlemede nasıl tedbir alıyorlar? Ve Türk internet bankacılığının  dünyadaki yeri? Hepsi de önemli, kritik sorular? Ya cevaplar…

Şekerbank Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk soruları yanıtladı.
 
“ŞEKERBANK İNTERNET ŞUBESİNİ KULLANAN MÜŞTERİ ORANI %20 ARTTI”
 
-İnternet bankacılığı stratejiniz nedir?
 
Gökhan Ertürk: Müşteri ihtiyaç ve beklentilerinin, tüketim alışkanlıklarının hızla değiştiği günümüz dünyasında finans sektörünün teknolojik gelişmeleri takip etmesi, hatta öngörmesi temel bir zorunluluk haline gelmiştir. Türkiye gibi 75 milyon nüfusunun yarısının 35 yaşın altında olduğu ve genç nüfusun, günde televizyon başında geçirilen sürenin 3 katı zamanı internette geçirdiği göz önünde bulundurulursa, ülkemiz bankacılık sektörünün teknoloji konusunda daha proaktif davranması bir gereklilik olarak ortaya çıkmaktadır.
 
Bütün bu gelişmelere bağlı olarak, müşterilerimizin; gerek internet bankacılığı gerekse mobil bankacılık kanallarımızı kullanarak fiziksel şubelerden yapılan birçok bankacılık işlemini gerçekleştirebilecekleri alt yapıyı sağladık.
 
Türkiye’de, 2009 yılından bugüne akıllı telefon kullanım penetrasyonuna baktığımızda,  %40 büyüme sağlandığını görmekteyiz. Kullanıcıların akıllı telefonları ile geçirdikleri zaman her geçen gün artmaktadır. Şekerbank olarak biz de sadece internet bankacılığı uygulamamızı değil müşterilerimize ücretsiz olarak sunduğumuz mobil bankacılık uygulamamızı da gerek görsel içerik gerekse işlevsellik anlamda geliştirmeye devam ediyoruz.
 
Önümüzdeki günlerde de özel kampanyalar düzenleyerek, sunduğumuz ürünlerimizi çeşitlendirerek, daha fazla müşterimizi internet bankacılığı ve mobil bankacılık kanallarımızla tanıştırmak amacıyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
 
-İnternet bankacılığı yapan müşteri sayınız nedir? Şu anda hedeflediğiniz rakamda mısınız?
 
Gökhan Ertürk: 2014 yılının başından bu yana Şekerbank internet şubesini kullanan müşterilerimizin oranı yaklaşık %20 artmıştır. İnternet  bankacılığı kullanıcı sayımızın önümüzdeki yıllar içerisinde daha da hızlı bir şekilde artacağını öngörmekteyiz.
          
-Müşterilerin internet bankacılığında aradıkları özellikler nedir?
 
Gökhan Ertürk: Günümüzde internet bankacılığı kullanıcıları çok daha seçici, çok daha sosyal ve çok daha takipçi. Bu da kullanıcıları davranışlarına göre farklılaştırmanızı, gerçek zamanlı teklifler sunmanızı ve davranış bazlı teklifler, uygulamalar geliştirmenizi gerektiriyor. Tüm bunları sunmaya çalışırken diğer yandan internet bankacılığı kullanıcılarının bu hizmetleri alırken en düşük işlem maliyeti ve en yüksek getiriyi elde etmeyi istediklerini de unutmamak gerekiyor.
 
Bankamızda özellikle internet ve mobil bankacılık üzerinden yapılabilen işlem gamını çeşitlendirmemiz, internet bankacılığında uygun masraf ve komisyon ilkemiz ile mobil bankacılık hizmetini ücretsiz olarak vermeye devam etmemiz, bu kanallara olan ilgiyi giderek artırmıştır.

“PARA TRANSFERLERİNİ ALTIN İŞLEMLERİ İZLİYOR”
 
-Hisse senedi, döviz işlemleri, vadeli hesap, yatırım fonları, fatura, kredi kartı ödemeleri arasında bir sıralama yapmak gerekirse internette işlem yoğunluğu hangisinde? Oranlar nedir? İşlem hacmi ne kadar?
 
Gökhan Ertürk: Şubesiz bankacılık kanallarımızdan en fazla yapılan işlemler; hesap bilgileri görüntüleme, hesap hareketleri izleme gibi görüntüleme işlemleridir. Bu işlemlerin ardından ilk sırayı; EFT, Havale, Swift gibi para transferleri almaktadır. Para transferlerini ise altın işlemleri başta olmak üzere, yatırım işlemleri takip etmektedir.
 
-Alternatif dağıtım kanalları içinde internet bankacılığının yeri nedir?
 
Gökhan Ertürk: Müşterilerimizin yüzde 50’den fazlası, en az bir şube dışı kanalı kullanmaktadır. Bankamızda müşterilerimizin gerçekleştirdiği para transferi, altın, döviz alım/satım işlemlerinin büyük bir kısmı internet bankacılığı aracılığı ile yapılmaktadır.
 
Şubesiz bankacılık trendi; 80’lerde ATM ile başlamış, 90’lı yılların sonunda internet bankacılığı ile devam etmiş, 2010 yılından itibaren ise mobil bankacılık öne çıkan alternatif dağıtım kanalı olmuştur. Bankamız da tüm bu gelişmelere bağlı olarak teknoloji ve trendlere hızlıca adapte olmuştur.
 
