‘Anadolu Bankacılığı’nı misyon edinmiş, esnaf ve küçükişletmelere özel tabana yaygın bankacılıkta köklü bilgi birikimine sahip Şekerbank, 60’ıncı kuruluş yılında ülkemiz için ilk ve tek olan, esnafa özel yeni bir projeyi hayata geçiriyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı himayesinde ve Türkiye genelindeki 82 Esnaf ve Sanatkâlar Odaları Birliği ile 3 bin 100 Esnaf ve Sanatkârlar Odasını kapsayan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’nun (TESK) desteğiyle gerçekleştirilen “Kapımız Esnafa Açık” projesi, özel sektör, kamu, STK ve tüketicileri esnafla buluşturan bir platform özelliği taşıyor. Esnafa fayda sağlayacak birçok işbirliği, proje, ürün ve hizmet sunulması planlanan ‘Açık’ platformu ile tüketiciler her ayın15’inde esnaftan alışveriş yapmaya yönlendirilerek esnafın iş hacminin artması ve böylece kapılarının hep ‘açık’ kalması, üretimin ve beraberinde ülkeekonomisinin canlanmasına katkı sağlanması hedefleniyor.
‘KapımızEsnafa Açık’ projesi, bugün düzenlenen bir basın toplantısı ile kamuoyuna tanıtıldı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve Türkiye Esnaf veSanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in katılımları ile gerçekleştirilen toplantıya, Şekerbank Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Basri Göktan ile Genel Müdürü Meriç Uluşahin ev sahipliği yaptı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı MüsteşarYardımcısı Sezai Uçarmak ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf veSanatkarlar Genel Müdürü Aytekin Yalçın da toplantıya katılan isimler oldu.
Dr. Hasan Basri Göktan:“60 yıldır beraber yürüdüğümüz esnafımızın bugün de yanındayız”
Toplantının açılış konuşmasını yapan Şekerbank Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Basri Göktan, geride bıraktığımız 10 yıllık dönemde küresel ekonomi liginde benzersiz bir ilerleme kaydeden ülkemizin, 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birine sahip olma temennisini dile getirdi. Dr. Göktan, bu çok önemli hedefe ulaşmanın, toplumun tüm kesimlerine yayılan ortak bir seferberlikle ve bizi biz yapan toplumsal güçlerimize sahip çıkarak, dayanışma ruhunun sağlanmasıyla mümkün olacağını söyledi. Kaynakların herkes için ulaşılabilir hale getirilmesi açısından bankacılık hizmetlerinden faydalanan tabanın genişletilmesinin önemini vurgulayan Dr. Hasan Basri Göktan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Şekerbankolarak bu yolda üstümüze düşen görevi yerine getirmek, 60 yıldır beraber yürüdüğümüz esnafımızın yanında olmak için ‘Kapımız Esnafa Açık’ projesini gerçekleştiriyoruz. Kısaca ‘Açık’ adıyla tanımlayabileceğimiz bu proje, bireylerden kurumlaratoplumun tüm kesimlerini içine alan esnafımız için oluşturulmuş bir platformdur. Ülkemiz ekonomisi için hayati önem taşıyan esnafın en yüksek faydayı sağlamasıiçin hedefimiz, bu projeyi bir toplumsal hareket haline getirerek geniş katılımlı bir platform olarak büyütmektir. ‘Açık’ kapsamında esnafın farklı paydaşları arasındaki ilişki ve sağlanan toplam fayda geliştikçe beraberinde bu hareketin de dalga dalga yayılacağına yürekten inanıyorum.”
“Bu büyük adımı tekbaşımıza atamazdık”
Şekerbank'ın 60’ıncı yıl coşkusunu ilk olarak esnafla paylaşmaktan duyduğu gururu belirten ve tüm toplumu ‘Kapımız Esnafa Açık’ platformunda yer almaya davet eden Dr. Hasan Basri Göktan, esnafı desteklemek üzere ülke genelinde başlattıkları buönemli adım ve projeye verdikleri güç ve cesaret için Gümrük ve Ticaret BakanıHayati Yazıcı ve Bakanlık yetkililerine teşekkür etti. Dr. Göktan, “Bu büyük ve önemli adımı tek başımıza atamazdık. Sayın Bakanımız, ‘esnaf’ adını duyuncaheyecanımızı hissedip projeyi himayelerine aldıkları için bugün burada bu kadar kapsamlı bir hareketi sizlerle paylaşabiliyoruz. Ayrıca, fikir aşamasından itibaren projeye sahip çıkan, bu harekete en az bizler kadar inanan ve Türkiye genelindeki 82 Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ve 3 bin 100 Esnafve Sanatkârlar Odası ile projeye destek veren Sayın TESK Genel Başkanına, yanımızda yer aldıkları için teşekkür ediyorum” dedi.
