Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yurt dışına gitmek isteyen binlerce vatandaş, Avrupa ülkelerinde vizeden muaf olan “Yeşil Pasaport” için uğraşıyor.
CHP-MHP-DP-DEVA-YRP ve İYİ Parti tarafından hazırlanan yasa teklifleri ile eczacılar, gazeteciler, TIR şoförleri, belde belediye başkanları, serbest muhasebeciler, tüm hakim-savcılar, engelli memurlar, bekçiler, muhtarlar, gardiyanlar, özel sektördeki doktorlar, tiyatro sanatçıları, öğretim üyeleri, TBMM danışmanları ile sendika yöneticilerine de yeşil pasaport verilmesi istendi.
Son olarak TMMOB’ye bağlı 15 yıl kıdemi olan mühendis ve mimarlar ile malül ve muharip gaziler için de yasa teklifi hazırlandı. TBMM’de bu konudaki kanun teklifi sayısı ise toplamda 19’a yükseldi.
800 bin kişi 'yeşil pasaport' alabilir
Tekliflerin kabulü halinde eş ve çocuklarla birlikte en az 800 bin kişi daha yeşil pasaport alacak.
Halen 1 milyon 200 bin kişide yeşil pasaport var. Türkiye’de 50 bin muhtar, 29 bin bekçi, 68 bin infaz koruma memuru (gardiyan), 3 bin sendika yöneticisi, 15 yıl kıdemi olan basın kartlı 3 bin gazeteci, 18 bin eczacı ile 16 bin hakim-savcı bulunuyor.
Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları ise Avrupa ülkelerinin yeşil pasaporta da vize koyacağından endişe duyup yeni taleplere sıcak bakmıyor.
"Vize için ödenen para ret gelirse geri de verilmiyor"
Vize Acenteleri Derneği Başkanı Mehmet Çalışkan ise konuya ilişkin, “Ret oranları çok arttı. En büyük sorun büyükelçilik ve konsoloslukların vize işlemlerini devrettiği firmalardan randevu almak. İnternet üzerinden randevu açılsa da hemen doluyor, aylar sonraya gün atıyor. Herkes zorda, vize için ödenen para ret gelirse geri de verilmiyor” ifadelerini kullandı.
Sözcü Gazetesi'nden Zekeriya Albayrak'ın haberine göre, TBMM İçişleri Komisyonu’nda görüşülmeyi bekleyen ancak muhalefetten geldiği için kanunlaşma ihtimali çok zayıf olan yasa teklifleri ile şu meslek gruplarına da yeşil pasaport verilmesi isteniyor:
- Derecelerine bakılmaksızın tüm hakim ve savcılar.
- Özel sektörde çalışan tiyatro sanatçıları.
- Adalet Bakanlığı infaz koruma memurları.
- Çarşı ve mahalle Bekçileri.
- 20 yıldır ticaret yapan olmayan iş insanları.
- 10 yıldır uluslararası nakliye işi yapan TIR şoförleri.
- 10 yıl kıdemli üniversite öğretim üyeleri.
- Belde Belediye Başkanları
- 15 yıl kıdemli eczacılar.
- TBMM ve Büyükşehir Belediye danışmanları.
- İl ve İlçelerde görev yapmış eski belediye başkanları.
- Türkiye çapında örgütlü sendika yönetim kurulu üyeleri.
- Yeminli mali müşavir ve serbest muhasebeciler.
- 15 yıl kıdemli basın kartı sahibi gazeteciler.
- 15 yıl kıdemli özel sektör doktorları.
- Köy ve mahalle muhtarları.
- Yüzde 40 engelli ve 10 yıl kıdemi olan devlet memurları.
- TMMOB’ye bağlı 15 yıl kıdemi olan mühendis ve mimarlar
- Malül ve muharip gaziler
'Yeşil pasaport'a vize isteyen ülkeler
Vize isteyen ülkeler şöyle: ABD, Kanada, İngiltere, Avustralya, Meksika, Afganistan, Benin, Butan, Cape Verde, Doğu Timor, Eritre, Ermenistan, Etiyopya, Gambiya, Gana, Gine, Güney Sudan, Güney Kıbrıs, Kiribati, Komor, Kongo, Kuzey Kore, Laos, Lesotho, Liberya, Madagaskar, Mali, Malavi, Mikronezya, Myanmar, Nauru, Nepal, Nijerya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Senegal, Solomon Adaları, Somali, Sudan, Uganda ve Yeni Zelanda.
İşte Türk vatandaşlarına en çok Schengen vizesi veren ülkeler...
Bakan Bolat'tan Schengen vizesi sorun açıklaması: Ülkeleri sıkıştırıyoruz
En kolay Schengen vizesi veren ülkeler belli oldu
Schengen vizesine 84 milyon euro harcadık
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.