BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisSeçimden sonra özerklik bitiyor----

Seçimden sonra özerklik bitiyor

Seçimden sonra özerklik bitiyor
04 Mayıs 2011 - 10:59 www.finansgundem.com

2001 Ekonomik Krizi’nin ardından ekonomiyi siyasi baskıdan kurtarmak için oluşturulan üst kurulların bağımsızlığı seçimin ardından sona eriyor

UFUK ŞANLI - VATAN
TBMM kapanmadan kabul edilen Yetki Yasası kapsamında bakanlıklarla birlikte üst kurulların da yapısının değiştirilmesinin önü açıldı.
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in başkanlığındaki bir komisyon tarafından yürütülen çalışmalar kapmasında ilk aşamada Ekonomi Koordinasyon Kurulunun (EKK) görevlerini üstlenecek bir bakanlık kurulması öngörülüyor. Bu kapsamda Hazine, DPT, BDDK, TMSF ve Özelleştirme İdaresi gibi kurumların önce bu bakanlığa bağlanması ikinci aşamada da (2012 başında) bu kuruluşların tüzel kişiliklerinin ortadan kaldırılması planlanıyor.
Gelir İdaresi de hedefte
Yeni düzenleme kapsamında Maliye Bakanlığı’na bağlı denetim birimlerinin de tek çatı altında birleştirilmesi gündemde. Bakanlığın merkezde görev yapan Maliye Teftiş Kurulu, Hesap Uzmanları Kurulu ile Gelirler Kontrolörleri ile taşrada görev yapan vergi denetmenleri bir çatı altında birleştirilecek. Ayrıca bu birimin kendi inceleme planlamasını yapabilmesi için gelir idaresinde bulanan risk analizi birimlerinin de bu birime bağlanması ve birimin doğrudan Maliye Bakanı’na bağlanması söz konusu. Bu durumun Gelir İdaresi Başkanlığı’nın denetim yetkisinin elinden alınması anlamına geldiğini ifade eden Maliye Bakanlığı’na yakın kaynaklar, “Bu durum GİB’in özerkliğinin fiilen bitmesi anlamına geliyor” yorumunu yaptı.
EPDK ikiye ayrılıyor
Hükümetin seçimden sonra yeniden yapılandırmayı planladığı bir kurum da Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK). Kurumun seçimin ardından petrol ile doğalgaz ve elektrik olmak iki farklı üst kurula bölünmesi planlanıyor. Bu sayede milyarlarca dolarlık enerji piyasasının iki farklı kurum aracılığıyla daha etkin bir şekilde yönetilmesinin önü açılacak.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)