“Her ayın 15’ini Türkiye çapında ‘Esnafın Günü’ ilan ediyoruz”
Esnafın, kültürümüzde ve toplumsal değerlerin devamlılığındaki önemli rolüne işaret edenDr. Hasan Basri Göktan, “Esnafımızın kapısı hep açık kalsın diye bugünden itibaren tüm kamuoyuna bir çağrıda bulunuyoruz; yarın mahallenizin esnafından alışveriş yapın diyoruz. 60’ıncı yılımız boyunca her ayın 15’inde bu çağrımızı yineleyeceğiz. Her ayın 15’ini ‘Esnafın Günü’ ilan ediyoruz. Yıl boyunca bütün enerjimizle, saha ekiplerimizle bu misyonu yerine getirerek, esnafımızı ve ülkemiz ekonomisini destekleyeceğiz” diye konuştu. Dr. Göktan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bir mahalleyi mahalle yapan, gece gündüz çalışarak sokağımıza o sıcaklığı, hareketliliği veren esnaftır. Anahtarınızı bir tek mahalle bakkalına bırakırsınız, bazen kasaptan yemek tarifi alırsınız; en güzel sohbetleri 30yıldır aynı yerde hizmet veren mahallenin berberi ile yaparsınız. Esnafımızın eli açıktır. Onlar sohbete açıktır, dostluğa açıktır. Ve mahalle esnafı dünyakapansa hep açıktır. Gece gündüz çalışan esnafın kapısı hep açık kalsın diyebiz de Şekerbank olarak kapımızı esnafımıza açıyoruz. Tüm kamuoyunu, yarın mahalle esnafından alışveriş yapmaya davet ediyoruz.”
“Bankacılık sadece kar etmek değil”
“Günümüzde bankacılığın misyonu sadece kar etmek değil, sosyal sorumluluk anlayışını işsüreçlerine uygulayarak ve tüm paydaşlara değer katarak büyümektir” diyen Dr. Hasan Basri Göktan, bu yolda olmazsa olmaz koşulların ise, sahaya yakın olarak yerel ihtiyaçları gözetmek ve tabana yaygın bankacılıktaki uzmanlık olduğunu belirtti.
70il, 90 merkez dışı ilçeye yayılmış şube ağıyla Şekerbank’ın en güçlü yanını oluşturan buözelliklerle 60’ıncı yılındaki ilk projeyi, ülke ekonomisindeki dinamizmi ile ayrı bir öneme sahip olan esnafa özel olarak gerçekleştirdiklerini belirten Dr. Göktan, Banka’nın misyonuna ilişkin olarak da şunları söyledi:
“1953yılında Anadolu’da binlerce üreticinin, girişimcinin küçük birikimleriyle kurulmuş bir
banka olarak 60 yıldır ‘Anadolu Bankacılığı’nın lider ismi olduk. Bankacılık hizmetlerinden yeterince faydalanamayan kesimlere ulaştık. Sadece metropollerde değil Anadolu’daki il ve ilçelerde de aktif olduk; yalnızca büyük firmalara değil, esnafımıza, küçük işletmelere de elimizi uzattık. Tüm faaliyetlerimizin ortak paydası toplumsal ve sürdürülebilir bir kalkınmayı desteklemek oldu. Bugün, hem dünyanın hem de ülkemizin içinde bulunduğu konjonktürün bu misyonu çok anlamlı kıldığını düşünüyoruz.”
