Seçim barajı kalkıyor mu
Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç sona eren Bakanlar Kurulu ardından açıklamalarda bulundu.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu Toplantısının ardından önemli açıklamalarda bulundu.
Arınç'ın konuşmasından satır başları:
Toplantıda uyuşturucu ile mücadele şurası konuşuldu. Narkotimlerin de ilk 8 vilayetteki çalışmasını sayın Başbakanımız da katılacağı bir toplantı ile açıklamak istiyor. Bütçe çalışmamızın takriben 12 gün süreceği tahmin ediliyor.
Ermenek'te gelinen nokta tekrar değerlendirildi. İki yurttaşımıza da geride kalan kardeşlerimize de tekrar Allah'tan rahmet diliyorum. Çalışma Bakanlığımızın ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın hazırladığı bir çalışma var . Başbakanımız olursa yarın grup toplantısında açıklamış olacak.
Bugün bir genelgemiz yayınlandı. Gıda ve Tarım Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitemiz kurulmuş bulunmaktadır. 3 ayda bir toplanacak ve gündemindeki konuları değerlendirecektir.
G-20 dönem başkanlığı bugün itibariyle resmen başladı. Türkiye ilk kez dönem başkanlığı yapacak. Bugün Başbakan Yardımcımız Sayın Ali Babacan bu konu ile ilgili kamuoyunu bilgilendirdi.
Sayın Kılıç'ın kendisine atfen yaptığı konuşmaların gazetelerde yer alması ile bir tartışma yaşandı. Bence gazetelerde Haşim Kılıç'a atfen yapılan haberlerden ziyade Anayasa Mahkemesi'nin açıklamasını dikkate almak gerekir. Önlerine gelen bir konuda kamuoyuna gelen bir bilgi sunma imkanı yoktur. Gazetelerde yazılan haberler de bir gazetecidir, onu kınamıyorum.
SEÇİM BARAJI TARTIŞMALARI
Genel kurulda nasıl görüşülecek, nasıl bir karar çıkacak, bunu başkan ve üyeler kesinlikle söylemediklerini ifade ediyorlar. Bireysel başvuru hakkını kabul eden bu konu üzerinde AYM, AİHM'e gitmeden yurttaşlara başvuru hakkı veriyor. AYM bu konuda demokratik kararlar aldılar. Hak ihlalleri ile ilgili önemli kararlar verdiler. Bu konu da hayati bir konudur. Biz barajları önemsemeyen bir iktidarız. Baraj konusu Türkiye'de her zaman tartışılmıştır. Bu barajı biz getirmedik. Geçmişte seçim bölgelerinin de ayrıca barajları vardı.
"BİZ PARTİLERE BİR TEKLİFLE GİTTİK"
Anayasamızın çok önemli bir maddesi var, temsilde adalet ve istikrar. Bu konu ile ilgili olarak Türkiye'de AYM'ye 90'lı yıllarda başvurular yapıldı. Buraya onun reddedilmesiyle geldik. 2008'de bir karar verildi. Yüzde 10 barajın AİHM'e aykırı olmadığına dair karar verildi. Biz partilerine bir teklifle gittik. Baraj kalkmalı mı kalkmalı mı? Hiçbirisinden incir çekirdeğini doluracak bir şey gelmedi. Onları beklemekten sıkıldık onlar da esasen baraj kalsa daha iyi olur dediler, bugünkü sistemin devam etmesi konusunda karar verdik. AYM önündeki konuları en iyi şekilde tartışacaktır. Bunun gerekleri demokrasi içerisinde yerine getirilir.
"6-7 EKİM'DEN SONRA ATACAĞIMIZ ADIMLAR..."
Öcalan başmüzakerecidir diyen bir arkadaşımıza sert çıkmıştım ve beni kınamıştınız. Kamu düzenliği esastır. Kamu düzenine zarar verecek hiçbir şeyi mazur göremeyiz diyor Başbakan. 6-7 Ekim'den sonra atacağımız adımlar birilerinin çok ciddi bir şey yapmasına bağlı.
Somalılar da bütün maden işçileri de müsterih olsunlar onları aç, açıkta bırakacak değiliz.