Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Savunma sanayisinin cirosu, iç pazardaki büyümenin etkisiyle geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 21,6 artarak yaklaşık 6 milyar dolara ulaştı. Sektör, 2016 yılında yaklaşık 12 milyar dolarlık sipariş aldı.
Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD), hazırladığı raporla savunma sanayisinin 2016 yılına ilişkin performansını ortaya koydu.
Sektörün yüzde 90'ından fazlasını temsil eden Derneğin raporuna göre, sektör performans verilerinde ciro, alınan siparişler, ürün ve teknoloji geliştirme harcamalarıyla istihdamda önemli gelişmeler görüldü. Sektörde yurt dışı satış gelirleri ve ihracat tutarı önceki yılla aynı rakamlara ulaşırken, ithalattaki artış ciroyla paralel gelişme gösterdi.
Savunma sanayisinin geçen yılki cirosu 2015'e göre yaklaşık yüzde 21,6 artarak 5 milyar 968 milyon dolara ulaştı.
Sektörün teknoloji segmentleri bazında satış tutarının kırılımında 1 milyar 702 milyon dolar ile kara platformları ve sistemleri en yüksek satış hacmine ulaşan kategori oldu, ikinci sırayı 888 milyon dolarla askeri havacılık aldı, üçüncü sırada ise 844 milyon dolarla silah-mühimmat ve füze geldi.
C5ISR (Harekat araştırma ve analizi, askeri harekat analizi, stratejik seviyede analiz yetenekleri, iş geliştirme analizi, bilgi yönetimi) ve bilişimdeki ciro ise beklentilerin gerisinde kaldı. Dünya savunma pazarında en büyük dilimi oluşturan bu segmentteki çalışmaların cirosunun sistem ve platformlarda yer aldığı değerlendiriliyor.
Yurt dışı satış gelirleriyse yüzde 1,24'lük artışla 1 milyar 953 milyon dolar oldu.
Yurt dışı satış gelirleri ve ihracattaki küçük artışın iç pazarda büyümeden kaynaklandığı belirtildi.
Sektörün 2011-2016 dönemi bileşik yıllık büyüme hızı yüzde 6 olarak hesaplandı. Buna göre, 2016'da ciro olarak iyi sonuç alındığı görülse de, 2011-2016 dönemi bileşik yıllık büyüme hızı değeri, sektörün 2023 hedefleri için yeterli görülmüyor.
Pazar oluşturma çabaları pozitif ilerliyor
Savunma sanayisindeki 1 milyar 953 milyon dolarlık yurt dışı satış gelirinin 1 milyar 678 milyon dolarlık kısmı ihracattan, 275 milyon doları döviz kazandırıcı hizmetlerden sağlandı.
ABD'ye geçen yıl, 2015'te olduğu gibi 585 milyon dolarlık satış yapıldı.
Avrupa'ya yapılan satışlar söz konusu dönemde yüzde 36 artarak 449 milyon dolara çıktı.
Orta Doğu, Asya, Afrika, Güney Amerika'ya satışlarda yüzde 0,9 azalma görüldü ve satışlar 919 milyon dolarda kaldı.
Off-set dışı pazarlarda bir düşüş yaşansa da, en büyük dilimin buralarda olması sektör oyuncularının pazar oluşturma çabalarının pozitif ilerlediğinin göstergesi olarak değerlendirildi.
Yurt dışı satış gelirlerinin 2011-2016 yıllarında bileşik yıllık ortalama büyüme hızı yüzde 12 oldu. Bu veri 2011-2015 yıllarında yüzde 18 seviyesindeydi.
Son 2 yılda yurt dışı satış gelirleri artışının yüzde 4 ve yüzde 1,24 olarak gerçekleşmesi, ihracattaki gelişmenin hedeflerden uzak kaldığı şeklinde yorumlandı.
Sipariş defterleri kabardı
Sektör oyuncuları 2015'te sipariş defterlerine 7 milyar 686 milyon dolarlık yeni sipariş eklerken, geçen yıl bu tutarda yüzde 55 artış oldu. Geçen yıl alınan siparişlerin toplamı 11 milyar 913 milyon doları buldu.
En çok sipariş alınan teknoloji segmenti, cirodaki gibi kara platformları ve sistemleri olurken, bu segmenti askeri hava platformları izledi.
Kara platformları ve sistemlerinde 5 milyar 920 milyon doları, askeri hava platformlarında 3 milyar 391 milyon doları, silah-mühimmat ve füzede 1 milyar 80 milyon doları bulan sipariş alındı.
Yeni siparişlerin 10 milyar 611 milyon dolarlık kısmı yurt içinden geldi.
1 milyar 289 milyon dolarlık ithalat
Sektördeki ithalat, önceki yıla göre yüzde 21 artarak 1 milyar 289 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Toplam satış tutarı içindeki yurt dışı girdi nedeniyle oluştuğu değerlendirilen bu artışın, cirodaki yüzde 21,6'lık yükselişle paralel bir gelişme olduğu belirtildi.
Başka da hünerimiz olamaz!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.