Son dönemde yükselen bir trend sergileyen, müşterilerimize ücretsiz olarak sunduğumuz Şeker Mobil Şube kanalımız da bu kapsamda yer almaktadır. Şeker Mobil Şube aracılığı ile gerçekleştirilen işlemleri kurumsal müşterilerimize de sunan ilk bankalardan biriyiz. 2013 sonundan bu yana, Şeker Mobil Şube kullanan müşterilerimizin oranı yaklaşık %65 artmıştır.  Mobil  bankacılık kullanıcı sayımızın önümüzdeki yıllar içerisinde daha da hızlı bir şekilde artacağını öngörmekteyiz.
 
-Teknolojiye her yıl yaptığınız yatırım miktarı nedir?
 
Gökhan Ertürk: Müşterilerimizin kullanım kolaylığı ve güvenliğini en üst düzeyde tutabilmek için her zaman en son teknolojileri uygulamaya çalışmaktayız. Teknolojik yenilikleri yakından takip etmekte, müşterilerimizin tüm kanallarda en etkin ve kesintisiz olarak hizmet alabileceği teknoloji yatırımlarımızı sürdürmekteyiz.

“MÜŞTERİ GÜVENLİĞİNDE ‘EN İYİ PROJE ÖDÜLÜ’NÜ ALDIK”
 
-İnternet yüzyılın mucizesi, hackerler yüzyılın derdi… İnternet bankacılığında güvenlik duvarı nasıl örülüyor? Dolandırıcılara karşı nasıl önlem alıyorsunuz?
 
Gökhan Ertürk: Şekerbank olarak, şubesiz bankacılık kanallarımızın olmazsa olmaz kuralını ‘güvenlik’ olarak tanımlamaktayız. Bankamız, 2010 yılında Avrupa Bilgi Güvenliği Konferansı kapsamında düzenlenen, Avrupa Dijital Kimlik Yönetimi ödülleri etkinliğinde, müşteri güvenliğini en yüksek seviyede tutan banka olarak “En İyi Proje” ödülüne layık görülmüştür.. Güvenlik alanında uluslararası standartta internet altyapımız ile müşterilerimize güvenli hizmet vermeye devam etmekteyiz.
 
Müşterilerimizin işlem güvenliğini artırmak için Şeker Mobil Şube ve internet şubeye girişlerinde istenen şifre adımları haricinde; Şeker Mobil Şifre, SMS Şifre, Mobil İmza, Şeker Şifre gibi ek güvenlik uygulamaları kullanıyoruz. Ayrıca güvenlik uygulamalarımızın yanı sıra müşterilerimizin de dikkat etmeleri gereken hususlar ile ilgili düzenli olarak  yaptığımız bilgilendirmeler ile onları dolandırıcılık işlemlerine karşı uyarmaktayız.
 
Güvenlik alanında gerçekleştirdiğimiz çalışmalara ek olarak müşterilerimize; Zaman-Tatil ayarlama, IP Kısıtlama, Para Transferi ayarları ve sadece görüntüleme yapabilecekleri ekstra güvenlik uygulamaları da sunmaktayız. Bununla birlikte müşterilerimize 1 yıllık ücretsiz güvenlik AntiVirüs yazılım programı da hediye etmekteyiz.
 
-Türkiye internet bankacılığının dünyadaki yeri sizce nedir?
 
Gökhan Ertürk: Yapılan araştırmalar, Finans sektörünün bilgi teknolojileri ürünlerinin en büyük müşterisi olduğunu göstermektedir. Bu trend, yurt dışında olduğu kadar, Türkiye’de de böyle devam etmektedir.
 
Türkiye’de bankacılık sektörü bu alandaki gelişmeleri yıllar önceden öngördü ve şube dışı kanallara yatırıma önem verdi. Bugün, uluslararası bazda değerlendirdiğimizde, şubesiz bankacılık çözümlerinde Türk bankalarının da önde gelen bankalar arasında olduğunu, özellikle mobil bankacılık uygulamaları anlamında, oldukça ileride bulunduğumuzu görüyoruz.
 
Bugün ülkemizde mobil teknoloji kullanıcı sayısı hızla artıyor. Bu sistem bankaların çok kısa zamanda ilgisini çekerek, bankalar arası rekabette önemli bir ileri bankacılık unsuru olmuştur. Mobil bankacılık günümüzde fiziksel şubelerden yapılan para çekme ve yatırma işlemi dışında hemen hemen tüm işlemlerin akıllı mobil cihazlar üzerinden gerçekleştirilmesi olarak da tanımlanabilir.
 
GÖKHAN ERTÜRK HAKKINDA

1970 doğumlu olan Ertürk, Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler, İş İdaresi ve Elektronik Programlama bölümlerinden lisans derecelerine sahiptir. Kariyerine İktisat Bankası’nda başlamış, daha sonra Türk Ekonomi Bankası ve Akbank T.A.Ş.’de çeşitli görevlerde bulunmuş, Denizbank A.Ş.’de Genel Müdür Yardımcılığı ile kariyerine devam etmiştir. Nisan 2014’te Şekerbank T.A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı olarak atanmıştır.
 
PAZARTESİ: TEB - HSBC
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)