Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Savunma ve havacılık sanayisinin ihracat performansı bu yıl önemli oranda arttı. Bu artışta savunma sanayisi firmalarının yaptığı zırhlı kara aracı satışları etkili oldu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, savunma ve havacılık sanayisi geçen yılın ilk 4 ayında yaklaşık 507 milyon dolarlık ihracat yaptı. Bu yılın aynı döneminde ihracat rakamı yüzde 17'lik artışla 595 milyon dolara ulaştı.
Söz konusu 88 milyon dolarlık ihracat artışında son dönemde Türk savunma sanayisinin zırhlı kara araçlarını tercih eden Umman, Senegal ve Katar belirleyici oldu.
Umman'a geçen yılın ilk 4 ayında 1 milyon 588 bin dolarlık ihracat yapılırken, bu yılın aynı döneminde rakam 70 milyon 724 bin dolara çıktı. Umman'a yapılan ihracat söz konusu dönemde yaklaşık 45 katına çıktı.
Umman, savunma ve havacılık sanayisindeki bu ihracat rakamıyla ABD ve Almanya'nın ardından 3. sırada yer aldı.
Dünyanın önde gelen firmalarını geride bırakarak Umman Kraliyet Kara Kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu araçlara yönelik ihaleyi Pars araç ailesiyle kazanan FNSS, ilk teslimatlarını Kasım 2017'de gerçekleştirdi. Sözleşme kapsamında, 2020'ye kadar Umman Kraliyet Kara Kuvvetlerine, Pars III 8×8 ve Pars III 6×6 olmak üzere toplam 13 konfigürasyonda 172 zırhlı araç teslim edilmesi planlanıyor.
FNSS'nin dışında HAVELSAN da Umman'da ihracat başarılarına imza attı.
Katar'a Türk zırhlı ordusu
Katar'a geçen yılın 4 aylık döneminde 988 bin dolarlık ihracat gerçekleştirilirken bu yılın aynı döneminde rakam yaklaşık 8 katına çıkarak 8 milyon 399 bin doları buldu.
Katar'da BMC ve Nurol Makina'ya ait zırhlı kara araçları kullanılıyor. Son olarak Katar'daki Doha Uluslararası Deniz Savunma Fuarı ve Konferansı'nda (DIMDEX 2018) Katar Özel Kuvvetler Komutanlığının ihtiyacını karşılamak amacıyla 214 adet NMS 4X4 aracının tedarikine yönelik sözleşme imzalanmıştı. Şirket daha önce de Katar ile 342 adet Ejder Yalçın 4x4 Zırhlı Muharebe Aracı için sözleşme yapmıştı. Nurol Makina tarafından üretilen zırhlı araçlar Katar güvenlik güçlerinin envanterine girmeye başladı.
BMC de Katar'daki varlığını Mayına Karşı Korumalı ve Çok Amaçlı Zırhlı Araç Ailesi'nin üyelerinden 50 Kirpi II, 35 Amazon olmak üzere toplam 85 yeni zırhlı araç siparişiyle güçlendirmişti.
Senegal'e ihracat 69 katına çıktı
Türk savunma sanayisinin geçen yılın 4 ayında Senegal'e ihracatı 69 bin dolarla sınırlı iken bu yılın aynı döneminde rakam 4 milyon 796 bin dolara ulaştı. Bu ülkeye ihracat 69 katına çıktı.
Senegal ordusu, savunma alanında özellikle terörle mücadele kapsamında muharebe gücünü kuvvetlendirmek için Türkiye'den 25 adet Ejder Yalçın ve 4 adet toplumsal olaylara müdahale aracı Ejder TOMA satın aldı.
"Savunmanın Güçlendirilmesi ve Zırhlı Envanterin Artırılması Programı" kapsamında Jandarma Yüksek Komutanlığı kararıyla satın alınan Ejder Yalçın ve Ejder TOMA'ların teslimatları sürüyor.
3 ülke belirleyici oldu
Savunma ve havacılık sanayisinin geçen yılın 4 aylık döneminde Umman, Katar ve Senegal'e yaptığı ihracat 2 milyon 645 bin dolarla sınırlıyken bu yıl aynı zaman diliminde 83 milyon 919 bin dolarlık performansa ulaşıldı.
Söz konusu dönemdeki savunma ve havacılık sanayisinin 88 milyon dolarlık ihracat artışının neredeyse tamamına yakını Umman, Katar ve Senegal'a yönelik ticaretteki gelişmeden kaynaklandı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.