Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) Mount Sinai ve City of Hope tıp merkezlerinden bilim insanları, farelerde beta hücreleri olarak bilinen insülin üreten hücreleri üç ay içinde yüzde 700 oranında arttırarak hastalığı etkili bir şekilde tersine çevirebilen bir ilaç tedavisi geliştirdi.
Çalışmanın yazarlarından Dr. Adolfo Garcia-Ocana Euronews'e yaptığı açıklamada, "Bu çalışma, ilk kez bir tedavinin, bir kombinasyon tedavisinin, insülin üreten hücrelerini arttırdığını gösterdi," dedi.
"Bu araştırma, diyabetle yaşayan çok sayıda kişi için gelecekteki rejeneratif tedavilerin kullanımı açısından umut vaadediyor," diye ekledi.
Dünya Sağlık Örgütü'ne (World Health Organization - WHO) göre, bu yılın haziran ayı itibariyle dünya genelinde 422 milyon diyabet hastası bulunuyor.
Beta hücreleri, pankreasta bulunan ve vücuttaki kan şekeri seviyelerini düzenleyen insülin üretiminden sorumlu hücreler.
Diyabetli kişilerde bu hücrelerin sayısı ve kalitesi azalırken, bunları yenilemenin bir yolu olmadığından, diyabet geri döndürülemez hale geliyor ve tip 1 diyabet için düzenli insülin enjeksiyonları ve tip 2 diyabet için özel ilaçlar yoluyla hastalık kontrol altında tutulmaya çalışılıyor.
Daha önceki çalışmalar öncelikle laboratuvar ortamında yeni beta hücreleri yetiştirmeye, ardından bunları ya doğrudan farelere ya da insanlara implant edilen küçük bir cihaza nakletmeye odaklanıyordu. Ancak bu son klinik öncesi çalışmada, insülin üreten hücreleri doğrudan diyabetik farelerin vücudunda başarılı bir şekilde büyütme ve beta hücrelerinin işlevini geri kazandırma konusunda başarılı olundu.
Bulgular, Science Translational Medicine dergisinde yayımlandı.
Yeni tedavi, bazı bitkilerde bulunan doğal bir bileşik olan harmine ile tip 2 diyabet tedavisinde yaygın olarak kullanılan Ozempic gibi bir ilaç sınıfı olan GLP1 reseptör agonistlerini kullanan bir kombinasyon tedavisi.
Garcia-Ocana, az sayıda insan beta hücresinin bağışıklık sistemi olmayan farelere yerleştirildiğini ve hem tip 1 hem de tip 2 diyabeti incelemek için standart bir model olarak hizmet ettiğini belirterek, "Kombinasyon tedavisi, bu fareleri tedavi etti ve diyabetleri hızla tersine döndü," dedi.
Harmin'in insanlar için güvenliğini değerlendirmek üzere New York'taki Mount Sinai'de tedavinin birinci aşama klinik denemeleri devam ederken ekip, bu araştırmanın bilim insanlarını diyabet tedavisinde yeni bir yol geliştirmeye bir adım daha yaklaştırabileceğini umuyor.
Garcia-Ocana, "Diyabette endojen beta hücrelerini güvenli bir şekilde genişletebilirsek, bu hastalığın tedavisinde önemli bir ilerleme olacak," dedi.
Uzman isim uyardı: Şeker tüketimi Kovid’den daha fazla can alıyor!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.