Şekerbank Türkiye genelinde 400 bin esnafı kucaklıyor
Kökleri bin yıl öncesine uzanan ve ‘Ahilik’ geleneğinin temsilcisi olan, bugün sayıları2 milyonu aşan esnafın ülkemiz ekonomisinde önemli bir paya sahip olduğunu kaydeden Dr. Göktan, rakamlarla Şekerbank’ta esnafın yerini ise şöyle ifade etti: “Bugün toplam kredi protföyümüzün yüzde 15’ini esnafa kullandırdığımız krediler oluşturuyor. Bu oran sektörde yüzde 7,8 civarındadır. Sektör 2012yılında toplam esnaf ve mikro işletme kredilerinde yüzde 15 büyüme sağlarken buoran Şekerbank’ta yüzde 44 olmuştur. Türkiye genelinde yaklaşık 400 bin esnafa ulaşıyoruz. Bu 400 bin esnafın 20 bini, geliştirdiğimiz nakit akışına dayalıkredilendirme yöntemi ile ilk kez bankacılıkla tanıştı. Toplum bankacılığı misyonumuzla esnaf kredileri pastasını büyütüyor, bankacılık hizmetlerinden faydalanan tabanı genişleterek üretimi destekliyoruz.”
Esnafın işlerini kolaylaştıracak yeni ürün ve teknoloji desteği geliyor
Banka olarak yıl boyunca her ayın 15’i ‘Esnafın Günü’ne özel iletişim ve saha tanıtım çalışmaları yapacaklarını ve bu kapsamda esnafın toplumsal hayatımızdaki, milli kültürümüzdeki rolüne vurgu yapan bir reklam filminin de yayına girdiğini kaydeden Dr. Hasan Basri Göktan, konuşmasını “Önümüzdeki aylarda ‘Kapımız Esnafa Açık’ platformu kapsamında esnafın işlerini kolaylaştıracak, onları değişime, yeniliğe açacak yeni ürünler sunacağız. Bakanlığımız koordinasyonuyla esnafımızın uluslararası standartta hizmet verebilmesi için farklı projeler geliştireceğiz.
Banka olarak amacımız, bu platforma farklı sektörlerden, esnafı da içinde barındıran değer zincirinden birçok kurumun iştirak etmesidir” sözleriyle tamamladı.
Bakan Yazıcı : “Esnaf ve sanatkârlara yönelik hizmetler 8 milyon nüfusu etkilemektedir”
Toplantıda bir konuşma yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, esnaf ve sanatkârları, sermayeleri kısıtlı olan ve alın teri, göz nuru ile iktisadi hayatın içinde yer alan ekonominin can damarı olarak tanımladı. ‘Kapımız Esnafa Açık’ projesiyle hem esnaf ve sanatkârlara verdiği destek hem de mahalle esnafını bir kez daha hatırlattığı için Şekerbank’a teşekkür eden Bakan Yazıcı, “Anadolu Bankacılığını misyon edinmiş bir
banka olan Şekerbank, bu alanda yaptığı sosyal projeleriyle çok önemli bir vazifeyi yerine getiriyor” dedi.
Konuşmasında, ticaretin sadece basitçe kâr etmek olmadığını ifade eden Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Esnaf, mahalle hayatı için de çok önemlidir. Esnaf deyince güler yüzlü, işini iyi yapan, dürüst ve güvenilir insanlar aklımıza gelir. Bu intibayı Ahilik kültürü oluşturmuştur. Bugüne kadar Ahilik geleneklerini yaşatan ve sürdüren deyine Anadolu esnafı olmuştur” şeklinde konuştu. Esnaf ve sanatkârların toplumun tüm kesimlerine yönelik üretimleriyle ekonomik büyümeye, sosyal sisteme ve istihdama katkı sağladıklarını ve hem sosyal hem de ekonomik istikrarın temel unsurları olduklarını kaydeden Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bugün ülkemizde, 2milyon 7 bin 265 esnaf ve sanatkârımıza ait olan 2 milyon 143 bin 546 işletmebulunmaktadır. Bu işletmelerin yüzde 10’unu kadın esnaf ve sanatkârlarımız çalıştırmaktadır. Dileğimiz bu rakamın daha da artmasıdır. Çünkü Anadolu’da kadınlarımız başka hiçbir coğrafyada olmadığı kadar tarihten gelen girişimcibir ruha sahiptir. Bu 2 milyonu aşkın işletmede çalışanlar ve aileleri de dâhiledildiğinde esnaf ve sanatkârlarımıza yönelik hizmet ve politikalarımız, yaklaşık 8 milyonluk bir kesimi etkilemektedir.”
