Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılamanın yanında, sürdürülebilir büyüme için rotasını yurt dışına çeviren savunma ve havacılık sanayisi, 2019 yılına güçlü bir performansla başladı.
Türk savunma ve havacılık sanayisinin gösterdiği gelişim sonunda ortaya çıkan platform, sistem, ürün ve yeteneklere yurt dışı pazarlardaki talep artıyor.
Bunun yanında mevcut pazarlardaki ticaret hacmini geliştirmeye çalışan sektör firmaları, aynı zamanda var olan pazarlara yenilerini ekleyebilmek için yoğun bir çalışma yürütüyor. Bu çalışmalar özellikle son dönemde meyvesini verirken, ihracat rakamları da yukarıya doğru seyrediyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, geçen yılı 2 milyar 35 milyon 334 bin dolarlık ihracat rekoruyla kapatan savunma ve havacılık sanayisi, bu güçlü performansı 2019 yılına taşıdı.
Geçen yılın ocak ayında 106 milyon 506 bin dolar olan savunma ve havacılık ihracatı, Ocak 2019'da 175 milyon 83 bin dolara çıktı. Ocak ayında sektörün ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 64,4 arttı.
Savunma ve havacılık sanayisi, ihracatını yüzde 116,2 artıran gemi ve yat, yüzde 93,8 yükselten mücevherin ardından ihracatın en fazla arttığı üçüncü sektör oldu.
Sektörün 12 aylık ihracatı ise 2 milyar 103 milyon 829 bin doları buldu.
Lider değişmedi, yeni ülkeler eklendi
Ocak ayındaki savunma ve havacılık sanayisi ihracatında, önceki dönemlerde olduğu gibi ABD ilk sırada yer aldı. Bu ülkeye yapılan ihracat yüzde 41 artarak 64 milyon 226 bin dolara ulaştı.
ABD'yi, 2 bin dolarlık ihracatın 49 milyon 486 bin dolara çıktığı Umman izledi.
Almanya, yüzde 25'lik artış ve 18 milyon 489 bin dolarlık ihracatla üçüncü sırada yer aldı.
Bu ülkeleri 7 milyon 661 bin dolarla Hollanda, 5 milyon 362 bin dolarla Polonya, 4 milyon 620 bin dolarla Katar, 2 milyon 820 bin dolarla İngiltere, 2 milyon 651 bin dolarla Fransa, 2 milyon 270 bin dolarla Bahreyn, 1 milyon 620 bin dolarla Belçika, 1 milyon 314 bin dolarla Suudi Arabistan, 1 milyon 304 bin dolarla Kanada takip etti.
Geçen yılın ocak ayında savunma ve havacılık ihracatı olmayan Guatemala, Hindistan, Guyana, Tanzanya, Trinidad ve Tobago gibi ülkelere bu yıl ihracat gerçekleştirildi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.