Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Avrupa’nın önde gelen kredi derecelendirme şirketi Scope Ratings, Türkiye için değerlendirme raporu paylaştı.
Scope Ratings, Türkiye'de 31 Mart seçimlerinde muhalefetin elde ettiği zaferin politikada normalleşmenin devamını daha olası kıldığını savundu.
Seçim sonuçlarının Türkiye'de kısıtlayıcı para politikası duruşunun devam etmesini destekleyebileceğiri belirten Scope Ratings, yerel seçimlerindeki başarının, kısmen seçmenlerin ekonomiden, özellikle de mart ayında yıllık bazda %68,5'e ulaşan ve ısrarla yüksek seyreden enflasyondan duydukları hayal kırıklığına bağlandığına işaret etti
Scope Ratings şu değerlendirmeyi yaptı:
"Bu sonuç, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) geçen yılki para politikası ekseni doğrultusunda enflasyonu hedeflemeye devam edeceği yönündeki görüşümüzü desteklemektedir. Bankanın hedefi, önemli faiz artışlarıyla yılsonu enflasyonunu 2026'da %9'a düşürmektir.
Daha tutarlı ve bağımsız bir para politikasına doğru süregelen bu kayış, 12 Ocak'ta Türkiye'nin görünümünü Negatif'ten Durağan'a revize etmemizi desteklemiştir.
TCMB'nin seçim öncesi attığı adımlar da bu görüşümüzü teyit etmiştir. TCMB, düzenleyici tedbirlere ek olarak, 22 Mart'taki 500 baz puanlık artış da dahil olmak üzere, Mayıs 2023'ten bu yana 1 haftalık repo faiz oranını %8,5'ten %50'ye yükseltti. Bu kararlı adımlar, Merkez Bankası'nın 2021-22 yıllarında izlediği alışılmışın dışında politikalar nedeniyle önemli ölçüde zedelenen kredibilitesini daha da artırmaktadır.
Kısıtlayıcı para politikasının devam edeceği varsayımı altında, enflasyonun bu yıl ortalama %60'a yükseleceğini tahmin ediyoruz. Bu, yılın ilk yarısında fiyatlar üzerindeki ağır baskıyı ve para politikasının gecikmeleri ve olumlu baz etkileri nedeniyle bu yılın ikinci yarısında aşağı yönlü bir yörüngeyi dengelemektedir. 2025 yılında enflasyonun ortalama %25'e gerilemesi beklenmektedir ki bu oran TCMB'nin hedefi olan %5'in hala önemli ölçüde üzerindedir.
Sıkı maliye ve para politikasının ekonomik büyüme görünümünü kötüleştirmesi nedeniyle ekonominin yeniden dengelenmesi önemli bir zorluk olmaya devam etmektedir. Reel GSYH büyümesinin 2023'te %4,5 ve 2025'te %3,5'ten sonra 2024'te %3,3 olacağı tahmin edilmektedir. Böyle bir performans, son 10 yılda kaydedilen ortalama %5,2'den çok daha zayıf olsa da yine de güçlü olacaktır."
Türkiye'nin risk priminde düşüş eğilimi
Türkiye enflasyonla nasıl mücadele etmeli? İşte ünlü ekonomistten formül...
S&P, Türkiye'ye ilişkin büyüme tahminini yükseltti
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.