Esnaf ve sanatkârları destekleyen yeni projeler
Esnaf ve sanatkârların mevcut desteklerden faydalanma oranlarını artırarak yeni destek modelleri geliştirmeyi hedefleyen bir çalışma başlattıklarını açıklayan Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, bu çalışmanın esnaf ve sanatkârın rekabetçi güçlerini artırmaya, değişim ve gelişimlerini desteklemeye yönelik olduğunu söyledi. Yazıcı, bu doğrultuda yurt içi ve yurt dışı teşvik ve destek mekanizmalarını incelediklerini ve önümüzdeki yıl teşvik sistemini kurmayı amaçladıklarını belirtti.
“Yerel özellikteki ürünler, daha kıymetli olacak”
Yakın gelecekte yöresel değerlerini koruyan ve yerel özelliklerde üretim yapan esnafve sanatkârların ürettikleri ürünlerin bugünkünden en az birkaç kat daha kıymetli olacağına işaret eden Bakan Hayati Yazıcı, usta çırak ilişkisine değindiği konuşmasında, şöyle dedi: “Usta-çırak ilişkisi içinde öğrenilen mesleklerimizi yaşatmak ve sürdürmek hem o mesleği yapanlar hem de ülkemiz için değer oluşturacaktır. Bu alanda çalışan, değer üreten, esnaf ve sanatkârlarımızadestek olan herkesle işbirliği, güç birliği yapmaya hazırız. Kapımız sonuna kadar açıktır.”
Esnaf ve sanatkarlara danışmanlık desteği yolda
Bakan Hayati Yazıcı, Esnaf ve Sanatkârlar Değişim, Dönüşüm, Destek Strateji Belgesi Eylem Planı (ESDEP) ile sunulan destekler ve Haziran 2012’de esnaf ve sanatkârların kullanımına açılan Esnaf ve Sanatkâr Bilgi Sistemi (ESBİS)konusunda da bilgiler verdi. Bakan Yazıcı, ESBİS kapsamında, meslek kuruluşlarında kayıtlı 4 bin 500 kullanıcı bulunduğunu, 2 milyon esnaf ve sanatkârın da istediği zaman e-devlet şifresi ile sisteme girerek bilgilerini kontrol edebildiğini belirtti ve günlük 6 bin kişinin sistemi kullandığınısöyledi. Bakan Yazıcı, esnaf ve sanatkârlara bilgi ve danışmanlık desteği vermek için de ESBİS kapsamında yeni çalışmalar yaptıklarını, bu kapsamda da örneğin bir esnaf bir yerde bir dükkân açacağı zaman, bu sistem üzerinden fizibilite raporu vereceklerini bildirdi.
Palandöken: “Enerjilerimizi, sinerjiye, sinerjimizi verimliliğe dönüştürmek için bir araya geldik”
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken de konuşmasında, TESK ve Şekerbank olarak iki kurumun bu yıl kutladıkları 60’ıncı kuruluş yılları kapsamında enerjilerini sinerjiye, sinerjiyi ise verimliliğe dönüştürmek amacıyla bir araya geldiklerini belirtti. Bendevi Palandöken “Ne mutlu bize ki,1953’te sadece şeker pancarı üreticisinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere yolaç ıkan Şekerbank, bugün ekonomimizin temel taşı esnaf ve sanatkarlarımıza hizmetetmek için de gönüllü oluyor. ‘Kapımız Esnafa Açık’ projesiyle esnaf ve sanatkarlarımızın finansal ihtiyaçlarını karşılayarak, esnaf ve sanatkarımızında dükkanlarının kapısının açık kalmasını hedefleyen bu projeye, hiç kuşkusuzbiz de Konfederasyon olarak destek veriyoruz” dedi. Palandöken, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Gelişen ve değişen ekonomik hayatta, esnaf ve sanatkârlarımızın bu gelişim ve değişimeuyum sağlayabilmeleri, ayak uydurabilmeleri ve kendilerini geliştirebilmeleri için hükümetimizce kabul edilen Esnaf ve Sanatkârlar Değişim, Dönüşüm ve Destek Eylem Planı çalışmaları önemli sonuçlar verdi. Bu plan sonucunda pek çok sorun çözüme kavuşturuldu. Elbette ki halen çözümü bekleyen sorunlarımız var. Birlikteçalışmaya devam edeceğiz. Esnaf ve sanatkarlarımızın dükkanlarının kapılarını açık tutabilmeleri için her projede yer alıyor, böyle projelere her zaman destek veriyoruz.”